ELEKTRİKLİ İLAÇLAMA POMPASI İNCELEMESİ ( 200 LİTRELİK TARAL )

Herkese selamlar, elektrikli ilaçlama pompasına geçmeden önce şuan ki durumumuzdan bahsedelim biraz. Bu yaz döneminde ( 2020 yılı ) bahçemizde birçok işlem gerçekleştirdik fakat ev değişikliği, hala devam eden pandemi süreci vs derken pek yazı yazacak motivasyonu kendimizde bulamadık. Ama sizlerden gelen güzel mail ve yorumlara daha fazla kayıtsız kalamadık. Hazır bahçedeki işler de yavaş yavaş sonlanırken bu sene edindiğimiz tecrübeleri sizlere aktarmaya başlayalım. Bu yazıda elimden geldiğince bahçemizdeki yapraktan gübreleme, kaolin , gülleci bulamacı, bordo bulamacı gibi doğal uygulamalarda kullanmak için satın aldığımız 200 litrelik elektrikli ilaçlama pompası ‘ndan bahsedeceğim. Yazıyı geç yazmam sayesinde ilaçlama pompasının 4-5 kez kullanmış olduk. Böylece daha doğru bilgileri sizlere ulaştırabileceğimi düşünüyorum.

Neden 200 Litrelik İlaçlama Pompası ( Taral ) Satın Aldık?

Bahce Blog’u takip edenlerin bileceği üzere; 2017 yılından bu yana 20 litrelik akülü sırt tipi ilaçlama pompasını kullanmaktayız. Hatta merak edenler bu ilaçlama pompasına ilişkin inceleme yazısına buraya tıklayarak ulaşabilir.

Bahçemizde yaklaşık olarak 250 civarı 4 yaşında ceviz, zeytin ve karışık meyve fidanları ve 30 adet yetişkin zeytin ağacı mevcut. Bahsettiğimiz 20 litrelik akülü sırt tipi ilaçlama pompasıyla bu mevcut ağaçların hepsini ilaçlamamız için yaklaşık 10-12 depo akülü ilaçlama pompasını kullanmak zorunda kalıyorduk. Her deponun bitiminde konteyner evin önüne dönüp, karışımı tekrar hazırlayıp, ilaçlama deposunu sırtlayıp kaldığımız yere dönmek giderek zahmetli bir iş haline gelmeye başladı.

Günlerden bir gün yine sırt tipi ilaçlama depomuzu kullanırken püskürtme aparatında oluşan bir arıza sebebiyle hayatı sorgulamaya başlayınca bu 20 litrelik hacmin bizim için yetersiz olduğuna ve artık işi büyütmemiz gerektiğine karar verdik. Sonuç olarak 20 liralık püskürtme aparatı yüzünden kocaman ilaçlama pompası alma kararını verdik.

200 Litrelik Elektrikli İlaçlama Pompası Tedarik Süreci

Tahmin edebileceğiniz gibi detaylı bir internet araştırması sonucunda büyük tip ilaçlama pompalarının hepsinin elektrikli motor, püskürtme motoru ve depodan oluştuğunu öğrenince marka takıntısını bir kenara bırakıp yakınlarımızda zahmetsiz şekilde tedarik edebileceğimiz bir yerden ürünü almaya karar verdik. Her ne kadar internette fiyatlar daha uygun olsa da bir sıkıntı yaşamamız durumunda ulaşabileceğimiz bize yakın olan bir firma seçmek istediğimiz için Kemalpaşa ilçe merkezinde bulunan bir bayiden ürünü tedarik ettik. Ürün toplama bir ürün. Üzerinde herhangi bir marka ibaresi yok. Zaten tüm ürünler şekil itibariyle aynı.

Blogumuzu takip edenlerin aşina olacağı üzere elektrikli bahçe aletlerine karşı bir sempatimiz olduğundan ve tabi ki kullanımı kolay olduğundan elektrikli modellerden tercih ettik.

İlaçlama Pompası Üzerindeki 100 Metrelik Hortum ve Sinsi Planımız

Malum bahçeye benim ve kardeşimin gitme durumu çok kısıtlı olduğundan tüm işlemleri babam sırtına aldığı 20 litrelik akülü ilaçlama makinesiyle halletmeye çalışıyordu. Hazır fırsat bu fırsat diyerek zihni sinir bir fikir aklımıza geldi. Bilmeyenler için belirteyim bu alınan 200 litrelik ilaçlama pompasının boş hali toplamda 70 kg civarı. Dolu halini zaten söylememe gerek yok. Kısacası bahçede insan gücüyle oradan oraya götürülebilecek bir alet değil. Hal böyle olunca, depoyu öyle bir yere koyalım ve öyle bir hortum uzunluğu seçelim ki; ilaçlama deposunu yerinden oynatmadan hortum yaklaşık olarak bahçemizdeki tüm ağaçlara yetişip ilaçlama işlemini gerçekleştirsin. Bu fikir gittikçe aklımızda yer etti ve bu sayede pompayı alma kararımız oluştu. Yani az insan gücüyle daha verimli çalışmanın yolunu bulan şirket patronu gibi mutlu olduk diyebilirim. Şu an patronları daha iyi anlıyorum.

