Su Deposu Aldık! Peki Su Deposu Fiyatları Ne Kadar?

Bahçe Blog hobi bahçelerinin ihtiyaçlarını tek tek ele almaya devam ediyor. Yeni ihtiyacımız su deposu! Kemalpaşa’da yer alan bahçemizde Şubat ayında fidan dikimini gerçekleştirdikten sonra yaz aylarının yaklaşması sebebiyle su deposu ihtiyacımız giderek kendini belli etmeye başladı. Bizde İzmir ve çevresinde araştırmaya koyulduk ve en son kararımızı verip satın alma işlemini gerçekleştirdik.

Bu yazıda olabildiğince detaylı bir şekilde, bahçemizdeki sulanacak alan büyüklüğü esas alınarak nasıl bir su deposu seçmemiz gerektiğini ve su deposu fiyatları hakkında bilgi paylaşımında bulunmak istiyorum.

Yine her ihtiyacımızda yaptığımız gibi ihtiyacımızın en doğru çözümüne ulaşabilmek için ilk önce kriterlerimizi belirlememiz gerekiyor. Bu kriterleri başta doğru olarak belirlememiz durumunda en doğru su deposu tercihini yapacağımıza şüphe yok!

10-tonluk-su-deposu

Su Deposu Seçimi için bahçemizin şartlarını ortaya koyalım. Öncelikle genel şartlardan sonra örnek olması açısından kendi bahçemin şartlarından bahsetmek istiyorum.

Örnek şartlar;

  • Bahçemizde bulunan ağaç sayısı ve bu ağaçların yaşları

Bahçemizde ne kadar fazla ağacımız varsa o kadar çok suya ihtiyacımız var demektir. Ağaçlarımızın sayısı, yaşları, sulanma ihtiyaçları bize su deposu seçiminde yol gösterecek en büyük etmenler olarak karşımıza çıkıyor. Yaşlı ağaçlarla yeni dikilen ağaçların su ihtiyaçları aynı olmayacağı gibi yeni dikilen ağaçların 10 yıl sonraki su ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak alınan bir su deposu, uzun yıllar bahçemizin su ihtiyacını rahatlıkla karşılayacaktır.

  • İklim Koşulları

Bahçemizin su ihtiyacını belirleyen diğer önemli etmen ise iklim şartlarıdır. Nisan ayından Kasım ayına kadar yağmur almayan bir iklimde su deposunun ihtiyacı fazlasıyla hissedilecekken, yılın her dönemi yağışlı olan bir bölgede ihtiyaç bile duyulmayabilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken konu, bildiğiniz üzere iklimler yıldan yıla farklılık göstermektedir. Ağaçlarımızdan istediğimiz verimi alabilmemiz için sulamanın da ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. O halde iklim değişikliğini de dikkate alarak en azından bir ay boyunca tüm ağaçlara yetecek suyu su deposu ‘nda bulundurmamız bizi ve ağaçlarımızı güvende tutacaktır. Ve ağaçlarımızın strese girmesini engelleyecektir.

  • Su kaynağına yakınlık ve kaynağın durumu

Sulama yapacağımız bahçemizde yağmur sularının biriktiği bir alanın olması, bahçemizin su kanalı veya bir akarsudan su çekmek için müsait bir konumda olması, bahçemizde kuyumuzun olup olmaması su deposu alımında kesinlikle göz önünde bulundurmamız gereken faktörler arasında yer alıyor.

Örnek olarak bizim bahçemizde, yer altı kaynağıyla desteklenmiş yağmur sularının rahat bir şekilde biriktiği bir alan mevcut ve dolu olduğu dönemlerde 100-150 ton kadar suyu barındırdığını tahmin ediyoruz. Fakat bu su miktarı yaz aylarına gelindiğinde ve diğer bahçelerde hortumlarla bu alandan su çektiğinde ihtiyacımızı karşılayacak seviyenin çok altına düşüyor. Ayrıca yol kenarında bulunan tulumbadan da zaman zaman kaynak suyu çekebileceğimizi düşünerek suyu depolamaya ihtiyacımızın olduğuna karar verdik.

Bu örnek şartlardan sonra kendi bahçemizin özelinde su deposu seçiminde nasıl bir yol izlediğimize biraz değinelim.

Öncelikle çevremizdeki komşularımızla yaptığımız sohbetlerde yaz aylarında su ihtiyacının sıkıntılı bir hale dönüştüğünü öğrendik. Böyle olunca yaz ayları gelmeden yağmurlar bitmeden en azından kuyu ve tulumbadan su alamasak bile bizi 3 sulama kadar idare edebilecek suyu su deposu ‘nda depolamamız gerektiğini belirledik.

