Solucan Gübresi Uygulaması Aralık 2019

Sevgili Doğa Severler; Doğaya yolculuğumuz devam ediyor. Bu yazımızda da bahçemizde yaptığımız katı solucan gübresi uygulamasını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Tarımsal ilaç firmalarına karşı bahçemizde kullanabileceğimiz doğal gübre ve ilaç yöntemlerini araştırmaya ve bahçemizde uygulamaya devam ediyoruz. İnternetten yapacağınız araştırmalarda ” solucan gübresi nedir ? , Solucan gübresi nasıl yapılır ? , Solucan gübresi fiyatları, hangi ağaç ve bitki için hangi miktarda solucan gübresi kullanılmalı ? sıvı solucan gübresi nedir ? , katı solucan gübresi nedir ? gibi sorulara uzun uzun yanıtlar bulabilirsiniz. Biz bu yazı ile sizlerle kendi uygulamamızı paylaşmak istiyoruz.

Bahçemize Gerçekleştirdiğimiz Fidan Dikimi ve Fidanların Gelişim Durumu

Bahçemize fidan dikimi yaptığımız Şubat 2017’den bu tarafa yaklaşık 3 yıl geçti. Bu süre içerisinde fidanlarımızda gözle görülür büyüme oldu. ( Fidan Dikimi Detaylı anlatım yazısı için buraya tıklayınız ) Bazı fidanlar var ki ağaç formunda. Ancak özellikle dikimini yaptığımız ceviz fidanlarının bir kısmının ve bazı meyve fidanlarındaki gelişmenin yeterli olmadığını gözlemledik. Bazı ceviz veya meyve fidanları  yaklaşık  2,5-3 metre yüksekliğe ulaşıp dallanıp budaklandığı halde bazı fidanların dikimi yeni yapılan fidan görünümünde olduğunu ve gelişmediğini gözlemledik. Aslında bu durumun sebebini  az-çok biliyorduk. Sebeplerden birincisi fidan dikilen yerdeki toprağın yapısı, diğeri ise fidanlara verdiğimiz suyun yetersizliğiydi.

Bahçeye var olan su taklarının dışında yaklaşık 180 ton su alabilecek bir su deposu yaptırarak, bu sorunlardan ikincisini çözmeye çalıştık. ( 180 tonluk perde beton su deposu yapımı yazısı için tıklayınız ) Yazıyı yazdığım tarihte bu su depomuzu henüz su ile doldurabilmiş değiliz ama havaların biraz ısınmasıyla ilk fırsatta su depolama işine başlamayı düşünüyoruz. Sorunlardan en önemlisi ise fidan dikimi yaptığımız toprağın yapısıydı.

Maalesef Tecrübe Edinme Sürecimiz Devam Ediyor…

Normalde insanlar bir işe karar verdiğinde bu işle ilgili bir ön araştırma yaparak, sonradan çıkması olası sorunları en baştan çözmeye çalışırlar. Biz önce toprağı analiz ettirmeyi düşündük. Ancak bilgi aldığımız ve fidanların dikimini kendisine yaptırmayı düşündüğümüz bir ziraat mühendisi arkadaş toprağı analiz ettirmeye gerek olmadığını,    bahçeye özellikle zeytin ve ceviz fidanlarının dikiminde bir sorun olmayacağını söyleyince toprak analiz işinden vazgeçtik.

Böylece bahçeyi satın alıp etrafını tel örgüyle  çevirdikten sonra toprağın yapısıyla ve fidan sulamada ne kadar suya ihtiyacımız olur, bu suyu nasıl karşılayacağımız konusu ile ilgili bir araştırma yapmadan fidan dikimine karar verdik ve    anlaştığımız bir ziraat mühendisi ile Şubat 2017’de yaklaşık 250 adet fidan dikimi gerçekleştirdik.

Önce de bahsettiğim gibi dikimi yapılan fidanlardaki gelişme fidandan fidana farklılık gösteriyordu. Özellikle ceviz fidanı dikimi yaptığımız alan biraz daha kumlu ve killi bir toprağa sahipti. Bu nedenle fidanlara yeterli miktarda su da veremediğimiz için bu alandaki fidanların bir çoğu ya kurudu veya gelişmedi. Çünkü toprak suyu tutmadığı gibi fidanların kökleri de killi toprağa yeterince işleyemedi. Biz fidan dikiminden sonra toprağı zenginleştirmek amacıyla değişik gübreleme işlemi gerçekleştirdik ( Küçük baş hayvan gübresi, katı ve sıvı leonardit )Ancak bazı fidanlarda gözle görülür bir gelişme göremedik.

