Yabani Böğürtlen ( Yabani ot ) Mücadelesi

Bahçemizin bazı bölümlerinde bulunan ve gittikçe yayılan yabani böğürtlen ‘lerle mücadele etmek için şimdiye kadar zaman bulamamıştık. Ancak corana virüsü nedeniyle idari izinli sayıldığımız günlerin önemli bir kısmını bahçede geçirmeye karar verdik ve bahçede özellikle ceviz ağaçlarının hemen yanı başında bulunan ve bir kısmı ceviz ağaçlarının dallarına kadar uzanan ve onarın o tarafa doğru gelişmesini engelleyen  yabani böğürtlen ‘ler için bir çözüm bulmamız gerekiyordu.

Fotoğrafa dikkatli bakıldığında neredeyse kenardaki ceviz ağaçlarımız görünmez hale gelmişti.

Önce bu böğürtlen ‘lerden  kurtulmaya çalışacak ve sonra tekrar eski hallerine gelmesinler diye zirai mücadele yapacaktık. Yabani böğürtlenler o kadar büyümüş ve gelişmişlerdi ki elektrikli tırpanın ucuna takmış olduğumuz testere biçimindeki başlık bile oldukça zorlanıyordu. Bu işi el testeresi ile yapmaya karar verdik  ve üçüncü günü sonunda ceviz ağaçlarımızın yanı başında bulunan yabani böğürtlenleri tamamen temizledik.

önceki fotoğrafta görünen yabani böğürtlen temizliğinden sonraki hali

Bu işten sonra bahçemiz biraz daha güzelleşmiş oldu. Bir kaç gün sonra da   yabani ot ilacı ile temizlenen alanı ilaçladık.

Yabani Böğürtlen İçin Neden Ot İlacı Kullanmak Zorunda Kaldık?

Burada konuyu biraz daha açmak istiyorum malum yabani ot ilacı kullanmama konusunda bu kadar hassas olmamıza rağmen neden yabani ot ilacı kullanmak zorunda kaldığımızı açıklamamız lazım. Önce bahsettiğimiz bölgenin durumunu eksi fotoğraflarla irdeleyelim.

Yukarıdaki fotoğrafta da görüleceği üzere yolun altı dediğimiz kısımı 3 metre genişliğinde ve 30 metre uzunluğunda yabani böğürtlen istilası mevcuttu. Öncelikle doğal yollarla neler yapılabilir diye araştırmalar yaptık ve limon tuzu, sirke, kaya tuzu vb doğal ürünleri içeren doğal ot ilacı tarifleri hazırlayıp konteyner evin arkasındaki alanda denedik. İki üç gün içerisinde her ne kadar otlarda sararma görsek de otların tekrar büyüdüğünü görmemiz bizleri üzdü. Çünkü bu zayıf otlara etki etmeyen bir tarifin odunsu ağaç haline gelmiş azgın yabani böğürtlen ‘ler için bir çözüm olması imkansızdı.

Bahsettiğimiz alanı temizlemek neredeyse 3 gün meşakatli bir süreç olarak devam etti. Babam ve annem için fazlasıyla yorucu ve yıpratıcı bir işlemdi. Malum her sene bu mücadeleyi yapacak insan kaynağımız olmadığından yabani böğürtlen köklerine ot ilacı kullanmak durumunda kaldık.

Çevremizdeki komşularımız onlarca yol denemelerine rağmen çapayla, köklemeyle başarılı olamadıklarını söylemelerine rağmen ot ilacı kullanmadan bu işi çözeceğimizi düşünüyorduk. Bir şekilde bir çıkar yol buluruz diyorduk fakat öyle olmadı. En azından ot ilacını sadece gerekli bölgeye rüzgarsız bir havada uygulayıp toprağa ve diğer fidanlara ve canlılara olabildiğince az zarar vermeye çalıştık. İçimiz rahat mı hayır değil 🙂 Azgın odunsu otlarla ilgili kendi çözümünü geliştiren dostlarımızdan kendi uygulamalarını yorum olarak yazmalarını rica ediyorum. Belki birileri bizi bu vicdan azabından kurtarabilir 🙂

Kesmiş olduğumuz yabani böğürtlenleri de 4-5 gün kurumaya bıraktıktan sonra yaktık.Ceviz ağaçlarımız artık daha özgür gelişecekler.

hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Yabani Böğürtlen ( Yabani ot ) Mücadelesi” için 9 yorum

  • 10 Mart 2021 tarihinde, saat 09:45
    Permalink

    Ahh Çağlar bey ahh.