Kaba taslak bir hesapla bahçemizde yaklaşık 300 ağaç mevcut. 40 tanesi 15 yaş üstü , 100 tanesi 1 yaşında, geri kalanlarda 5-10 yaş aralığında… Her sulamadan yaşlı ağaçlara haftalık 50 litre, diğerlerine ise 20 litre verecek şekilde yaptığımız hesap sonrasında yaklaşık 30 tonluk su deposu na ihtiyacımız olduğunu gördük.

Önce internet üzerinden yaptığımız araştırmalarda birçok su deposu üreten firma olduğunu gördüm. Birkaç ilana baktıktan sonra zaten kafada az çok su deposu fiyatları hakkında bilgi oluşuyor. Bu bilgiyi edindikten sonra önemli olan güvenilir garantili bir yerden su deposu nu temin etmek.

tonluk-su-deposu

İzmir’den Kemalpaşa’ya giderken yol üzerindeki Polidaş’a uğrayarak hem su depo ‘larını görme fırsatımız oldu hem de son fiyatları öğrenebildik. Bir adet 20 ton, bir adet 10 ton bir adet de 1 tonluk depo için anlaştık. Mavi, şeffaf, turuncu, yeşil gibi renk seçenekleri de mevcut. Firma nakliyeyi ücretsiz yapacaklarını belirtmesi bizim için sürpriz oldu çünkü bu güne kadar aldığımız her şey için ekstra nakliye ücreti ödedik.

Bahçede su deposu ‘nu koyacağımız yeri belirledikten sonra 20 ton ağırlığın altında toprak kaymaması için beton döktürmeye karar verdik. Ustalar aynen “konteyner ev için yapılan beton zemin” gibi kalıpları hazırladılar. Sonrasında sağlam olması için betonun içerisine demir perdeler koyuldu ve beton döküldü. İki günlük kuruma süresinden sonra kalıpla söküldü ve böylece 20 tonluk su deposunun yeri hazırlanmış oldu.

Arazimiz yamaçta olduğu için su deposu ‘nu olabildiğince üst kısımlara koymaya çalıştık. Böylelikle sulama sırasında su motoruna ihtiyaç duymayacağımızı düşünüyoruz.

Diğer satın aldığımız 10 tonluk su deposunu bahçenin ortasında konuşlandırıp, ihtiyaç duyulması halinde bahçenin en altında, yol kenarındaki tulumbadan bu 10 tonluk depoya su basmayı planlıyoruz.

Ve son olarak da 1 tonluk su deposunu konteynerın üzerine yerleştirerek konteyner içindeki lavabo ve duş için gerekli suyu oradan karşılayacağız.

su-deposu

Şimdi kısaca su depolarının maliyetine biraz değinmek gerekirse;

20 tonluk su deposu : 3700 TL (KDV HARİÇ)

10 tonluk su deposu : 1900 TL (KDV HARİÇ)

1 tonluk su Deposu: 300 TL (KDV HARİÇ)

3×2 ( iki adet 20 tonluk deponun sığabileceği )beton zemin : 1200 tl

Malum bu maliyetin bu kadar yüksek çıkmasının sebebi bizim hobi bahçemizin biraz büyük olması, 300 adet ağacın bulunması ve yazların kurak geçtiği bir yerde bulunmamızdır. Sizlerde bahçenizin çevresindeki bahçe sahipleriyle görüşerek su deposu ihtiyacınız ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Bahçe Blog sitemizde yer alan yazılara göz gezdiren okuyucularımın hatırlayacağı üzere; bahçemizdeki yaptığımız çalışmaların hiç birini günü kurtarmak için yapmıyoruz. Tüm işlemleri geleceği düşünerek yapıyoruz. Bu yüzden maliyetlerimiz biraz yüksek oluyor.

“Fidan Dikimi Öncesi Hazırlık” İsimli yazımı okuyanlar bilecektir, bahçeye fidan dikimi yapacağımız zaman burguyla 30-40 cm derinliğinde, 20 cm genişliğinde çukurlar açtırmak için fidan dikimi başına 5 tl istenmişti. Fakat biz fidan dikimini güvendiğimiz bir ziraat mühendisi tarafından yapılmasını istedik ve fidan dikimi başına 10 tl ödeme yaptık. Ayrıca Fidan dikim yerleri belirlendikten sonra küçük iş makinasını bir tam gün çalıştırıp fidan çukurlarındaki toprağın 1mx1m boyutlarında havalanmasını sağladık. Bu harcamanın gereksiz olduğunu düşünenler, sonradan gelip dikilen meyve fidanlarının Şubat ayından Nisan ayına kadarki üç aylık gelişimini gördüklerinde şaşıp kaldılar. Fidanlar çok güzel bir gelişim gösterdi.

