Otomatik Sulama Sistemi Kurduk!

Yazıya geçmeden önce eğer BahçeBlog’a bu ilk ziyaretiniz ise; bahçemizdeki damlama sulama sistemi kurulumu yazımıza ulaşmak için buraya tıklayın, 20 tonluk 2 adet su depomuzun detaylarını paylaştığımız yazı için buraya tıklayın , küçük canavar elektrikli su motorumuzu sizlere tanıttığımız yazıya ulaşmak için buraya tıklayın ve tabi ki bahçemizin en büyük yatırım ı olan 180 tonluk beton su depomuzun detayları için buraya tıklayın.

( Babamın kaleminden… )

Tekrar Merhaba Sevgili Doğa Severler;

Uzun süredir bahçemizi  ve bahçeye yaptığımız/yaptırdığımız işleri sizlerle paylaşmadık.

Hani derler ya nerede kalmıştık.

Bahçemize fidan dikimi yaptığımız Şubat 2017’den 2020 yılına kadar(bu  yıl dahil) elimizde mevcut olan 1”(inç) su motoru ile sulama işlerimizi yapmaya çalıştık. Bu motoru kullanmak suretiyle Mart-Nisan-Mayıs aylarında dereden yaklaşık 40-50 ton su aldığını düşündüğümüz üstü açık su çukuruna su doldurduktan sonra,su motorunu ve hortumları çukurun yanına taşıyarak bu sefer de çukurdan sulama tanklarına su doldurmaya çalışıyorduk. Bu işler hem yorucu hem de zaman alıyordu, hem de su motoru uzun süre çalıştığından daha fazla elektrik parası ödüyorduk.

Neden Otomatik Sulama Sistemi Kurmak Durumunda Kaldık?

Motorumuzla  dereden su alarak su depomuzu 6-7 günde ancak doldurabiliyorduk. Dolayısıyla  depoyu doldurmak için bahçedeki konteynerde zor koşullarda kalmaya çalışıyorduk. Ayrıca 20 tonluk tanklarımızdan her birini doldurmak ta yaklaşık 15 saat sürüyordu.Bütün bu zorluklara rağmen bu işlemlere bahçeye ev yaptırıp da kalıcı bir sistem kuruncaya kadar devam etmek istiyorduk.

Ancak bitişik bahçe komşumuz ile ortak olan ve sulama sistemimizde ara istasyon olarak kullanılan su çukurunun komşu tarafından iş makinesiyle toprakla tamamen doldurulması nedeniyle, bahçemizi sulamak için yaptırmış olduğumuz yaklaşık 170-180 tonluk beton su deposu ile damlama su sisteminin bağlı olduğu tanklar arasında bağlantı yapılma durumu öncelik kazandı.

( 180 tonluk su depomuza dalgıç pompa sistemi için su ve elektrik tesisatı işlemleri yapılıyor)

Dereden ve tulumbadan su çekmek amacıyla kullanmış bulunduğumuz  1”(inç) kapasiteli su motorumuzun depodan tanklara direkt su basamayacağı anlaşılınca Şubat-Mart-Nisan aylarında yeterli miktarda su bulunan dere kurumadan  su deposu ile tanklar arasında nasıl bir sistem kurulması gerektiği konusunda yoğun araştırmalara giriştik.

( küçük kepçe ahsettiğimiz dereden su alabilmemiz için derinliği arttırıyor)

Araştırma ve Faaliyete Geçme Zamanı

Tabi bu iş de daha önce bahçeye yapılacak sistem ve işlerle ilgili yaptığı araştırmalarla bize yol gösteren oğlumuz Çağlar’a düştü. Bağlantı sistemi sıhhi tesisatçılar tarafından kurulması gerektiğinden, ulaşabildiğimiz  2-3 tesisatçıyı bahçeye davet ederek durumu aktardık. Bunlardan  bir tanesi bahçede mevcut olan 220 volt elektriğin sistemde kullanılacak motorları çalıştırmada yeterli olmayacağını, sanayi elektriği  aboneliği yapılmasını yada yüksek enerji üretecek benzinli bir jenaratör almamızı önerdi ve gitti. Bahçemizde henüz  işletme binası-ev gibi yapı bulunmadığından bu öneriyi yerine getirmek olanaksızdı.

