Sulama Havuzu Yapımı : Bahçemize 180 TONLUK Su Deposu Yaptırdık!

Merhabalar sevgili Bahçe Blog okurlarımız. Uzun bir yaz dönemini geride bırakmaya kısa bir zaman kala yoğunluktan dolayı sizlerle paylaşamadığımız bir kaç gelişme var. Önümüzdeki dönemde bu gelişmeleri yazı olarak babamın kaleminden ve benim düzenlemelerimle sizlere aktaracağız. Bunlardan ilki aslında sondaj ( kuyu açtırmak) için yaptırdığımız zemin etüdü fakat fotoğraflarını bulamadığım için önümüzdeki dönemde paylaşacağım. Bu yazımızda bahçedeki  şimdiye kadarki en önemli yapı işi olan sulama havuzu yapımını paylaşacağız.

Malumunuz bahçemizde yaklaşık olarak 320 adet fidan ve ağaç bulunmakta. Ve fidanlarımızı diktiğimiz günden bu güne gelişimlerine sağlıklı bir şekilde devam etmeleri için suya ve su depolamaya olan ihtiyacımız gün geçtikçe çoğalıyor. Ve bu sebeple de bu sene bu işi aradan çıkarmak istedik ve sulama havuzumuzu bahçemize yaptırdık. Şimdi bu yazıda da sizlerle sulama havuzu yapımı hakkındaki tecrübelerimizi ve fotoğrafları paylaşacağız.

Sulama Deposu ( Sulama Havuzu ) Yapımı Önesi Araştırmalar ve Notlar

( Babamın kaleminden…)

Bahçemizde yapılan sondaj etüdü sonrasında derin su bulunmadığı anlaşılınca, alternatif su depolama yöntemlerini araştırmaya başladık. Sonuç olarak yağmur sularından veya Haziran ayının sonuna kadar su bulunan dereden alacağımız sulardan yararlanmak üzere bahçenin alt kısmına  bir su deposu ( sulama havuzu ) yaptırmaya karar verdik. Niyetimiz kışın biriktireceğimiz sularla artık birer ağaç olan fidanlarımıza yazın sıcak günlerinde ihtiyaçları olan daha fazla suyu vermekti.

Önce yaptıracağımız  sulama havuzu ‘nun  ne kadar su alması gerektiği konusunda bir çalışma yaptık. 5 metre derinliğinde olan ve 6 metre eninde, 6 metre boyunda bir deponun yaklaşık 180 ton(m3) su depolayacağı ve bahçede mevcut olan 20’şer tonluk 2 adet su tankı ve üstü açık kuyuda biriken yaklaşık 40-50 ton su ile birlikte 240-250 ton suyumuz olabileceği ve suya daha fazla ihtiyaç olunan   15 Mayıstan 15 Eylüle kadar yaklaşık   4 aylık sürede  aylık yaklaşık 62,5 ton suya kavuşmuş olacağız. Bu su miktarı da özellikle ceviz ve meyve ağaçlarımız her hafta hortumla sulasak dahi  yeterli olabileceği kanaatine vardık. Ve harekete geçmeye karar verdik.

Sulama Deposunun Yerinin Belirlenmesi ve Malzeme Seçimi

Deponun bahçenin alt kısmına ve mümkün ise tamamen toprağın içinde kalacak şekilde yapılmasının görüntü açısından da uygun olacağını düşündük. Su deposunda hangi malzemenin kullanılacağı konusunda da yaptığımız araştırma sonucunda hazır beton ve demir kullanılarak perde betondan yapılması ve deponun tabanının ve dış duvarlarının su yalıtım malzemesi olarak kullanılan membran ile kaplanmasına karar verdik.