Ayrıca internette her yerde dikilen 100 adet fidandan yaklaşık 10 tanesinin tutmamasının normal olduğu yazıyor. Yani yüzde 10 luk bir fire fazlasıyla normal karşılanıyor. Fakat bizim bahçemizde diktiğimiz 300 fidandan sadece 2 adedinde (başka bahçeden söküldüğünde de sararmaları vardı) sıkıntı var gibi duruyor. Geri kalan hepsi toprağa tam adapte olmuş gibi görünüyor. Ve böylece bahçe kurulumu sırasında ucuza kaçmak yerine ne yapmamız gerekiyorsa tam olarak onu yaparak doğru bir karar verdiğimizi düşünüyoruz. Ve bundan sonraki süreçlerde de aynen bu şekilde devam edeceğiz.

Uzun lafın kısası sizlerde bahçenizin durumuna göre ihtiyaçlarına göre sulama, gübreleme, ilaçlama yaparsanız çok kısa sürede mutlu sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ve bu sonuçları gördükçe de atacağınız bir sonraki adımda daha kararlı ve heyecanlı olacağınıza emin olabilirsiniz.

13.06.2017 Tarihli Ekleme: Sevgili okurlar satın aldığımız su depolarını bahçemize yerleştirdik. Su depolarının zemini için hazırlattığımız beton zemin, depoları vinç yardımıyla nasıl yerleştirildiği, bağlatılarının nasıl yapıldığı ve tüm maliyetlerinin ne kadar olduğu hakkındaki detaylı bilgileri “Su Tankını Bahçemize Yerleştirdik ve Bağlantılarını yaptık” adlı yazımda bulabilirsiniz.



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER



hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Su Deposu Aldık! Peki Su Deposu Fiyatları Ne Kadar?” için 13 yorum

  • 5 Temmuz 2017 tarihinde, saat 21:54
    Permalink

    Bu ıbc tanklar hakkında ne düşünüyorsunuz 2. El 100-150 TL 1 tonluk içini sıcak su ile temizleyip kullanılabilir miyiz yoksa içinde önceden kimyasal kullanıldığından sıkıntılı olur mu

    Yanıtla
    • 5 Temmuz 2017 tarihinde, saat 22:32
      Permalink

      Ben de su tankı araştırması yaparken ıbc tanklarını gördüm. Fakat açıkçası 100-150 tl fiyat farkı açısından pek cazip gelmedi. Fidanların başına bir şey gelse tanktan bilecektim. Çünkü tankın suyla sağlıklı bir şekilde temizleneceğini düşünmüyorum. Çok sıcak bir havada tankta kalan madde tortuları suya karışabilir korkusu vardı ben de.

      Yanıtla
  • 23 Eylül 2017 tarihinde, saat 12:11
    Permalink

    BUBİR POLYESTER BU İŞİN EN İYİSİ ARKADAŞLAR BENDE DAHA YENİ ALDIM VE HERSEYİ SERTİFİKALI NE KADAR İÇMEK İÇİN KULLANILMAYACAK OLSA DA SEBZELERİMİZ O SUYLA BUYUYECEK VE KİMYASAL OLMAMASI EN İYİSİ. ÖNERİYORUM.

    Yanıtla
  • 29 Eylül 2017 tarihinde, saat 22:23
    Permalink

    Çağlar bey ,sitenizdeki bilgiler bana acayip yol gösterdi, ufkum genişledi, yapacaklarımı sayenizde planladım. Vallahi siteniz çok işe yarıyor ben baya memnunum. Bir soru aklıma geldiği zaman Meydan Larousse’ a bakar gibi sitenize bakıp çözümü buradan temin ediyorum inşallah sitenize giriş ilerde parayla olmaz. :))

    Yanıtla
    • 29 Eylül 2017 tarihinde, saat 22:55
      Permalink

      Yıldıray Bey güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Tecrübelerimin işinize yaradığını öğrenmek çok güzel.merak etmeyin tüm paylaşımlarım sadece kamu yararı gözetiyor 🙂 bu tarz yorumlar almak parayla ölçülemez.

      Saygılar.

      Yanıtla
      • 15 Mart 2020 tarihinde, saat 18:10
        Permalink

        Nakliye ücreti içinde mi

        Yanıtla
  • 21 Ocak 2018 tarihinde, saat 13:07
    Permalink

    depoyu doldurmak için ne kadar masraf yapıyorsunuz? su için. 20 ton bir depo kaç paraya doluyor misal?

