Su Motoru , Su Pompası , Dalgıç Pompa.. Hangisini Tercih Etmeli?

Bahçe Blog olarak bugün sizlere ağaçlarımızın sulamasında kullanacağımız su motoru hakkında bilgi verme ihtiyacı hissettim.  Bu yazımda Bahçemiz için ideal su motorunu seçerken dikkat etmemiz gerekenler, piyasadaki çeşitlerin özellikleri hakkında sizlerle tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. En son aşamada da satın aldığım su motorundan bahsedeceğim.

su-motoru

elektrikli-su-motoru-1

Bahçemizde, arazimizde bulunan kuyunun seviyesinin üstündeki bir alana su taşımak için veya bir yerden suyu boşaltmak için bir şekilde su pompamıza ihtiyacımız olacaktır. Kuyusu, su seviyesinin altında veya aynı seviyede  bulunan arazi için ise sadece hortumu kuyuya sarkıtıp, diğer taraftan suyu ağzımızla çekerek sulama işlemini sağlayabiliriz.

Bahçemiz yamaçta olduğu için ve iki kuyumuz yamacın ortasında ve en alt kısımda yer aldığı için su motoru yaz ayları yani sulama zamanı gelmeden çözmemiz gereken bir sorun haline geldi. Ve böylece araştırmalarıma hız verdim. Yazın bahçemizde yer alan yaklaşık 300 ağacın sulamasını kuyudan su depolarına su basıp, depodan da damla sulamaya bağlantı sağlayarak yapmayı planlıyoruz. Bunun ilk aşaması için bahçemiz için en ideal su motorunu seçmemiz gerekiyordu. Yine diğer bahçe aletleri gibi su motoru olarak internette yaptığım araştırada karşımıza farklı türlerde bir çok markaya ait çeşit çıkıyor. Tabiki bu durumda seçim işini içinden çıkılmaz bir hale getirebiliyor. Çünkü hepsinin birbirinden üstün ve avantajlı özellikleri mevcut.

Bahçemiz için ideal su motoru için araştırma yapmadan önce yine motorlu tırpan seçiminde yaptığımız gibi önceliklerimizi ve seçimimizi etkileyecek unsurları belirlememiz lazım.

Su Motoru , Su Pompası, Dalgıç Pompa Seçimimizi Etkileyecek Unsurlar Şu Şekilde;

  • Bahçemizin Büyüklüğü (Sulanacak Alanının Büyüklüğü)
  • Bahçemizdeki sulanacak en yüksek alanın kuyu seviyesinden yüksekliği,
  • Bahçemizde elektrik imkanının olup olmadığı,
  • Bahçemizde su motorumuzu muhafaza edebilecek bir yerimizin olup olmadığı,
  • Bahçemizdeki Kuyumuzun veya su lacağımız akarsuyun derinliği vb durumları değerlendirdikten sonra su motoru seçimi çok da zor olmayacaktır.

Şimdi bu unsurları tek tek irdeleyelim,

Bahçe Büyüklüğü

Bahçemizdeki sulanması gereken alanın büyüklüğü, ağaç sayısı, ağaçların yaşı, eğer varsa doldurulacak  su deposunun hacmi vb. değişkenler alacağımız su motorunun dakikada kaç litre suyu kuyudan çekmemiz gerektiği konusunda belirleyici olacaktır. Eğer hobi bahçemiz küçük bir alan ise (en fazla 7-8 dönüm) o zaman bir inçlik bir su motoru yapacağımız küçük çaplı sulama için işimizi fazlasıyla görecektir. Fakat alanımız 8 dönüm ve üzerinde ise 2 veya 3 inçlik motorlara bakmamız gerekmektedir. Burdaki inçler ile ilgili asıl olay kalın inçli su girişi ve su çıkışı olan so motoru dakikada/saatte daha fazla su pompalayacağından sulayacağı ağaç sayısı daha fazla olacağı gibi 20-25 tonluk bir su deposunuda aynı şekilde daha hızlı dolduracaktır.