Ve Su Deposu ( Sulama Havuzu ) Yapım Aşamaları Sizlerle…

Su deposunu yaptırmak amacıyla görüşme yaptığımız 2-3 firmadan sonra bir firma ile anlaştık .Sulama Havuzu ‘nun yapılacağı çukuru açmak için  iş makinası getirildi ve bahçede inşaat günleri başlamış oldu. Deponun geleceği yerde dikili bulunan 2 adet zeytin fidanını iş makinasının yardımıyla bahçenin başka bir yerine taşıdık. İş makinası yerleri işaretli çukuru kazmaya başlayınca çıkan toprağı dikili fidanların arasındaki boşluğa dökmeye başladı.

sulama-havuzu-yapimi-1

bahce-sulama-havuzu

Çukur yaklaşık 3 metreye ulaştığında çıkan toprağın rengi değişmeye başladı.Killi toprak başlamıştı.Kepçe toprağı kazmakta zorlanmaya başlayınca çukuru derinleştirme de güçleşiyordu.O gün kazıya son verildi.

tarimsal-sulama-havuzu-nasil-yapilir

ceviz-sulama-havuzu-yapimi-3

İşe başlarken deponun toprağın içine 5 metre olacak şekilde yapılmasını öngörmüştük.Ancak bizim bahçede bulunmadığımız bir günde bahçeye çağrılan iş makinası  3 metre derinlikte ortaya çıkan killi toprağı kazmak zor diye deponun çukurunu yanlara doğru açmaya başlamış ve çukurdan çıkan toprak dışarıya tahliye edilmediği için dikili zeytin ağaçlarının üzerine de gelecek şekilde bahçeye yığmış. Böylece  8 zeytin fidanımız toprağın altında kalmıştı. Bu durum bizi fazlasıyla üzdü. Ancak bahçeye fidan dikmeden önce yapılması gereken su deposu işini fidanların dikimini yaptıktan sonra gündeme alınca  böyle sıkıntıların olması olasıydı. Sonuçta  su deposu ‘nun faaliyete geçmesiyle hem kalan fidanları daha iyi sulayacaktık hem de toprak altında kalan ağaçlarımızın yerine yenilerini dikecektik.

tarimsal-sulama-havuzu-yalitimi

( sulama havuzu için tüm beton işlemleri hazır beton ile yapıldı. Beton mikserinden ilk beton dökümü yapılıyor)

sulama-havuzu-nasil

( İlk zeminde demirler döşenmeden pürüzsüz bir zemin elde etmek için 15-20 cm lik hazır beton dökümü yapılıyor)

bahce-sulamak-icin-havuz

(  Sulama havuzu Beton dökümü ve düzleştirme işlemi sona erdi )

tarla-sulama

( sıvı yalıtımı için sulama deposunun alt kısmına membran döşendi)

mebran-nasil-yapilir

( Membrandan sonra demir döşeme işlemi)

11

( Sulama havuzu nun yan duvarları için demirler döşeniyor.)

13

( Sulama deposu yan duvarları için kalıplar döşendi)

14

( döşenen Kalıplara hazır beton dökülüyor)

16

( yan duvarların kalıpları söküldü. Sulama havuzunun üst kısmının kalıpları yapılıyor)kapali-sulama-havuzu

Yaklaşık 2 ay gibi sürede depomuz kendini göstermeye başlamıştı. Depo tamamen bitip kalıplar söküldükten sonra deponun tüm yüzeyleri ilerde oluşabilecek yarıklara karşı zift ile kaplandı.Ayrıca deponun yan duvarları yapıldıktan sonra  deponun toprağa rast gelecek 3 cephesinin dış tarafı su yalıtım malzemesi olarak kullanılan membran ile kaplandıktan sonra membranların  üzerine gelecek topraktan  korunmasını sağlamak amacıyla ayrıca plastik bir örtüyle kaplandı.