    Yanıtla
  • 23 Ocak 2018 tarihinde, saat 19:58
    Permalink

    Ozan bey merhabalar,

    Bahçemizin içinde yılın 10 ayı su olan bir çukurumuz ve günlük 1-2 ton su alabildiğimiz bir kuyumuz var. Düzgün bir su planlamasıyla geçen sezonu su için sadece elektrikli su motorunun elektrik sarfiyatı olan çok düşük bir miktara doldurmayı başardık. Umarım bu seneyi de su konusunda sıkıntı yaşanadan geçiririz.

    Şubat ayında kuyudan ve çukurdan su basmak suretiyle 2 adet 20 tonluk su deposu nu doldurucaz. Mart ve nisan yağmurlarıyla tekrar dolacak olan çukurda biriken su sayesinde yaz boyu sulama işlemini gerçekleştiririz diye düşünüyorum.

    Fakat taşıma su ile depoyu doldurmak istersek eğer hesap şu şekilde:

    Traktör arkası 3 ton suyu Kemalpaşada 100 tl ye getiriyorlar. Buna göre kendiniz hesap yapabilirsiniz.

    Yazılarımda da belirttiğim gibi su imkanınıza göre fidan dikimi yapmazsanız çok sıkıntı yaşarsınız.

    Saygılar

    Yanıtla
  • 29 Eylül 2018 tarihinde, saat 19:59
    Permalink

    IBC tanklar hem plastik esaslıdır hem de kimyasal depolama amacıyla kullanılmaktadır. İçerisine daha önce zehir dahi depolanmış olma ihtimali olan bu tanklar geri dönüşümde imha edilmesi gerekirken hurdacılar tarafında toplanıp piyasaya sürülmektedir. Kesinlikle kullanılmaması gerekir.

    Plastik esaslı tanklar (Polietilen veya polyester) özellikle güneş ışığına (UV ışınlarına) maruz kaldıklarında moleküler ölçekte bozunarak kanserojen olduğu kanıtlanmış maddelerin suya geçmesine sebep olmaktadır. Ayrıca güneş ışığı geçirgenliği ve yüzey pürüzlülüğü nedeniyle çok kısa sürede suyunuzda bakteri, virüs, mantar ve yosun gelişimi için ideal bir ortam hazırlamaktadır. Sertifikalı dahi olsa polyester depolar aynı şekilde değerlendirilmelidir. Ayrıca kullanım ömürleri de uzun değildir. Kullanılmaz hale geldiklerinde atacak yer de bulamazsınız.

    İlk satın alma maliyeti bir miktar yüksek olmakla birlikte su depolamak için en sağlıklısı paslanmaz tanklardır. İçerisine güneş ışığı almadığı için suyunuzda yosunlaşma, tat, koku değişimi olmaz, kanserojen maddeler suyunuza karışmaz. Depolanan su standartlara uygun ise hem kendiniz için hem de bitkileriniz için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Kullanım ömürleri çok uzun olduğundan aslında çok daha ekonomik bir tercihtir. Torununuza bırakmak istemezseniz hurdası bile değerlidir.

    Yanıtla
  • 14 Şubat 2019 tarihinde, saat 09:18
    Permalink

    Caglar bey, Sitenizi yeni gordum ve cok ilginc geldi. Diger yazilarinizi da okuyacagim. Su deposu ile ilgili aklima bir sey dustu. Depo almak yerine madem beton dokturdunuz arazide bir cukur actirip sap ile betonlatsaniz yani bir nevi kendi barajinizi betonla yapmaniz mumkun muydu? Havuzlarda kullanilan liner tarzinda bir su gecirmez tabaka da belki sizdirmazligi saglayabilirdi? Ustunu de buharlasmayi onleyecek sekilde bir kapak / ortu bulmak lazim ya da belki bu ortuyle buharlasma oranini hesaplayip depo hacmini buyutmek.

    Yanıtla
    • 5 Mart 2019 tarihinde, saat 22:07
      Permalink

      Mehmet Bey selamlar,

      Bahsettiğiniz şekilde bir uygulama tabi ki yapılabilir. Zaten bir çok bahçede sulama havuzları kullanılmakta. Bizim usta ve ustanın yaptığı ” mükemmel” işlere alerjimiz var o yüzden böyle bir uygulama yapıp su deposu satın almayı uygun bulduk. O dönemin fiyatlarında ustayla işçiyle uğraşmadan daha uyguna geliyordu. Tamamen sizin kararınız.

      Saygılar

      Yanıtla
  • 1 Ocak 2020 tarihinde, saat 13:26
    Permalink

    Alternatif polyester olarak tüm su deposu çeşitleri mevcuttur. 5 yıl firma garantisi gıdaya ve sağlığa uygunluk belgesi ile müşterilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir firmadır.

    Yanıtla
  • Geri bildirim: Otomatik Sulama Sistemi Kurduk! Herşey Artık Daha Kolay!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?