AKÜLÜ İLAÇLAMA MAKİNESİ İNCELEMESİ

Hobi bahçesindeki işleri başkalarıyla uğraşmadan kendi başına yapma hazzını yaşamak isteyen bahçe sahipleri için vazgeçilmez ürünlerden biri de ilaçlama makinesi ‘dir. Eğer bahçeniz ticari amaçlı veya çok büyük değilse yıl boyunca birkaç kez tekrarlanacak ilaçlama işlemlerini kendiniz kolayca halledebilirsiniz. Bu yazımda mekanik ( kollu ) ilaçlama makineleri, traktör arkası ilaçlama makineleri ve akülü ilaçlama makineleri üzerine biraz bilgi vermeye ve kendi hobi bahçemiz için hangisini neden seçtiğimizi anlatmaya çalışacağım.

Traktör Arkası İlaçlama Makinesi

Ticari amaçlı büyük ölçekli bahçelerde kullanılması elzem makinelerdir. Kapasiteleri yüksek olmakla birlikte hidrolik karıştırıcılarının olması traktör arkası ilaçlama makinesi ‘nin avantajlı yönleridir. İlaçlamanın uzun süreceğini düşünürsek karıştırıcının olması gerçekten önemli bir durum olarak karşımıza çıkıyor. traktor-arkasi-ilaclama-makinesi

Traktör arkası ilaçlama makinesi ‘nin dezavantajları ise;

  • Bireysel kullanım için uygun değildir.
  • Fiyat olarak yüksektir.
  • Sadece traktöre bağlı çalışabilir.
  • Engebeli – dağlık arazide kullanım için uygun olmaması şeklinde özetlenebilir.
Şahsen kendi hobi bahçemizde eğimli kısımdaki zeytinlerin ilaçlanması için traktör arkası ilaçlama makinesi ‘ni kullanmamız imkansız. Hadi diyelim ki geri kalan kısımları bu şekilde yapmak istesek traktör ve ilaçlama makinesi olan bir ekip bulup onlara ödeme yapmak gerekiyor. Bölgedeki tüm bahçelerin aynı dönemlerde ilaçlanması gerektiğinden birilerine ulaşmak, ulaşılması durumunda kaliteli bir hizmet almak zor bir durum. ( aklıma yine anılarım geliyor “kaliteli hizmet” yazınca bir gülme geldi sormayın. Bulunduğumuz köyde bu tür bahçe işlerini yapan kişilere yaptırdığımız hiçbir işlem içimize sinmedi ve sonrasında hep problemle karşılaştık. Kısacası olayın her zamanki özeti paranla rezil olma durumu ) Bu sebeple bloğumu takip edenlerin bileceği üzere bu işi de kendi başımıza halletmek istediğimizden, en azından fidanlarımız daha küçükken kendi işimizi kendimiz yapmayı uygun gördük. Başta da belirttiğim üzere benim açımdan eksik kaldığını düşündüğüm bu tip ilaçlama makinesi ‘nin en büyük artısı ilacın tank içerisinde sürekli hidrolik karıştırıcı ile karıştırılıp, ilacın veya karışımın homojen kalmasını sağlaması. Onun dışında küçük çaplı hobi bahçeleri için uygun bir çözüm değil.

Mekanik ( Kollu ) İlaçlama Makinesi

Genel olarak Hobi bahçelerinde, sitelerde kullanılan mekanik ( kollu ) ilaçlama makinesi bireysel kullanım için fazlasıyla uygun bir ürün olduğunu düşünüyorum. kollu-mekanik-ilaclama-makinesi

Mekanik ilaçlama makinesi ‘nin avantajları;

  • Akülü sistem içermediği için hafiftir. Bu durumda uzun süreli kullanımda sırta daha az yük binmesini sağlar.
  • Mekanik kollu olduğu için elektrik veya başka bir güç kaynağına ihtiyaç duymaz.
  • Piyasa fiyatı akülü modellerine kıyasla daha uygundur.
  • Elektrik ve akü aksamı içermediği için temiz tutulması durumunda uzun yıllar sıkıntı çıkarmadan kullanılabilir. Akünün ömrünü tamamlaması gibi bir durum söz konusu olmaz.
  • Şarj edilmesi gerekmez. Böylece zaman kaybına da sebep olmaz.