17

kapali-sulama-havuzu

 

Deponun üzeri de betonla kapatıldığı için gerektiğinde deponun içini temizlemek için de deponun üstüne 1 metre kare büyüklüğünde bir baca (giriş yeri yapıldı ve baca kısmına demir bir kapı monte edilerek asma kilitle kilitlendi.) Deponun tamamen kapalı olması güvenlik anlamında önemliydi. Çünkü 5 metre derinliğindeki üstü açık bir su deposu hem bahçede yaşayan canlılar için hem de insanlar için tehlikeli olabilirdi. Deponun üstünü de kapatarak olması olası kazaları da işin başında önlemiş olduk.

hobi-bahcesi-sulama-havuzu

Deponun yan duvarlarının betonları dökülmeden önce karşılıklı iki  duvarlarının üst kısmına iki adet pimaş boru yerleştirildi. Borulardan iç tarafta olanı bahçenin ortasında bulunan çukurda sonbahar ve kış aylarında toplanan yağmur sularının taşacak olan kısmının bir hortum ile bağlantı yaparak yeni yapılan depoya dolmasını sağlamak için düşünüldü. Borulardan yoldan tarafta olanı ise hem ihtiyaç duyulması halinde su motoru ile dereden alacağımız suyu bir hortum ile  depoya akıtmak, hem de yağmur sularının depoyu doldurması halinde fazla suyun dışarıya tahliye edilmesini sağlamaktı..

tarimsal-sulama-havuzu

Sevgili doğa severler bahçemize yaptırmış bulunduğumuz 180 tonluk sulama havuzu bizi maddi ve manevi olarak hayli yordu ve yıprattı. Ancak bütün bu zorlukların bahçeye dikimini yaptığımız fidanların ihtiyacı olan suyu sağlayabilme amacına dönük olduğunu düşünüyor ve en azından dikimini yaptığımız fidanlara karşı bir görevimizi daha yapmış olmanın ve fidanların güzel birer ağaç olarak  bahçeye ve doğaya güzellikler getireceği düşüncesiyle mutlu oluyoruz. Şimdi sabırla ilkbahar yağmurlarını ve devamında depomuz koyacağımız suyun heyecanını yaşıyoruz.

Değerli doğa severler,bahçemizden son haberler şimdilik bu kadar,

Hoşça kalın, Doğayla kalın. ( Babamın yazısının sonu )

 

(Birazda ben birşeyler karalayayım)

180 TONLUK Sulama Havuzu Maliyeti

Evet bu başlık altında en çok merak edeceğiniz maliyet detaylarını sizlerle paylaşacağım. Yorumlardan gelen mesajlardan görüyorum ” ya bu kadar para dökülür mü?” , “ben bunu xxx liraya yaptırırdım. Siz çok pahalıya yaptırmışsınız” veya “siz çok uyguna halletmişsiniz bize burada çok pahalıya geldi” gibi mesajlarınızı.

Aslında babam çok değişkenli olduğundan maliyet detaylarını pek paylaşma taraftarı değil fakat ben de araştırma yaparken en azından örnek olması açısından maliyet hesaplarını hep merak ederim. O yüzden paylaşıyorum 🙂

Hemen buraya bir uyarı koyalım: Aşağıda bahsedeceğim maliyet hesapları; tarihe, coğrafi konuma, kullanılan malzemeye, duvar kalınlığına, işçi maliyetlerine göre değişiklik gösterir. Bunları sadece kendinize örnek bir maliyet olarak düşünün lütfen.

5 metre derinlik, 6 metre en ve 6 metre boy.

Duvarlar ortalama C25 – C20 beton ile 20-25cm kalınlıkta

Zeminde 40-45 cm kalınlıkta hazır beton mevcut

tavanda yine 30 cm kalınlıkta hazır beton ve 2 kolon mevcut.

tabana ve kenarlara membran döşemesi yapıldı.

demir olarak karışık bir şekilde 8 lik 10 luk , 12 lik ve 14 lük demir kullanıldı. Fakat hangisinden kaç kg kullanıldı tüm detaya hakim değilim.

sanırım 10 saat falan iş makinesı çalıştı.