Bahçemizdeki Sulanacak Alanların Kuyu Seviyesinden yüksekliği

Su motoru seçiminde dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli husus ise kuyudan pompalayacağımız suyun dikey olarak kaç metreye kadar rahatlıkla ulaşması gerektiğini hesaplamaktır. Bu hesabın doğru yapılmaması ya gereksiz seviyede yüksek fiyatlarla bir su motoru alınmasına neden olacaktır, ya da ta tersi suyun ulaşması gereken yüksekliği sağlamakta yetersiz kalacaktır. Her iki türlüsünü de yaşamak istemediğimizden bahçemizde yaptığımız ölçümde yolun kenarındaki kuyudan bahçemizin en üst kısmına su taşıma ihtiyacımız olması durumunda suyu 20-25 metre yüksekliğe pompalayan bir su motorunun işimizi göreceğini belirledik ve seçimimizi bu yönde kullandık.

Burda bahsedilen su motorundan suyun pompalacak yer arasındaki yatay mesafe değil dikey mesafedir. Bu konuda dikkat etmeniz gerekiyor. Yani su deposunun kuyunuzdan 50 metre uzakta olduğuna değil su deponuzun kuyudan 4-5 metre yükseklikte olduğunu tespit etmeniz gerekiyor. Bunu da göz kararı gerçekleştirebilirsiniz.

Bahçemizde Elektrik İmkanının Olup Olmaması

Eğer bahçemizde elektrik varsa ve elektriği kuyumuzun yanına kadar çekebilecek ara kablomuz varsa tabiki tercihimizi elektrikli su motorlarından yana kullanacağız. ( kuyu derinliğinin düşük olduğu varsayımı altında). Fakat bahçemize elektrik alamamışsak mecburen tercihimizi benzinli su motoru ‘ndan yana kullanmak zorundayız. Ki bu da piyasadaki su motorları arasında seçim yaparken ilk aşamada dikkat etmemiz gereken unsur. Bahçemize elektrik aldığımızdan biz tercihimizi elektrikli su motorundan yana kullandık. Her iki çeşidin de avantaj ve dezavantajlarından birazdan bahsedeceğim.

Bahçemizde Su Motoru ‘nu muhafaza edebilecek bir yerin olup olmaması

Eğer bahçemizde evimiz, depomuz vs mevcut ise ve bu alanların hırsızlığa karşı güvenli olduğunu düşünüyorsak alacağımız su motorunun boyutu ve ağırlığı bizim için pek de sorun olmayacaktır. Fakat eğer bahçemizde veya tarlamızda böyle bir imkan yoksa mecburen seçeceğimiz su motorunun biraz daha mobilitesi yüksek olan ya hafif ya da tekerlekli modellerden seçmemiz gerekecektir. Bu da maliyetimizi arttıran bir durum olacaktır. Malum su motorumuz eğer benzinli yada dizel so motoru olacaksa ve arazimiz 10 dönüm ve üzerinde ise alacağımız 3 inçlik bir motora fazlasıyla yüksek bir para ödeyeceğimizden, su motorumuzun muhafazası baştan hesap etmemiz gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Kuyu veya Akarsuyun Derinliği

Eğer kuyumuzun derinliği 8-10 metreden daha yüksekse bizim için en uygun çözüm kesinlikle dalgıç pompalar olacaktır. Dalgıç pompaların her sulama sırasında tekrar kurulması zor bir durum olduğundan ve sıkıntılara yol açabileceğinden ilk başta düzgün bir şekilde kurulumu sağlanarak, güvenli bir muhafaza yaratılması gerekmektedir. Kuyumuzun derinliğine göre su kaç metrede ise dalgıç pompa seçimimizi de o derinlikten su pompalamayı rahatlıkla yapabilecek bir modelden yana kullanmalıyız.

