Asma Çardağı Yapımı

Bahçemizde dikmiş bulunduğumuz 8 adet asma (üzüm) fidanından 6 tanesi büyümeye devam ediyor. Bu asmalarımız için asma çardağı yapmaya karar verdik. Buyrun detaylara..

Asma Çardağı İhtiyacımız Nasıl Ortaya Çıktı ?

Bahçemizdeki 8 asmadan üç tanesi konteyner evimizin önünde,diğer üçü ise bahçenin alt kenarında bulunan tel örgülere yakın yerdeler.

Bu fidanlardan birinin oldukça dallanıp yapraklandığını ve tel örgüyü de aşarak yola doğru uzadığını görünce,bu duruma bir çözüm bulmamız gerekiyordu. Bu asma ağacının yanına bir çardak yapmayı ve asmayı çardağın üzerine doğru çekmeyi düşündü. Çardak yapma  konusunda bir tecrübemiz yoktu ama her türlü alet edavatımız vardı. Daha önce beton kalıplarında kullanılmış tahtaları kullanarak küçük de olsa bir çardak yapacaktık. Hemen işe giriştik. Kullanılmayan kalıp tahtalarında dikdörtgen biçiminde tahtalar keserek bunları birbirine çiviledik. Biraz daha zayıf ağaçlardan aynı boyda yaklaşık 1metre boyunda parçalar keserek ayak olarak kullandık. Ayaklar ile üst kısım tahtalarının arasına da çapraz şekilde küçük tahtalar çaktığımız da artık küçük çardağımız hazırdı.

Sıra çardağı asmanın altına yerleştirmeye gelmişti. Çardağın küçük de olsa darbelerde yıkılmaması için ayaklarının geleceği  yerleri  işaretleyerek yaklaşık bir karış kadar toprağı kazdık  ve çardağın ayaklarını yerleştirip etraflarını taş ve toprakla doldurduk. Çardağımız yerine oturmuştu. Sıra geldi derede bolca bulunan kamışlardan yeteri kadar keserek aralıklı olarak çardağın üzerine yerleştirmeye. Bu işi de tamamladığımızda asmamızı artık tel örgülerden kurtararak  çardağın üzerine çekme zamanı gelmişti. Asmanın tek örgüye dolanmış bulunan filizlerine zarar vermeden çözdükten sonra asmamızı dikkatlice çardağın üzerine çektik. Bahçede dikimini yapmış olduğumuz fidanlarımıza karşı bir görevi yerine getirmiş olmanın mutluluğu ile İzmir’e döndük.

Artık asmamızın yaprakları yerlerde sürünmeyeceği gibi vereceği üzümler de daha rahat bir ortamda büyüyecekler. Yapmış olduğumuz    çardağı dereden su alma sırasında kullanacağımız su motoruna gölgelik olarak kullanmayı da düşünüyoruz. Önümüzdeki  günlerde bahçede bulunan diğer asmalara da çardak yapmayı düşünüyoruz.

Sevgili doğa severler doğayla olan  yorucu ancak tatlı mücadelemiz devam ediyor. Bahçemizden  yeni haberleri paylaşmak dileğiyle sağlıkla kalın,doğayla kalın

HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER

hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?