Mekanik ilaçlama makinesi ‘nin Dezavantajları ise;

  • Mekanik kollu olduğundan bir elle püskürtme işlemi yapılırken diğer elle kurma kolu ile pompalama işlemi yapılması gerektiğinden kullanımı oldukça yorucudur.
  • Basıncı düşük olduğundan püskürtme mesafesi azdır. Durum böyle olunca da yüksek ağaçlarda kullanım için uygun değildir.

Akülü İlaçlama Makinesi

Tabi ki yine en sona kendi bahçemiz için tercih ettiğimiz türdeki ürünü sakladım. Akülü ilaçlama makinesi ‘ne daha geniş bir yer ayıracağım. Bana göre hobi bahçeleri ve küçük ölçekli bahçeler için en uygun ilaçlama makinesi kesinlikle Akülü ilaçlama makinesi. baco-akulu-ilaclama-makinesi

Akülü ilaçlama makinesi ‘nin avantajları;

  • Bireysel kullanım için uygundur.
  • Engebeli ve dağlık arazide yürüyerek ulaşılabilen tüm ağaçlara ilaçlama yapmak için birebirdir.
  • Fiyat olarak mekanik ( kollu ) ilaçlama makinesinden daha pahalı olmasına rağmen tam bir fiyat/performans ürünüdür.
  • Gücü aküden aldığı için püskürtme mesafesi daha yüksektir.
  • Sırta binen ağırlık dışında yorucu hiçbir yanı yoktur.
  • Gürültüsüzdür. ( çok az bir cızırtı sesi geliyor sadece )
  • Tam dolu akü ile 10-15 depo ilacı püskürtebileceğini düşünüyorum. Şahsen biz arka arkaya 10 depo ilacı aynı aküyle yapabildik.

Akülü ilaçlama makinesi ‘nin dezavantajları ise;

  • Akü ve elektrik bağlantıları içerdiğinden mekanik ( kollu ) ilaçlama makinesi ‘ne nazaran 2-3 kilo daha ağırdır.
  • Akünün boş olması durumunda dolması için 4-5 saat beklenmesi gerekir.
  • Elektrik olmayan bahçelerde sürekli kullanım için uygun değildir.
  • Elektrikli bileşenleri ve aküsü olduğu için mekanik ( kollu ) ilaçlama makinesine göre arıza verme ihtimali daha yüksektir.

Peki Hangi ilaçlama makinesi hangi bahçeler için uygun?

Kısacas özetlemek gerekirse

traktör arkası ilaçlama makinesi; büyük ve eğimsiz düz bahçeler için Mekanik ( kollu ) ilaçlama Makinesi; 10-50 ağaçlık hobi bahçeleri, site bahçeleri için Akülü ilaçlama makinesi; eğimli araziye sahip 50-200 ağaçlık bahçeler için uygun olduğunu söyleyebilirim. Bahçemizde bulunan ağaçların yüzde %80 i daha 2-3 yaşında olduğu için bu tip makine bizim için daha uygundu.