Şimdi gelelim Su Motoru Türleri, Özellikleri, Avantaj ve Dezavantajlarına;

 

Benzinli Su Motoru

İnternette yapacağınız araştırmada en çok bu tür su motorları karşınıza çıkacaktır. Çünkü en yaygın kullanım alanına sahip su motorları benzinli su motorlarıdır. Ülkemizde sulamanın yapılacağı tarla veya bahçelerin bir çoğunda elektrik imkanı bulunmadığından benzinli su motorları bu ihtiyaca karşılık vermektedir. Bir çok markanın, bir çok özellikte piyasaya sunduğu benzinli su motorlardan hangisi yukarıda belirttiğimiz unsurlar açısından sizin ihtiyaçlarınıza karşılık veriyorsa onu tercih etmelisiniz.

hyundai benzinli su motoru

Bahçemizde ilk aşamada elektrik almayı düşünmediğimizden benzinli su motorları hakkında uzun soluklu araştırmalarda bulundum. Ve gördüğüm kadarıyla 500 tl – 5000 tl arasında çok geniş bir fiyat skalasında markaların modelleri mevcut. Burda belirleyici unsur saatte kaç litre su pompaladığı, ipli veya marşlı sisteme sahip olduğu şeklinde özetlenebilir. Benzinli su motorlarında benzinin yanında motor yağıda kullanmak gereklidir. Kullanılacak motor yağının kaliteli olması motorun ömrünü uzattığı gibi çalışma kapasitesini de etkileyecektir.

Bahçe Blog olarak hobi bahçeleri üzerine yazılar yayınladığımdan en fazla 7-8 dönüme kadar bir alanın sulamasının yapılacağını düşünerek piyasadaki 500-800 tl arasındaki benzinli su motorlarının işinizi rahatlıkla göreceğini söyleyebilirim. Hatta şubat ayında gerçekleştirdiğimiz fidan dikimi sırasında kullanılan ufacık, kendine hayrı yokmuş gibi görünen eski ipli bir su motoru üst kısımdaki cevizlerin sulanması için 2 saat banamısın demeden çalıştı ve hiç sıkıntı çıkarmadı. Bunuda görünce haftada bir kullanılacak bir su motoruna fazla para vermenin manasız olduğunu anladım. Olabildiğince az özellikli bir motorun tamiri aynı ölçüde kolay olacaktır. İpli güvenilir/garantili bir markanın herhangi bir modelini seçebilirsiniz.

tekerlekli-benzinli-su-motoru

Elektriğin olmadığı her yerde benzinli su motorlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tabi sürekli yanınızda benzin bulundurmak kaydıyla. Benzinli tırpan veya benzinli su motorunuzun faturasını benzin istasyonlarına götürerek benzin bidonunuzu doldurabilirsiniz. Her modelin benzin deposu farklı olduğundan bir depoyla kaç saat benzinli su motorunuzu kullanabileceğinizi söylemek zor olacaktır. Ürün sayfasında özellikler kısmından bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

Gel gelelim zurnanın “zırt” dediği yere benzinli su motorları genel manada çok gürültülü çalışıyor. Bir kaç saatlik kullanımda bile yakın mesafeden kendini fazlasıyla hissettiren bir gürültüsü var ve bu durum bir süre sonra dayanılmaz bir hal almaya başlıyor. Bu açıdan benzinli su motorlarının dezavantajı olarak gürültüsünü ve elektrikli su motorlarına kıyasla daha pahalı olmasını söyleyebiliriz.

 

Dalgıç Su Pompası

Kuyu derinliği fazla olduğu durumlarda mecburen dalgıç pompalara yönelmemiz gerekiyor. Bizim kuyumuzdaki su seviyesi 5-6 metre olduğu için dalgıç pompalar hakkında çok detaylı araştırmalarım olmadı. Fakat gördüğüm kadarıyla fazlasıyla yaygın bir su motoru çeşidi. Piyasada uygun fiyatlı ve kaliteli dalgıç pompa bulmak mümkün. Dalgıç pompa seçimi öncesi kuyunuzdaki su seviyesinin yazın en sıcak döneminde kaç metrede olduğunu doğru bir şekilde saptamanız gerekiyor. Kış ayında 14 metrede olan su ağustos ayında 25 metrede olabilir ve bu da 20 metre derinlik için uygun dalgıç pompanın hiç bir işe yaramayacağı anlamına gelir. Dalgıç pompa kurulumunun profesyonel bir kişi karafından yapılmasında büyük fayda var. Doğru kurulum ve doğru elektrik tesisatı  ilerde yaşayabileceğiniz sorunların önüne geçecektir.