TOPLAM MALİYET: 30.000 TL

20 tonluk polidaş su deposunun şuan piyasada 8000 tl olduğunu düşünürsek 180 tonluk bir sulama havuzuna 30.000 tl vermek bize mantıklı geldi açıkçası. Depo yerin altında olduğu için görüntü kirliliği de yaratmadı. 36 metrekarelik de üstü temiz beton bir alan kazanmış olduk. Belki üzerine bir çardak koyarız ya da meyve sebze kurutmak için kullanırız 🙂

 Babam iyi niyetli bir yazı kaleme almış ama sanırım yaşadıklarımızı tekrar hatırlamamak için kötü tecrübelerden pek bahsetmemiş. onlara da biraz ben değineyim.

Sevgili okurlar önceki yapı işleri kategorisinde yer alan yazıları okuduysanız ustalarla, işçilerle, taşeronlarla yaşadığımız sorunlara hakimsinizdir. Bu sulama deposu hepsinden daha yorucu ve yıpratıcı oldu.

İşi verdiğimiz taşeron ve ustalarla çok uzun süre mücadeleler vermek ve uzun süreler işi bitirmelerini beklemek durumunda kaldık. Hatta bizim işimiz devam ederken bize gelen usta bizdeki işi bırakıp yan bahçede aldığı başka bir işi yapmaya girişti. Bu sanırım işin nirvanası 🙂 hani “abi hastayım gelemicem bugün” diye yalan söyleyip başka işe gideni gördük de bu tarz bir durumla ilk kez karşılaştık.

Tanıdığımız bir taşeron olması sebebiyle başta kullanılacak malzeme bilgisini ve tüm detayları sözleşme şartlarına bağlamadık ve bu konuda yine sorunlar yaşadık.

İşte sevgili dostlar, şimdi ben size bu işi yapan taşeron ve ustayı nasıl önereyim? Nasıl referans olayım? nasıl telefonunu paylaşayım? tabi ki böyle bir şey yapamıyorum. Gönül isterdi içim rahat bir şekilde sizlere önereyim. Ama maalesef…

İyi kötü bir yapı işinin daha sonuna geldik. Şimdi bu sulama havuzu ile damlama sulama yaptığımız polidaş su deposu arasında bağlantı işini yaptıracağız. Böylece artık babam ve annemin her hafta sonu saatlerce sulama işiyle uğraşmalarına gerek kalmayacak diye düşünüyorum.

Babam biraz değinmiş ben de üzerinden geçeyim belki anlaşılmamıştır. Biz bu depoyu Haziran ayına kadar su akan yolun kenarındaki dereden ve bahçenin ortasında yer alan su çukurundan nisan ayına kadar doldurup yaz bitene kadar bu suyu kullanmaya çalışacağız. Yağmur suyunu bu şekilde değerlendirecek olmamız bizler için güzel çevreci bir eylem olacak. Yer altı sularına da zarar vermemiş olacağız.

2019 yaz ayı gelişmelerini merak edenler sitemizi takipte kalsın. Bir kaç yazı daha paylaşacağız.

Bloğumuzda yer alan diğer yazılara da göz gezdirmeyi unutmayın. Belki bir şeyler işinize yarar ya da bize kendi tecrübelerinizi aktarırsınız.

Sevgiler, Saygılar…

 



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER



hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Sulama Havuzu Yapımı : Bahçemize 180 TONLUK Su Deposu Yaptırdık!” için 19 yorum

  • 28 Ağustos 2019 tarihinde, saat 16:10
    Permalink

    Çağlar bey, doğa merakınız, bize de bulaştı.. gözlem ve tecrübelerinizden istifade ediyorum. Sizin bahçe kadar geniş bir bahçe ve profesyonel olmasa da, doğayı yaşayarak tecrübe ediyorum. bahçe kadar yazılarınıza da özenip zaman ayırdığınıza şahidim.. gönlüm karşılıksız kalmasına razı olmadı. uzaktan ve sessiz de olsa takip ediliyorsun. sağlık ve afiyette kalın.

