Çapa Makinesi ile Bahçemizi Sürdürdük!

Sevgili Bahçe Blog okurları merhabalar. 2020 yaz öncesi hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor. Her hafta yeni bir işlem yapıyoruz ve fırsat buldukça da sizlerle paylaşıyoruz. Bu gün sizlere bahçemizdeki otlardan kurtulmak için tercih ettiğimiz çapa makinesi ile bahçe sürdürme işlemimizden bahsedeceğim. Buyrun detaylara…

( 2019 yılı Nisan ayı bahçemizdeki yabancı otlarla mücadelemizi anlattığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. )

Bahçemizde özellikle 2017 yılının Şubat ayında zeytin, ceviz ve meyve fidanı dikimi yaptığımız yaklaşık 5 dönümlük alanda her yıl olduğu gibi Nisan ayının ortalarına doğru yabani otlar boy göstermekte ve bu otlar yeni diktiğimiz veya eskiden dikilip de fazla büyümemiş bazı fidanların boyundan daha uzunlar. Yabani otların çokluğu fidanların gelişmesini engellediği gibi, sulama zamanında bizim de işimizi zorlaştırmaktadır. Öyle ki otların içerisinde yürümek zorlaştığı gibi sulama  hortumunu hareket ettirmekte oldukça zorlaşmaktadır. Bu nedenle bu sene fidanlarımızın arasında bulunan bu yabani otları traktöre bağlı çalışan çapa makinesi ile bir süreliğine de olsa yok etmeyi düşündük. 

 Yukarı Kızılca köyünde oturan  ve geçen sene komşunun bahçesinde beğenilen şekilde çapa yapan Mehmet ismindeki arkadaşla irtibat kurarak bahçemize çapa yaptırmayı düşündüğümüzü söyledik.  21 Nisan 2020 günü sabah 7.30’da traktör çapa yapmak üzere   bahçemize geldi. Ve bahçenin giriş kısmında bulunan zeytin fidanlarının dikili bulunduğu alandan başladı. Traktör yabani otları çapaladıkça fidanlar da daha görünür olmaya başladılar.

Zeytinlik kısmın yarısına yakını çapa makinesi ile çapalandıktan sonraki görüntü.

Çapalanacak alanlarda bulunan  damlama sulama sistemine ait hortumların daha önce toplanmış olmaları nedeniyle çapalama işlemi daha kolay oluyordu. Traktör önce dikine sonra ise enine doğru çalışarak otların tamamına yakınını temizledi. Traktör fidanlara zarar vermemek amacıyla fidanların 1-2 karış uzağından gitmeye çalıştı. Bu nedenle fidanların dibinde bir iki tutam yabani ot kaldı. Biz daha sonra el çapası ile bu otları da yok edeceğiz. Traktör arkası çapa makinesi aynı çapa işlemini cevizlerin ve meyve ağaçlarının da bulunduğu alanlarda da uyguladı. Çapalama işlemi yaklaşık 2 saat sürdü.     

Çapa Makinesi ile yapılan bu işlem ile fidanların daha çok hava ve güneş görmesi sağlanmış olacak. Çapa işlemi ile ayrıca toprağın hava alması sağlandığı gibi biçilen otlar da toprakla karışarak gübre olarak işe yaramış olacak. Sonuç olarak aynı yer iki defa çapalandığı için 5 dönümlük alan için 10 dönüm  çapa parası vererek işi sonlandırmış olduk. Yapılan işlemden fazlasıyla memnun kaldığımızı söyleyebiliriz.    

Değerli doğa severler doğaya yolculuğumuz devam ediyor. Bahçemizde bundan sonra da yaptığımız işlemleri  ve edindiğimiz tecrübeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Doğayla baş başa sağlıklı günler dileğiyle hoşça kalınız.        

HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER

hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Çapa Makinesi ile Bahçemizi Sürdürdük!” için bir yorum

  • 3 Mayıs 2020 tarihinde, saat 23:51
    Permalink

    Bu bahar bahçelerimizde çok fazla iş var. Hepimize kolay gelsin. Blogunuzu takipteyim

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?