dalgıç pompa su motoru

 

dalgıç pompa

Bu arada değinmeden geçemeyeceğim bir konu daha var. Dalgıç pompa çeşitlerine bakarken bir magazada güneş panelli dalgıç pompalara denk geldim. Fazlasıyla dikkatimi çekti. Sonrasında yaptığım araştırmalarda güneş enerjili dalgıç pompa kurulumu yapan firmaların yaygınlaşmaya başladığına tanık oldum. İlk kurulum maliyeti yüksek olsa da, elektirik çekme maliyeti yüksek olan ve büyük arazilerin sulanması için kullanılacak bir sistem için uygun olabileceğini düşünüyorum. Bu tür yenilenebilir enerjinin hayatımızdaki farklı konularda işe yarar projelerle karşımıza çıkması beni sevindiriyor. Sanırım güneş enerjili dalgıç pompa ‘lara olan talep önümüzdeki yıllarda daha çok artacağından maliyetlerinde de düşme olacaktır.

gunes-enerjili-dalgic-pompa

gunes-panelli-su-pompasi

Elektrikli Su Motoru

Ve nihayet bizim bahçemiz için ideal olduğunu düşündüğümüz elektrikli su motoruna geldik. Elektrikli su motorunu tercih etmemizdeki en büyük etmen gürültüsünün çok düşük olması, taşımasının kolay olması ve benzin gibi ulaşması zor bir yakıta ihtiyaç duymaması şeklinde sıralanabilir. Su motorlarını araştırırken en çok dikkatimi çeken şey elektirikli su motoru ‘nun benzinli su motorlarına kıyasla daha uygun fiyatlı ve hafif olmasıydı. Kaliteli Alman malı elektirikli su motorunu 200 tl civarında bir fiyata almanız mümkünken yine aynı kalitede benzinli su motorunun fiyatı yaklaşık olarak 800-900 tl civarında. Ayrıca benzinli su motorları ortalama 14-20 kg arasında iken elektrikli su motorları 8-9 kg civarında. Bu da elektirikli su motorlarının sulama sırasında istenilen yere taşınmasını kolaylaştırıyor.

einhell-elektrikli-su-motoru

Ben kendi bahçemiz için “Einhell GC-GP 6538 Bahçe Pompası 650W” su pompasını tercih ettim. Bu modeli tercih sebebim;

  • Fiyatının uygun olması (2017 Fiyatı 200 tl )
  • 9 kg ağırlığı ve tutma kolu sayesinde kolay taşınabilir olması
  • Gürültü seviyesinin düşük olması
  • Kaliteli malzemeden üretilmiş olması
  • Genelde kullanıcı yorumlarının iyi olması vb. şeklinde sıralayabiliriz.

Su Motoru Kullanımıda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu konuda dikkat çekmem gereken en önemli konu kuyudan çekeceğiniz su için kullanacağınız hortumun girişine mutlaka filtre takınız. Motorun içine girecek istenmeyen pislik ve taşlar telafisi olmayacak sıkıntılar yaratacaktır. Bu sebeple hortumun içine yabancı cisim giremeyecek şekilde filtreleme aparatı takılması gerekmektedir.

Elektrikli su motoru olsun benzinli su motoru olsun uzun saatler durmadan çalıştırmaktansa 2 saatte 10-15 dakikalık molalar verdirerek motorun zorlanmasını engellemek su motorumuzun ömrünü uzatacaktır. Isınmadan kaynaklı yaşanabilecek sorunların önüne geçecektir.