Yaptığımız araştırma sonucunda Torbalı ilçesinde Hidrofor-Dalgıç Pompa-Su Motoru konularında iş yapan bir firmaya ulaştık. Firma sahibi nasıl bir sistem kurulması gerektiğini bahçeye yapacağı keşif sonrasında bize önereceğini söyledi. Ve randevu verdiği gün gelerek, depoya su almayı düşündüğümüz dereyi, depo ile bağlantı yapılması gereken sulama tanklarının arasındaki mesafeleri ölçerek kurmayı düşündüğü sistem ve bağlantılar hakkında bilgi verdi ve kurulacak otomatik sulama sistemi ‘nin bize kaça mal olacağını bildireceğini söyledi ve gitti.

Biz de yapılacak bağlantılar sırasında olmasını  istediğimiz şeyler konusunda görüşümüze belirttik.(  vana ve piriz sistemi gibi) Firma sahibinin kullanacağı motor ve ekipmanları ile fiyatlarını bize bildirdi. Aktarma sisteminde dereden depoya su çekmek üzere 2”(inç) gücünde bir dalgıç pompa, depodan tanklara su basacak 2” gücünde bir su motoru ile ana kumandası deponun yanına monte edilmiş bir kumanda kutusu ve tanklara su dolduğunda sistemi durduracak bir şamandıra sistemi kurulacaktı. Kurulacak sistem bahçede yapılacak çapalama ve traktörle sürme işlerine engel olmasın diye  tamamen  yerin yaklaşık 40-50 santimetre altından geçecekti. Artık bahçe içerisinde çok gerekmedikçe elektrik kablosu ve su hortumu taşımayacaktık.

Bahçemizle dere arasındaki yolun altından geçen su tahliye borusundan hortumlarımızı geçirerek sistem hazırlanıyor
Dere içerisine dalgıç pompa sistemi için uygun ortam hazırlanıyor.

Bahçede su aktarma sisteminde kullanılacak su motorlarının tespitinden sonra sıra tesisatı yapacak birilerini bulmak gerekiyordu. Bu işi yapacak ustayı da motor işlerini yapacak olan ustanın da arkadaşı olan Torbalı’da iş yapan Muharrem isimli ustayla yapmaya karar verdik ve kararlaştırılan gün için iş makinesi çağırarak depo ile sulama tankları arasında belirlediğimiz güzergahtan geçmek üzere kanal açtırmaya başladık.

küçük kepçe bahçemizin alt kısmında konumlu su depomuz ile sulama sistemimize suyu damlama sulama hortumlarına gönderen 40 tonluk anklarımız arasında yaklaşık 100 metre çukur hazırladı.

İş makinasının açmış olduğu kanala gerekli su boruları ve elektrik kabloları döşenerek kanal kapatılmaya başlandı.

bu çukurlar yaklaşık 25 cm genişliğinde ve 50 cm derinliğinde. böylece bahçeyi sürdürdüğümüzde bize engel teşkil etmeyeceğini düşünüyoruz.

Sistemi planlarken ve yaparken birisi su deposunun yanında,  200 litrelik ilaçlama makinesinin yanında ve birisi de sulama tanklarının  yanında olmak üzere 3 adet su vanası ve 3 adet priz yerleştirildi. Bu iş yaklaşık 8 saat sürdü.

Otomatik Sulama Sistemi Kurulumu Tamamlandı.

Artık sistem çalışmaya hazırdı. Dereden su almak için kullanacağımız dalgıç pompaya bağlanacak su boruları ve elektrik alacağımız priz, yağmur sularının tahliyesi için yolun altına konulmuş olan borulara sabitlendiğinden, bize sadece dalgıç pompayı yerleştirmek için derede yapacağımız küçük bir gölet ve pompanın boru bağlantıları  yapılarak prize takılması ve deponun yanına monte edilen kumanda panosunda bulunan şalteri indirmek kalıyordu. Bu işlemlerden sonra depomuz artık suya kavuşmuştu.