    Yanıtla
    • 7 Eylül 2019 tarihinde, saat 19:00
      Permalink

      Orhan Bey selamlar,

      Doğa ve hayvan sevgisi bulaşıcıdır. Böyle mesajlar aldığım zaman memnun oluyorum. Zaten istatistiklerden gördüğüm kadarıyla bu tür konuları araştıran kişi sayısı giderek artıyor. Sanırım 5-10 yıl sonra köylere göçen şehirlileri daha çok görmeye başlayacağız. Umarım benim de yakın vadede böyle bir şansım olur.

      Tecrübeler paylaşıldıkça güzel. İnternetten araştırma yakarken hayıflanmayla olmuyor. Eksik gördüğümüz kaynak dökümanları elimizden geldiğince, acemice de olsa bizim yaratmamız gerekiyor. Tüm gayretim bu yönde.

      İş güç dolayısıyla da pek yazı giremiyoruz. Ama yaptığımız tüm çalışmaları sizlerle paylaşmaya gayret ediyoruz. Ne diyelim takipte kalın 🙂

      saygılar.

      Yanıtla
  • 15 Eylül 2019 tarihinde, saat 22:57
    Permalink

    İyi günler çağlar bey sulama havuzunun son olarak ölçüleri ne kadar? 3 metreden sonra zorlandığınızı yazmıştınız

    Yanıtla
    • 29 Eylül 2019 tarihinde, saat 13:02
      Permalink

      Mustafa Bey selamlar,

      Yerin altında 3, yerin üstünde 2 olmak üzere toplam derinlik 5 metre. Kenarlar ise 6,10m x 6,10m

      Saygılar.

      Yanıtla
      • 27 Temmuz 2022 tarihinde, saat 17:00
        Permalink

        Güzel çalışma!yalıtımı bina yapar gibi yapmışsınız, yalıtımı içten yapmanız daha doğru olurdu! suyu depoda tutmak amaç ?

        Yanıtla
  • 29 Eylül 2019 tarihinde, saat 22:10
    Permalink

    Doğrusunu yapmışsınız ve arazi büyük olduğu için başka çare yok.benim İYİ İyi iyi iyi günler pınarbaşında 620 metre kare bir meyva bahçem var.burayı 25 sene önce aldığımda 2 yanında sulama arıkları vardı ve 10 günde bir bahçeye 30-40 ton su alabiliyorduk.ancak 4-5 senedir arıklarda su yok ve yandaki dere haziran ayında kuruyor.durumum şu an sizinki gibi.buraya ancak haftada 2-3 saat sulamak için gidiyorum .şimdiye kadar tanker le idare ettim ama çok pahalı oluyorçsenede 1500 tl tanker parası veriyorum.aklıma gelen toprak havuz yapıp içini kalın sera naylonu ile kaplamak.ölçüler5x6x2(derinlik)60 ton işimi görür.havuzu yaz başında dereden doldururum.tek korkum bahçeye giren çocuklar(etrafı çitle çevrili olduğu halde)veya 2 tane 30 tonluk depo almak .sizce hangisi uygun? teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • 12 Ekim 2019 tarihinde, saat 13:39
      Permalink

      Mustafa bey merhabalar,

      Geç yanıt için üzgünüm. iş yoğunluğu sebebiyle yorum ve mesajlara geç dönebiliyorum ancak.

      düşündüğümüzün aksine su deposunun tonajı arttığında fiyatı düşmüyor. yani 20 tonluk depo 8 bin tl ise 30 tonluk depo normalde 11000 falan olması gerekirken aksine 13000 tl gibi oluyor. O yüzden bir 20 tonluk bir de 10 tonluk su deposu alabilirsiniz. Fakat işinizi görecek tonaj 60 ton ise su depoları eksik kalacaktır.

      Sera naylonu ile yapacağınız sulama deposu ancak işini iyi bilen su kaybını önceden hesaba katıp işini düzgün yapabilecek ustalar tarafından yapılınca bir kaç yıl işinizi görecektir. yine uzun ömürlü olmayacağı kanaatindeyim. çünkü ben de çok araştırdım.