Elektrikli su motoru özelinde dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli husus ise su motorumuz çalışırken elektrik aksamının olduğu yerlerin ıslanmasını engellemek ve ıslak elle dokunmamak olmalıdır. Bu konuyu bir kaç yorumda okudum. Islak kullanımlarda küçük çaplı elektirik çarpmaları yaşanabilir. Bu Yüzden bu konuya hassasiyet gösterilmeli.

Evet sevgili okurlar, Bahçe Blog olarak bahçelerimizin vazgeçilmezi su motorlar hakkındaki bilgi ve tecrübelerimi bu şekilde paylaşmaya çalıştım. Sizler de yorumlarınızı esirgemeyerek bu yazının gelişmesine ve hataların düzeltilmesine katkıda bulunabilirsiniz.



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER



hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Su Motoru , Su Pompası , Dalgıç Pompa.. Hangisini Tercih Etmeli?” için 22 yorum

  • 19 Eylül 2017 tarihinde, saat 10:03
    Permalink

    Bahçeye su kuyusu açtırmak ile ilgili bir çalışmanız oldu mu yoksa zaten var mıydı kuyunuz?

    Yanıtla
    • 19 Eylül 2017 tarihinde, saat 20:41
      Permalink

      Osman bey merhaba,

      Bizdrkine kuyu demek çok zor. Alttan az miktarda su kaynağı beslemeli yağmur suyu tutan bir çukur desrk daha doğru olur. O biz bahçeyi satın aldığımızda vardı. Çok işimize yaradı bu sezon. Ama önümüzdeki sezon için sondaj yaptırıp kuyu açtırmamız lazım. Yakın bir dönemde onla ilgili girişimlere de başlamayı düşünüyoruz.

      Yanıtla
      • 28 Temmuz 2021 tarihinde, saat 17:54
        Permalink

        15 dönüm 2 yaşında 540 zeytin var. Zeytinin iki yanına set çekip sulamak istiyorum.
        Bu sulam işnii bir günde bitirebilmem için kaç hp motor almam gerek. Yanıbaşından sulama kanalı akıyor. Tarla düz. 130×120 m ebadında kare şeklinde tarla.

        Yanıtla
  • 20 Nisan 2018 tarihinde, saat 13:03
    Permalink

    Merhaba,
    Ben de sizin gibi betondan sıkılmış bütün iş imkanlarını değerlendirmeyip çiftçiliğe fidancılık ile kolları yeni sıvamış durumdayım. Şu anda fidan seram sadece 210 m2 alanı var, işi öğrenmek için büyük giremedim. Seraya damlama sistemi kurmak istiyorum ancak ne kadar güçlü bir motor alacağım alırken nelere dikkat edeceğim açıkçası pek bilgim yok. Siz tecrübelerinizi bu blog da güzel kaleme almışsınız deponun yeri için güzel bilgi aldım teşekkürler 🙂 . Acaba ne yapsam ki? Yol gösterme imkanınız var mı?
    Teşekkür ederim
    Saygılarımla

    Yanıtla
    • 26 Nisan 2018 tarihinde, saat 12:47
      Permalink

      Mesut bey merhaba,

      Seranızla ilgili umarım tüm beklentilerinize ulaşırsınız. Kendi hobi bahçemde yaşadığım tecrübeleri tüm detaylarıyla anlattım. Kısacası blogdaki paylaşımlarımı ve agaclar. Net forum bölümünü iyi okumanızı öneririm. Saygılar

      Yanıtla
  • 26 Kasım 2018 tarihinde, saat 12:59
    Permalink

    Benzinli su motoru alacaktım. Yazınızı büyük bir keyifle okudum bilgi edindim. Teşekkür ederim. iyi çalışmalar

    Yanıtla
    • 5 Mart 2019 tarihinde, saat 22:26
      Permalink

      Erdal bey merhaba,

      Yazılarımın birilerinin işine yaradığını öğrenmek büyük bir keyif. Teşekkür ederim.