Satın aldığımız Baco Akülü Sırt Tipi İlaçlama Makinesi ‘nin İncelemesi

Bu ürünü internette yaptığım uzun araştırmalar sonucu almaya karar verdim. Bu markayı özellikle seçmedim. Akülü ilaçlama makineleri arasında fiyatının uygun olması ve internet üzerinden yedek parçalarına ulaşmanın kolay olması tercih etmeme sebep oldu diyebilirim. Aslında bu ürünü alalı bir yıldan uzun süre oldu. Fakat değerlendirmesini yazmak için birkaç kez kullanmak istedim. En son hobi bahçemizde gerçekleştirdiğimiz sıvı bordo bulamacı uygulamasının ardından değerlendirmenin vakti geldi. Makinenin kutusundan birkaç farklı püskürtme şekli için başlık ve şarj aleti çıkıyor. Baco Akülü İlaçlama Makinesi ‘nin kullanımı oldukça kolay. Birkaç dakika içinde nasıl kullanacağımızı çözdük. Deneme amaçlı deposuna koyduğumuz suyu etrafa püskürttük. Püskürtme mesafesinin iyi olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık 4-5 metre yükseğe kadar püskürtme işlemini rahatlıkla yapabiliyor. sivi-bordo-bulasmaci-uygulamasi-banner Makinenin boş aküsünün şarj olması 4-5 saat kadar sürüyor. Dolu akü ile son kullanımda 10 depo bordo bulamacını ağaçlara uyguladık. Herhangi bir sorun yaşamadık. Sanırım bu makine kullanılırken en çok dikkat edilmesi gereken konu temizlik. İlaçlama işleminin ardından depoda ve boruların içinde tortunun kalması büyük sıkıntı yaratabilir. Bu sebeple kullanımın hemen ardından deposu temizlendikten sonra borularında iyice temizlenebilmesi için depoya biraz su koyup püskürtmekte fayda var. Uzun kullanımda 4-5 kg lik kendi ağırlığı ve 16 litrelik dolu depo ağırlığıyla birlikte 20 kglık ağırlık oluşuyor sırtta. Her 2-3 depoyu boşalttıktan sonra biraz dinlenmek iyi oluyor Sırt çantası alt bağlantıları bağımsız ve basit plastik. Deponun altına tutturma yeri var. Sırta makineyi alırken biraz sıkıntı olabiliyor. Başka birinin sırtınıza takarken yardımcı olması işi kolaylaştırıyor. Onun dışında 3-4 saatlik kullanım sırasında herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Arkadaşım ve ben değişe değişe ilaç uygulamasını gerçekleştirdik.

İlaçlama Makinesi Kullanırken Dikkat edilmesi Gereken Konular

İlaçlama yaparken ilaç içeriği kimyasal maddenin teninize ve yüzünüze temas etmemesi gerekiyor. Bu yüzden aşağıda arkadaşımın halinden gördüğünüz üzere koruyucu elemanları da kullanmanız gerekiyor. Özellikle maske ve yüz koruyucu kesinlikle kullanılmalı. Eğer bunlar sizde mevcut değilse makineyle birlikte sipariş vermeyi unutmayın. sivi-bordo-bulamaci-kayisi Ugulama sırasında hafif rüzgar püskürtülen ilacın özellikle yüzünüze gelmesine sebep oluyor. Bu durumda kimyevi maddenin özelliklerine göre insan sağlığı açısından sorunlara yol açabilir. Ayrıca uzun kollu ince giysiler kullanmanızı da öneririm. 26 Mart 2020 Not: Arkadaşlar Ali TÜRK isimli bir okuyucumuzun sizlere çok önemli bir uyarısı var. Aküyü lütfen tam olarak bitirip makinayı açıkta tutmayın. Bu şekilde bırakıldığında akünün öldüğünü belirtti kendisi. Biz de bahçemizde bu öneriyi uygulayacağız. Sizlerle de paylaşayım dedim. Bu arada sırt tipi akülü ilaçlama makinemizden son derece memnunuz hala sıkıntısız bir şekilde bahçemizdeki bordo bulamacı ve sıvı gübreleme işlemlerinde kullanıyoruz. İlaçlama Makinesi konusu adına benden bu kadar. Eklemek veya sormak istediğiniz bir konu varsa bu yazıya yorum olarak yazabilirsiniz. Diğer yazılarıma da göz atmayı unutmayın. Hobi Bahçemizde Kullanmak İçin Aldığımız Diğer Ürünlerin İncelemelerine de Göz Atabilirsiniz.

HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER

hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

AKÜLÜ İLAÇLAMA MAKİNESİ İNCELEMESİ” için 12 yorum

  • 22 Ocak 2019 tarihinde, saat 10:46
    Permalink

    Merhaba 5 Nisan 2018 tarihinden beri cihaz hakkında değişen düşünceleriniz oldu mu ? Memnuniyet dereceniz devam ediyorsa yakın süreçte bende almak istiyorum tam model verirseniz çok sevinirim.

    Yanıtla
    • 5 Mart 2019 tarihinde, saat 22:17
      Permalink

      Can bey merhaba,

      Kullandığımız makine; Baco Akülü İlaçlama Makinesi 16 litre. İnternetten satın aldım. Fikir sahibi olmak için yeterince kullandığımızı düşünüyorum. Hatta bu haftasonu bordo bulamacı için tekrar kullanacağız. Kesinlikle küçük bahçeler için kullanışlı bir ürün olduğunu düşünüyorum. İyi ki almışım dediğim ürünlerden bir tanesi. İşe yaramaz vs diyen komşumuz da beni arayarak aynı makineyi sipariş vermemi söyledi 🙂

      Tek yapmanız gereken; işiniz bittikten sonra makineyi güzelce temizleyip öyle kaldırmanız.

      bonus: Makinenin sırta asma aparatları pek sağlam değil. dikiş işlerinden anlayan birine rica ederek sağlamlaştırabilirsiniz.

      Saygılar.

      Yanıtla
  • 28 Haziran 2019 tarihinde, saat 10:20
    Permalink

    Merhaba, yazınızı ilgiyle okudum. Gerçekten neredeyse tüm sorularımın cevabını aldım. Sadece merak ettiğim bir konu var.
    Akülü ilaçlama pompası için bazı kullanıcılar akü probleminden bahsetti. Akünün erken bozulduğunu ve bunun sık yaşandığını belirtiyorlar. sizde böyle bir durum oldu mu? Bu tip problemlerle karşılaştınız mı ?
    Tşk.

    Yanıtla
    • 6 Temmuz 2019 tarihinde, saat 13:53
      Permalink

      Kenan bey merhaba,

      Akülü ilaçlama pompası bahçeye aldığım için mutlu olduğum ürünlerden biri. Şuana kadar bir çok kez kullandık. Hiçbir sorun yaratmadı. Her seferinde full aküyle 12-13 depoyu boşaltmayı vaşardı. Tek sorun sırt askı aparatları çok basit. Kopmalar vs olabiliyor. Onun dışında çok işlevsel bir makina öneririm.

      Saygılar.

      Yanıtla
  • 18 Mart 2020 tarihinde, saat 16:39
    Permalink

    Blogunuzdan ceviz gübreleme ve sulama konusunu okudum çok beğendim yazıyı kopyalayıp, kenara koyayım lazım olur dedim kopyalayamadım :))
    Bu sene 50 civarında chander ceviz diktim ve sizin bilgilerinizi kullanacağım inşallah.
    Benimde binlerce yayınım vardır , binlerce resimim kopyalandı, bunu hırsızlık olarak düşünmüyorum.
    Zaten bilgiyi paylaşmışınız, buradan hesabınıza sevaplar istemesenizde gelecektir inşallah.