      Su deposuna vereceğiniz paranın üzerine biraz çıkarak 4 metre derinlik 4X5 en boy ile 80 ton suyu depolayabileceğiniz ve ömürlük olacak beton su deposunu neredeyse yaptırabilirsiniz. Gelecekteki projeleriniz için de su sorununu bir daha düşünmenize gerek kalmaz böylelikle.

      Saygılar kolaylıklar.

      Yanıtla
  • Geri bildirim: Elektrikli Su Motoru ile 180 tonluk su depomuzu doldurduk! - Bahçe Blog | Hobi Bahçesi - Konteyner Ev - Ceviz - Zeytin

  • Geri bildirim: Traktör Arkası Çapa Makinesi İle Bahçemizi Sürdürdük! Ot Mücadelemiz..

  • Geri bildirim: Konteyner Ev Önündeki Paslı Verandayı Boyadık! -

  • Geri bildirim: Betonarme Su Deposu Su İzolasyonu Yapımı ( Weber - Kalekim Ürünleri )

  • 27 Temmuz 2020 tarihinde, saat 13:58
    Permalink

    Ellerinize sağlık, çok emek verilmiş.
    Depodan, damlama sistemine su motoru ile mi gönderiyorsunuz?
    Su motoru ile dereden geldiği yazıyor da, damlamaya nasıl gittiğini anlamadım.
    Ben de 50 ağaç için su deposu düşünüyorum.
    Yalnız, yağmur suyunu sadece bitkiler değil, bizde kullanmak istiyoruz. 🙂
    Plastik sağlıksız olur diye düşünüyorum, beton daha iyi de, hangi tür beton olmalı?

    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  • 13 Mayıs 2021 tarihinde, saat 11:05
    Permalink

    Bence maliyet çok olmuş, çiftlik hayatında ekonomi birince öncelik bence… O yüzden çukuru actirdiktan sonra yapılması gereken 400 micron veya daha kalın muşamba ile çukur içine su doldurmak yeterli olurdu, üst kısmına da yağmur suyu toplamak için kasnak ile uzatilirsa katkı sağlamak daha kolay olurdu bence… Beton izolasyon fazla olmuş bence…

    Yanıtla
    • 13 Mayıs 2021 tarihinde, saat 13:21
      Permalink

      Savaş bey merhaba,

      Söylediklerinizde haklılık payınız var. Resmen yer altına betondan bir ev yaptık. Bu sulama havuzunu yapmadan önce üstü açık bir çukurumuz vardı. Farklı sorunlar yaşadık. Bu sebeple arayışlara giriştik zaten.

      Bahsettiğiniz kalın muşamba işini de araştırdım. Ömrünün 3 yıl olduğunu öğrenince uğraşmak istemedik. Muşamba olayı 5 metre derinlik için bize pek uygun gelmedi. Evladiyelik birşey olsun dedik. Her sene fiyatlar artıyor. Yaptırmadığımız ve satın almadığımız herşey için pişman oluyoruz. Bu sebeple toprak kaymasını da düşünerek beton depo yaptırdık. Bu sene 2. Yılımız gayet memnunuz.

      Yorumunuz için teşekkürler. Saygılar.

      Yanıtla
      • 13 Ocak 2022 tarihinde, saat 15:09
        Permalink

        Her ebatta naylon.polyester .çadir uygulama sulama havuzu yapımı uygulama montaj tamirat kesıf havuz işleriniz için bizi ulaşın O5339492201

        Yanıtla
  • 7 Mart 2022 tarihinde, saat 20:55
    Permalink

    Bencede akıllıca yapmışsınız beton betondur saglikli

    Yanıtla
  • 30 Eylül 2022 tarihinde, saat 07:51
    Permalink

    Bahçenize Sulama deposunu yaparken belediyeden izin aldınızmı, bende yaptırmak istiyorum,acaba izin gerekli mi

    Yanıtla
  • 15 Ekim 2022 tarihinde, saat 11:32
    Permalink

    çok detaylı ve kıymetli bilgiler vermişsiniz. elinize sağlık

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?