      Yanıtla
      • 16 Mart 2020 tarihinde, saat 11:44
        Permalink

        500 m uzaklıktaki dereden bahçeme su taşımak istiyorum. Yaklaşık yükseklik 10 m diyebiliriz. Nasıl bir elektrikli su motoru kullanmalıyım. Yatay uzunluk için motor gücü etkilimi?

        Yanıtla
        • 26 Mart 2020 tarihinde, saat 12:48
          Permalink

          Taner bey merhaba,
          Bizim kullandığımız elektrikli su motorumuz 30 metre yüksekliğe kadar suyu kolay bir şekilde basabiliyor. Eğer bahsettiğiniz eğim sadece 10 metre ise piyasadaki sağlam her su motoru işinizi görecektir. Çünkü su motorlarında yatay mesafenin çok çok uzun olmadıkça önemi yok diye biliyorum. Örneğin biz 150 metre ileriye kadar suyu rahatlıkla bastık. kolay gelsin.

          Yanıtla
    • 25 Aralık 2018 tarihinde, saat 22:02
      Permalink

      Haşim bey merhaba,

      Eviniz müstakilse ikinci üçüncü kata suyun rahatlıkla musluklardan akmasını istiyorsanız hidrofor kullanmanız lazım. Tabi şehir suyu şebekesini kullandığınızı düşünerek bu öneride bulunuyorum. Su kuyudan geliyorsa dalgıç pompa daha uygun olacaktır. Fakat herzaman dediğim gibi işin profesyoneline yani bir tesisatçıya danışmanızda fayda var.

      Saygılar.

      Yanıtla
      • 1 Mayıs 2022 tarihinde, saat 21:26
        Permalink

        S.a zamandan kazanmak istiyorum. Taşıma yöntemiyle sulama yapacağım. Bu yüzden zaman önemli. 15 dk da 3 ton su çeken pompa lazım. Ne onerirsiniz

        Yanıtla
  • 25 Mart 2020 tarihinde, saat 13:48
    Permalink

    Merhabalar 8 metre derinlikte kuyumuz var . Bahçemiz ise kuyudan 50 metre yüksekte ve 80 metre uzaklıkta kalıyor …yani toplamada 58 metrelik bir kot farkı ve 80 metre uzaklık oluşturuyor.
    Hangi marka ve hangi özellikteki bir su motoru önerirsiniz
    dizel mi benzinli mi?
    teşşekkur ederim

    Yanıtla
    • 26 Mart 2020 tarihinde, saat 12:38
      Permalink

      Erkan bey merhabalar, dizel veya benzinli su motoru kullanma deneyimim olmadı. Blogdaki yazılarda da belirttiğim gibi bahçemizde sadece küçük bir elektrikli su motorunu kullanıyoruz. Bu sebeple maalesef yardımcı olamayacağım. Dizel ve benzinli su motoru üretimi olan bir firmayı ararsanız size teknik ve doğru bilgiyi vereceklerdir.

      saygılar.

      Yanıtla
    • 1 Ocak 2021 tarihinde, saat 13:30
      Permalink

      Yüksek basınçlı dizel veva benzinli motorlar ile, kademeli elektrikli su pompası kullanabilirsiniz.

      Yanıtla
  • 19 Nisan 2020 tarihinde, saat 17:12
    Permalink

    Merhaba benim bahçemde 25 metre derinliğinde su kuyusu var ve içindeki suyun dipten yüksekliği sanırım 1 veya 2 metre, içinde sumak marka küçük bir dalgıç vardı, idareten takmıştık bir parmak kalınlığında su çıkarıyordu ama işimizi görüyordu, zaten ikinci el almıştım ama bozuldu tamiri olmuyor, şimdi bundan bir tık ileri bir dalgıç almam gerekiyor ama ne tür bir dalgıç almam lazım ve 25 metreden su çekmesi lazım önerileriniz olursa sevinirim