Elektrikli İlaçlama Pompası İlk Kullanım, İzlenimler, Hayaller ve Gerçekler

Ürünü tedarik ettiğimiz bayi pompayı bahçemize kadar getirip kısa bir tanıtımdan sonra bizi elektrikli ilaçlama pompasıyla baş başa bıraktı. Uzun bir süre karşılıklı bakışmamızdan sonra aklımızda pompayı deneme fikri oluştu. Tam yaz başına denk geldiği için kaolin uygulamasını elektrikli ilaçlama pompası ile yapmaya karar verdik.

Depoya suyu doldurduk. Kaolini ve doğal olduğu söylenen yapıştırıcıyı ekleyip, motoru çalıştırdık. Ben motorun başında babam ise hortum ve ucundaki püskürtme tabancasıyla ağaçları ilaçlamaya başladı. Normalde 4-5 saat sürecek işlemi sırtında 20 litrelik depoyu taşımadan 1 saatte yapan babam durumundan gayet memnun görünerek tek depoyla ilaçlama işlemini bitirdik.

Her şey iyi güzel giderken sıra geldi 100 metrelik basınca dayanıklı hortumu toplamaya. Hortum hiç kullanılmadığı için her yerinden taşlaşmış ve kıvrılmış durumdaydı. 3 kişi 100 metrelik hortumu ilaçlama makinesinin üzerindeki hortum toplayıcıya sarmak için 30-40 dakika uğraştık. Eğer ben bu yazıyı ilk kullanımdan sonra yazmış olsaydım size bunun çekilecek dert olmadığını ve verilen paraya değmeyeceğini yazacaktım. Fakat 2. Ve 3. Kullanımdan sonra elektrikli ilaçlama pompası ‘nın hortumu kıvrılmayı ve sertleşmeyi bırakıp rahat bir şekilde yerine sarılmaya başlayınca işin rengi değişti. Şuan hortum toplama işi sorun olmaktan çıktı gibi görünüyor. Tabi yine 2 kişinin yardımlaşması gerekiyor bu işlem için.

Bahçemizin yeni gözdesi ilaçlama makinesinin püskürtme kuvveti 4-5 metrelere rahat ulaştığını ve bizim gibi küçük çaplı traktörü olmayan çiftçilerin kullanımı için uygun olduğunu söyleyebilirim.

Elektrikli İlaçlama Pompası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlaçlama işlemi sırasında makinenin basıncı tehlikeli düzeye gelmeden makineyi dinlendirmek için arada sırada kontrol etmekte fayda var. Tabi basınç ve ısınma artınca kendini rölantiye alan çeşitler varsa bu durumun önüne geçmek için onlar tercih edilebilir.

Depoya doldurulan su deponun üst kısmında yer alan filtreden mutlaka geçirilmeli. Yoksa püskürtçe sisteminde ve motorda sıkıntı yaratabilir diye düşünüyorum.

İlaçlama pompasının deposu her işlemden sonra su ile temizlenmeli ve tortu bırakılmamaya çalışılmalı. Ayrıca hortumlara da temiz su püskürtülerek hortumun iç temizliğinin sağlanması lazım.

Makinenin sıcaktan ve yağmurdan korunması bir başka önemli konu.

200 Litrelik İlaçlama Makinesi Fiyatı ve Son Düşüncelerim

Yukarıda da bahsettiğim gibi biz ilaçlama pompasını Kemalpaşa’daki bir firmadan tedarik ettik. 100 metre basınca dayanıklı hortumu ve hortum sarma mekanizmasıyla birlikte 2000 tl gibi bir maliyete geldi bize. Tabi bu bahsedilen fiyatlar 2020 Nisan Ayı fiyatları. Siz bu yazıyı okurken fiyatlar değişiklik göstermiş olabilir.

Bahçemizdeki ilaçlama pompasıyla yapılan işlemler annem ve babamın yoğun gayretleriyle gerçekleştirildiğinden ve uzun süreler aldığından beni fazlasıyla rahatsız ediyordu. Şimdi en azından sırtlarında depoyla gezmek ve 10 kere depo için karışım hazırlamak zorunda kalmak yerine elektrikli ilaçlama pompası ‘nın deposuna karışımı bir kere hazırlamaları ve bahçenin her yerine hortumu gezdirmeleri yeterli oluyor.

Makine elektrikle çalıştığından kullanımı ve çalışması kolay. İp çekip uğraşmaya son.

Yazılarımızı okuyup belirtmek istediğiniz noktaları veya düşüncelerinizi yorum olarak ilgili yazının altına yazabilirsiniz.   Biz bu işin ustası değiliz. Sadece bizim gibi beyaz yakalı bu işlerin acemisi olanlara mum ışığıyla edindiğimiz tecrübeleri aktarmaya çalışıyoruz. Sizlerde bahçelerinizde yaptığınız uygulamaları bana mail atarak sitemizde yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece daha çok kişiye faydamız dokunabilir.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Doğayla kalın.

hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

ELEKTRİKLİ İLAÇLAMA POMPASI İNCELEMESİ ( 200 LİTRELİK TARAL )” için 2 yorum

  • 19 Ağustos 2022 tarihinde, saat 23:35
    Permalink

    Bir zamanlar bende kullanmıştım. Güzel makina.

    Yanıtla
  • 28 Eylül 2023 tarihinde, saat 06:53
    Permalink

    Gayet iyi bir ürün çok işime yaramıştı

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?