Herkes gibi bizde solucan gübresi ‘nin cazibesine yenildik!

Yaptığımız araştırmalar sonucunda dikimini yaptığımız tüm fidanlara solucan gübresi uygulamaya karar verdik. Kemalpaşa’da bulunan  ve solucan gübresi üretimi yapan bir iş yerinden yaklaşık 700 kg katı solucan gübresi ile 20 kg sıvı solucan gübresi alımı yaptık. Solucan gübrelerini tedarik ettiğimiz firmayı sizlerle paylaşmayı gerçekten çok isterdik fakat gSıra katı gübreyi uygulamaya gelmişti. Katı solucan gübresini her ağaç için yaklaşık 2-2,5 kg uygulayacaktık. Ancak solucan gübreleme sürecinde yaşadığımız sıkıntılar sebebiyle bu firmayı sizlerle paylaşamıyoruz.



Bahçeye Solucan gübresi ‘nin uygulanmasında bir zorluk vardı. Fidanlara daha önce yapmış olduğumuz gübreleme işleminde, gübreleri ağaçların yaprak izdüşümlerine dökerek sulama işlemini yapmıştık. Ancak solucan gübresini ağaçların diplerine döktükten sonra, gübrede bulunan azot ve faydalı diğer minerallerin boşa gitmemesi için, fidanların dip topraklarını biraz açarak gübreyi ağacın dibine dökmek ve gübrenin üzerini tekrar kapatmamız gerekiyordu. Bütün bu işlemleri yaptırmak için de iki işçi arkadaşın 2 gün çalışması gerekiyordu. İşçilerden birisi gübreyi temin ettiğimiz işletmeden gelecek, hem uygulamayı gösterecek hem de yapacaktı. Diğer işçi arkadaşı ise biz temin edecektik.

Ve Nihayet Beklenen Gün Geldi. Solucan Gübresi ‘ni fidanlarımızla buluşturduk!

Katı solucan gübresi uygulama işini yağmurların olmadığı 6-7 Aralık 2019 tarihlerinde yapmaya karar verdik. Ve 6  Aralık günü sabahleyin   erkenden bahçeye gittik. Solucan gübresi getirecek ve uygulayacak arkadaşla Kemalpaşa Örnekköy’de buluştuktan sonra yolda almak üzere randevu verdiğimiz işçi arkadaşla buluştuk ve bahçeye ulaştık. Gübreler yaklaşık 20 kg olduğundan toplamda 30 çuvaldan fazlaydı. Gübreyi getiren arkadaş binek otomobiline 10 çuval gübre koymuştu. Bu gübreleri bahçenin girişine indirdikten sonra diğer gübre çuvallarını getirmek üzere bahçeden ayrıldı.

Gübre imal eden işletme bahçeye yaklaşık 10-15 km olduğu halde, 1 saatten fazla zaman geçmiş olmasına rağmen gelmedi. Mevsim kış olduğundan akşam erken oluyordu. Gübre uygulamasını bilen ve bize gösterecek işçi arkadaş gecikince bizler başlayıp yapmaya karar verdik. Bu işi bir işçinin yapması ve 2 günde bitirmesi olanaksızdı.B u nedenle iş yine başa düşmüştü. Eşimle beraber biz de bu işi yapmaya karar verdik.

Yanımızda bulunan işçi arkadaş fidanın dibini çapalayarak otları temizliyordu. Eşim elindeki 2-3 kg gübre alabilen yoğurt kabıyla gübreyi ağacın dibine döküyor, ben de elimdeki çapa ile gübrenin üzerini örtüyordum. Gübre uygulamasına    Saat 11:00 gibi başlayıp saat 17.00’kadar devam ettik ve fidanlara solucan gübresi uygulama işini 7 Aralık 2019 günü saat 17:00 gibi bitirdik. Katı solucan gübresi uygulaması yapacak ve bize gösterecek işçi arkadaş ise geç saatlerde gübreyi getirdi. Ancak uygulama yapamayacağını söyleyip gitti 🙂

Yaprak iz düşümüne açılan çukurlara katı solucan gübresi döküldükten sonra üzerini kapattık.