    Yanıtla
    • 26 Nisan 2020 tarihinde, saat 13:38
      Permalink

      Gazi Bey merhaba,

      Sumak gibi einhell gibi yerli ve yabancı firmaların türkiye distrübütörleri mevcut. Ve bu firmaların ar-ge departmanları var. Bu firmaları aradığınızda ihtiyacınıza en uygun pompa türünü size önereceklerdir. Ben bu konuda uzman değilim. Herhangi bir ürüne ihtiyacım olduğunda çeşitli firmaları arayıp profesyonellerden bilgiler alıyorum. Sonrasında ürünü seçip satın alıyorum. Aynı şekilde size de bu yolu izlemenizi öneririm. Bilgidiğm kadarıyla derinlik 25 metre olduğu için dalgıç pompa kullanmanız gerekecektir diye düşünüyorum.

      saygılar.

      Yanıtla
  • 16 Mayıs 2020 tarihinde, saat 14:31
    Permalink

    Hocam yazınız çok faydalı teşekkürler.benim sorum zeytin ağaçları olan tarlama 500 metre mesafede 50 metre yüksekliğinde olan barajdan su çekmek istiyorum ne gibi bir öneriniz olur

    Yanıtla
    • 16 Mayıs 2020 tarihinde, saat 16:59
      Permalink

      Mehmet bey selam,

      Bu konuda ‘şunu alın hocam’ yazsam inanın size kötülük yapmış olacağım. O yüzden sizin durumunuzda olsam ne yapacağımı yaylaşıcam sizlerle.

      Öncelikle farklı tür kaliteli su pompaları üreten firmaları bulucam. Sonra onları arayıp ar-ge departmanından uzmanlarla görüşüp hangi ürünün benim işimi göreceğini öğrenicem. Ardından o ürünün muadillerini araştırıp, fiyat performans ürününü tespit edip satın alıcam. Benim sistem bu şekilde işliyor. Her firma sorulara çok güzel ve doğru cevaplar veriyor. Bu imkandan faydalanın.

      Belki size biraz zor gelecek birşey söyledim fakat uzman olmayan birinden yanlış bir bilgiyle paranızın çöpe gitmesini engellemeye çalıştım.

      Saygılar.

      Yanıtla
      • 16 Mart 2023 tarihinde, saat 00:53
        Permalink

        Hocam yazınız çok faydalı oldu çok teşekkür ederim.
        2 dönüm bahçem var 35 kök ağacım var ve sebzelerim küçük sulama kanalından su tankına motorla çekip damlama sistem yapacağım Hyundai HWP15 benzinli motor çok mu fazla gelir yada başka bir motor öneriniz var mı acaba teşekkürler.

        Yanıtla
  • 13 Ocak 2021 tarihinde, saat 14:55
    Permalink

    En önemli kısım atlanmış bu yazıda.
    Dalgıç pompa suyu dipten çeker ve birkaç mt uzağına bırakır yani uzun bir hortum taktığınızda hortuma tazyikli su basamaz. Bahçe pompası ise hem çeker hem de basar ancak çekeceği yükseklik dalgıç pompa kadar fazla değildir.
    Bir yerdeki su tahliye edilmek veya kuyunun yanına getirilmek isteniyorsa dalgıç pompa lazım. Ucuna hortum takılıp bahçe sulanacaksa bahçe motoru lazım bu konuya dikkat etmenizi öneririm

    Yanıtla
  • 15 Mayıs 2023 tarihinde, saat 13:50
    Permalink

    Merhaba
    Derinligi 8 mt ve çapı 4 mt bir açık su kuyumuz mevcut.
    Elimizde dizel su motorumuz var ve saat de 30 tn basma kapesteli FAKAt 5 mt sonra su motorumuz su çekemiyor.
    Sebebi ne olabilir.
    kuyumuzun yanına açık su havuzu yaptırdın yaklaşık 200 tonluk ordan biriken suyumuz havuzumuz basmak istiyoruz ama bir türlü kuyumuzu tamamen boşaltamıyoruz.
    sıkıntı motor kapestesim yoksa yükseklikmidir.
    Sizce

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?