Hesaplamalara göre dalgıç pompamız dereden depoya saatte yaklaşık 13 ton su basacaktı. Dereden su alma işleminden sonra sıra tanklara su göndermeye gelmişti. Kumanda tablosunun dışında bulunan bir düğmeye basarak tanklara su gönderme işi de gerçekleşmiş oldu. Tanklara yerleştirilen ve depodan kumanda edilen şamandıralar ile de tankların dolduktan sonra  taşması engellendiği gibi  tankları  doldururken su taşmasın diye sürekli olarak tankları takip etme gereği de sona ermiş  oldu.

Yeni yapılan su deposu-damlama sulama tankları arasındaki bağlantı ile;

Artık su hortumu ve elektrik kablosu taşıma işimiz sona ermiş oldu. Ayrıca dereden su deposunu, depodan ise tankları daha kısa sürede doldurma işlemi gerçekleştiğinden, soğuk havalarda konteynerde daha az kalmamız gerekeceği gibi su doldurma işlemi için kullandığımız su motorlarımız daha kısa sürede dolum yapacaklarından daha az elektrik parası ödenmiş olacaktı.

Otomatik Sulama Sistemi Maliyeti

Sevgili doğa severler, her şeyde olduğu gibi bahçemizde yapmış olduğumuz  otomatik sulama sistemi bize 26.000,00 TL gibi bir maliyeti (yıl 2021) oldu .Bahçeye dikmiş olduğumuz fidanlarımız birer ağaca dönüşürken bizim de hem işleri daha kısa sürede yapmak hem de   daha az emek harcamak için yatırımlarımız devam ediyor.

Bu arada tesisat ve bağlantıları yaparken ilerde kullanmak üzere 100 litrelik bir gübre tankını da sulama tanklarının yanına yerleştirerek sisteme bağladık. Ancak bu gübre tankını henüz kullanmadık. Bundan sonraki gübreleme işlemlerimizi de uygun gübre kullanmak suretiyle  gübre tankı ile yapacağız. Gübre tankını kullandığımız zaman bunu da sizlerle paylaşmayı ve tecrübelerimizi aktarmayı sürdüreceğiz.

Sevgili doğa severler, bu sene kış mevsiminin sert geçmesi nedeniyle erken  çiçeğe duran kiraz, badem, kayısı ve dut ağaçlarımızı don  vurdu. Bu nedenle bu ağaçlarda  meyve oluşmadı. Bütün bu durumların doğanın ve dünyamızın insanlar tarafından daha çok kirletilmesi  ve tahrip edilmesinden kaynaklanan küresel ısınmadan kaynaklandığını, tahribatın devam etmesi halinde dünyanın yaşanmaz olacağını ve dolayısıyla DOĞANIN DA kuraklık ve afetler aracılığıyla bizden intikam alacağını unutmayalım.

Eğer çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmak istiyorsak doğaya ve doğal olana  daha çok sahip çıkmamız gerekiyor.

Doğayla kalın, sağlıkla kalın.

hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Otomatik Sulama Sistemi Kurduk!” için 3 yorum

  • 17 Ağustos 2022 tarihinde, saat 12:13
    Permalink

    iş yaparken çok mutlu oluyorsunuz. ne güzel.

    Yanıtla
  • 6 Ocak 2024 tarihinde, saat 17:00
    Permalink

    Nk Peyzaj firması olarak sizleri tebrik ediyorum. Özellikle sulsama sistemi için depo doldurma yönteminizi harika görünüyor. Devamlılığı için su tederiği amacı ile sondaj yaptırmanız gerekecektir. Yada Su deponuz çok büyük ise arada su satın alarak doldurma işlemi yapabilirsiniz.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?