Zorlu bir uğraştan sonra fidanların ihtiyacı olan daha güzel bir toprak için önemli bir adım daha atmıştık. Çocuklarımız olarak gördüğümüz fidanlarımız ve güzel yeşil bir doğa için bir görevi yerine getirmiş olmanın mutluluğunu daha yaşadık. Toprağımızı doğa dostu olan bir gübre ile buluşturduk. Doğanın ve toprağın verilen emeği inkar etmeyeceğini biliyoruz. Verdiğimiz katı solucan gübresinin ilk bahara kadar yavaş yavaş toprağa işleyeceğini ve fidanlarımızı besleyip büyüteceğini umuyoruz. Diktiğimiz   fidanların birer ağaç haline gelişmiş olduğu günleri görmek bizi fazlasıyla sevindirecektir.

Yine bir yazının en merak edilen yerine gelmiş bulunmaktayız. Her yazımızda dediğimiz gibi bu fiyatlar yıla, bölgeye ve miktara göre değişiklik gösterebilir. Ama yine de sizlere fikir vermek için paylaşmayı uygun buluyoruz.

Almış olduğumuz sıvı solucan gübresi ‘ni ise belli oranlarda su ile karıştırarak ilaçlama makinesi ile  yaşlı ağaçların yapraklarına püskürtmek suretiyle yapacağız. Bu işlem için de ağaçların tomurcuğa durduğu Nisan 2020 ayını bekliyoruz.

Katı ve Sıvı Solucan Gübresi Fiyatları

Biz toplamda 700 kg katı solucan gübresi ve 20 litre sıvı solucan gübresi satın aldık. Aldığımız miktar biraz yüksek olduğundan katı solucan gübresinin kilosu bizlere 1,8 tl ye gelmiş oldu. Sıvı solucan gübresine gelecek olursak, onun da 20 litresini 250 tl ye aldık. Önümüzdeki yıl fiyat/performans açısından bir bilgilendirmeyi sizlerle mutlaka paylaşırız. Malum tecrübeler paylaştıkça güzel.

Evet sevgili doğa severler,doğada yürüyüşümüz küçük adımlara devam ediyor. Bahçemizde bundan sonraki uygulamaları ve gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Hoşça Kalın Doğayla Kalın …    



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER



hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Solucan Gübresi Uygulaması Aralık 2019” için 4 yorum

  • Geri bildirim: Traktör Arkası Çapa Makinesi İle Bahçemizi Sürdürdük! Ot Mücadelemiz..

  • 8 Mayıs 2020 tarihinde, saat 07:09
    Permalink

    Selamun aleyküm maşaallah size. Gübre olarak ; taze otlarin: çayır, yonca ve ısırgan vs gibi. Suda birgün bekletip bu su ile sulama yapın.3 tonluk Su tankimin içine on çuval kadar bu otlardan ilave ediyorum ( çuvalların ağazi bağlı ) çuvallar tankın icinde 10 kez gün aşırı doldur sula. Yok böyle bir gübre, aynisini kovalara yapıyorduk gün aşırı 10 kez su doldurup asam suluyorduk sebzelere meyvelere seracı ve mahalle arkadaşlar hayran. Koly gelsin 544 885 5691 mehmet çelik sakarya

    Yanıtla
    • 16 Mayıs 2020 tarihinde, saat 16:54
      Permalink

      Mehmet bey mergaba,

      Bahsettiğiniz gibi doğadan geleni doğaya geri vermek en güzel gübre. Hobi bahçemizdeki işler biraz kolayladıktan sonra bizler de bu tür çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Yorumunuz için teşekkürler.

      Saygılar.

      Yanıtla
  • 18 Eylül 2021 tarihinde, saat 21:07
    Permalink

    Merhabalar, güzel uğraşınızda kolaylıklar diliyorum.
    Solucan gübresi uygulamanızın sonucunu anlatan bir yazıyı paylaşmanızı da bekliyorum. Uygulamanın doğrusunu daha sonra öğrenebildiniz mi? Ağaçların taç iz düşümüne uygulanır diye biliyorum ben. Gövdeye yakın uygulamanızdan verim alabildiniz mi, merak ediyorum.
    Evimde solucan besliyorum ve kendi gübremi üretiyorum. Eminim siz de iyice yerleştikten sonra kompost ve solucanlar ile toprağınızı daha da zenginleştireceksiniz.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?