    Ben akülü sırt pompası ile 14 depo bitirdim şarz bitmemişti, birisine emanet verdim aküyü sıfırladı açık unutmuş ve aküsü öldü. Akü bitmeden şarz edilmeli tamamen şarz biterse bir daha şarz olmaz bilginiz olsun.
    Arıcılıkla alakalı forumum var, üye olmayanlar bile tüm bilgilerime ulaşır, aribakani.com/forum.
    Arıcılık ile alakalı 5-6 tane blogum vardır, güncel olanı haftada bir yayın yapılır,bengittim.blog.spot.com
    ve yutup sayfamda yüzlerce video vardır, arıcılık eğitimle alakalı, isteyen istediğini kopyalasın 🙂
    Bir şeyin aslı varsa kopyaları kopyadır 🙂
    Kolaylıklar diliyorum, blogunuzu sık kullanılanlara ekledim.
    Saygılar sunuyorum…

    Yanıtla
    • 26 Mart 2020 tarihinde, saat 12:46
      Permalink

      Ali bey merhabalar,

      Siteminizde kesinlikle haklısınız. Bu bilgileri zaten bizim geçtiğimiz yollardan geçenler faydalansın diye paylaşıyoruz. Fakat o kadar cin arkadaşlar var ki aklınız hayaliniz durur. Benim eklediğim yazıyı aynı şekliyle bloguna içerik olarak ekleyenler olduğundan bu önlemi almak durumunda kaldım. istediğiniz bölümleri ekran görüntüsü alarak çıktısını alabilirsiniz.

      Arıcılıkla ilgili paylaşımlarınız takdire şayan gerçekten. Geçen dönemde az kalsın ilgi alanıma giriyordu fakat şartlar el vermeyince olmadı.

      Akülü sırt ilaçlama deposu hakkındaki uyarınız için teşekkür ederim. Çok önemli bir bilgi. Bunu hemen yazıya not olarak ekliyorum. Annemle babama da dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulunacağım.

      Teşekkürler. Saygılar.

      Yanıtla
  • 20 Nisan 2020 tarihinde, saat 14:54
    Permalink

    İyi günler paylaşım için teşekkürler öncelikle.Kafamda ki bir çok soruya cevap oldu.Bahçe veya Zi̇raat işlerinden anlayan birisi değilim babam için ilaçlama Makinası sipariş etmek istiyorum lakin kafama takılan bir sorum daha var satış yapanlar net bilgi paylaşmadıkları için tam manasıyla bilgi sahibi olamadım fakat yüksekliği en fazla 7-8 metre olan ağaçlar içinde yeterlimidir kullandığınız ilaçlama Makinesi eğer değilse önerebileceğiniz bir model bulunmaktamıdır zamanınız olurda cevap verirseniz eğer memnun olurum.

    Yanıtla
    • 20 Nisan 2020 tarihinde, saat 15:01
      Permalink

      Cabir bey merhaba,

      Piyasada satılan ortalama sırt tipi ilaçlama makineleri genelde aynı güçtedir. Bizim ilaçlama makinesini halen verimli bir şekilde kullanıyoruz.

      Bahsettiğiniz durum rüzgara ve hava şartlarına göre değişir. Farklı başlıkları deneyerek ve sopayı yukarı tutarak 6-7 metreye ulaştırabilirsiniz diye düşünüyorum. Ama 7-8 metrelik ağaçlar için bu ilaçlama makineleri ne kadar uygundur emin değilim. Eğer bahçenizde az ağaç varsa bu makineler her türlü işinizi görür. Olmadı merdivene çıkıp sıkarsınız.

      Kullandıktan sonra ilaçlama makinesini yıkamayı unutmayın. Arada şarjını kullanıp şarj etmeyi de unutmayın. Akü ölmesin.

      Kolay gelsin size

      Yanıtla
      • 20 Nisan 2020 tarihinde, saat 16:45
        Permalink

        Bilgilendirme ve hızlı geri dönüş için çok teşekkürler.
        Sizlere de kolaylıklar dilerim.

        Yanıtla
  • Geri bildirim: Traktör Arkası Çapa Makinesi İle Bahçemizi Sürdürdük! Ot Mücadelemiz..

  • Geri bildirim: Konteyner Ev Önündeki Paslı Verandayı Boyadık! -

  • Geri bildirim: ELEKTRİKLİ İLAÇLAMA POMPASI İNCELEMESİ ( 200 LİTRELİK TARAL )

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?