    Yabani böğürtlenleri kestikten sonra dallarını yakmaya ne gerek vardı.
    Kuruduktan sonra Yabani böğürtlen sınırına Malçlama olarak kullanabilirdiniz.

    Ayrıca ilaçlamak yerine Kökleri tam ortasına şarjlı matkap ile delik açıp içine bir miktar Çamaşır Suyu dökmeniz kafi olurdu.

    Tabii çok sayıda kök olunca iş zor ve zaman alırdı ama ot ilacından daha çevreci bir yaklaşım olurdu.

    Bu sene tekrar büyümeye başlarsa Yabani Böğürtlenler birde bu yöntemi deneyin.

    Yanıtla
    • 10 Mart 2021 tarihinde, saat 15:17
      Permalink

      Murat bey merhabalar,

      Yakarışlarınıza kesinlikle hak veriyorum. Biz öncelikle tuz, sirke, deterjan karışımını denedik. Yabani böğürtlen onu resmen besin olarak algıladı ve hiç oralı olmadı. Bu yöntemi dikkatli bir şekilde kullanmaya mecbur kaldık açıkçası. Çok büyük bir alandan bahsettiğimiz için matkap/ çamaşır suyu çözümü ne yazık ki gerçekçi değil bizler açısından.

      Yorumunuz ve hassasiyetiniz için teşekkürler. Saygılar.

      Yanıtla
    • 17 Haziran 2021 tarihinde, saat 03:10
      Permalink

      Murat Bey ben de atı soruna çözüm ararken yanıtınız beni umutlandirdi. Bu yol uzun vadede çözüm olur mu, bu konudaki tecrübenizi ve uygulamanın detaylarını öğrenmek isterim. Örneğin hangi mevsim yapılmalı, her kök için mi vs..

      Yanıtla
    • 14 Temmuz 2022 tarihinde, saat 14:26
      Permalink

      Camaşır suyu kullanmak ve çevreci çözüm ? Master tezini cevre ve kentleşme üzerine yazmış ve uzmanlık alanı çevre olan bir kişi olarak şaşkınlık içinde okuduğumu ifade etmeden geçemeyeceğim. Kesilen dalların yakılmaması konusunda hem fikirim .

      Yanıtla
    • 10 Haziran 2023 tarihinde, saat 21:11
      Permalink

      Bahçemdeki nane köklerinden nasıl kurtulabilirim. Gün geçtikce balık ağı gibi sardı toprak altını

      Yanıtla
    • 30 Temmuz 2023 tarihinde, saat 12:37
      Permalink

      Yöntem hangisi olursa olsun limon ağaçları etrafında çıkıyor ve oldukça fazla çamaşır suyu limon ağacınıda kurutmazmı,diğer yandan ot ilacı tek başına sersemletiyor kesinlikle içine fascınate diye bir kurutucu ilaç koymamız icap ediyor,bunun dışında bir öneriniz olursa dinlemekten keyif alırım

      Yanıtla
  • 6 Ekim 2022 tarihinde, saat 18:29
    Permalink

    Arkadaşlar yabani böğürtlen çok azgın bir bitkidir duvarda taşların arasında her yerde yetişir yıllardır doğal yollarla mücadele ediyorum çapayla diplerinden kökledim yaktım tırpanla biçtim banamısın demedi bıktım usandım bende ilaç kullanmaya karar verdim .

    Yanıtla
  • 16 Temmuz 2023 tarihinde, saat 18:32
    Permalink

    Hangi ilacı kullandınız yazabilir misiniz? Benim bahçemde de ne yazık ki ağaç olan Yabani Böğürtlenler var. Yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla
  • 21 Ağustos 2023 tarihinde, saat 09:34
    Permalink

    3 yıl önce benzer bir durum yaşadım, bahçe kepçesi(mini ekskavatör) ile derin şekilde köklettim ve sorun ortadan kalktı. Sonraki süreçte yeniden dikenler çıkmadı. El yordamıyla yapılan köklemede yeterli derinliğe gidilemediğinden uzun vadede faydalı olmayacaktır.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?