Konteyner Ev ve Hobi Bahçesi Hikayesi…

Sevgili Bahce Blog okurları merhabalar. Bu yazımda sizleri Nevşehir’den Çağatay Bey ile tanıştırmak, konteyner ev ‘i ve bahçesinde yarattığı harikalardan bahsetmek ve onun tecrübelerini paylaşmak istiyorum. Çağatay Bey bana mail yoluyla ulaştı ve kendi bahçesinde yaptığı uygulamalar ile hobi bahçesine yerleştirdiği konteyner ev hakkında bilgiler verdi. Birkaç tane de güzel fotoğraf gönderdi. Kendisinden izin alarak sizlerle de paylaşmaya karar verdim. Çağatay Bey’in bahçesi Nevşehir’de. Kendisi de benim gibi internet üzerinden kaliteli bilgiye ulaşmak için çaba sarfedenlerden. Aynı zamanda hobi bahçesinde ihtiyacı olan ürünlere uygun fiyatlarla ulaşmak için bana bir kaç tiyo bile verdi. Bim ve A101 marketlerde haftalık fırsat ürünleri sayesinde bahçesinde ve konteyner ev ‘înde ihtiyaç duyduğu çoğu malzemeyi edinmeyi başarmış. Ben de artık bu marketlerin haftalık ilanlarına bakmaya başladım. Belki kalite olarak pek güven vermeyebilir ve profesyonel kullanımlar için pek uygun olmayabilir fakatbizim gibi hobi bahçesi tutkunlarının işini görecek seviyede olduklarını düşünüyorum. Hatta fiyat/performan ürünleri hakkında  kendisinin gönderdiği mailden bir bölümü aynen buraya kopyalıyorum.
 Özellikle a101 ve bim deki elektronik indirimlerini tavsiye ederim. Geçen perşembe a101 den çim biçme makinası aldım 🙂 55 lira filandı. f/p benim için hayat felsefesi 🙂 Daha önceden, Attlasın nerdeyse tüm aletlerini almıştım 🙂 matkap, dekupaj, spiral, dalgıç, hızar … kalite olarak bir bosch değil tabiki, ama bizim gibi hobicilerin işini görür her türlü. Hatta yazın bimden kaynak makinası bile almışlığım var. hayatımda kullanmışlığım yok ama aldım 🙂 nasılsa öğreniriz bi şekilde. Sürekli gelişim halindeyiz her ufak tefek şeyde usta çağırmak bana mantıklı gelmiyor. Zaten işin tadı da iyisiyle kötüsüyle kendi emeğimizin ortaya çıkması. 2 senelik tecrübem bana şunu öğrettiki bu işin sonu yok. Sürekli bir şeyler yapip üstüne eklemeler yapası geliyor insanın.

Çağatay Bey’in Hobi Bahçesi ve Konteyner Ev Hikayesi ( Kendi Ağzından)

Benim hobi evi hikayem, dedem ve anneannemden kalan bağımızla başlıyor. Dedemin küçükken zorla götürdüğü yere vefatından sonra koşa koşa gidiyordum 🙂 İş için de değil, orda manevi bir huzur buluyordum. Aslında seninle benzer amaçlarla başladım bende hobi evine.

Bahçe Tesfiyesine İlişkin Fotoğraflar

bahce-tesfiyesi-12 bahce-tesfiyesi-11

Bahçeye Su – Elektrik Alma ve Konteyner Ev Temeli Hakkındaki Tecrübeleri

Bizim bağda su ve elektrik yoktu, ama planımız vardı. Suya, sondaj ve depo, elektriğe güneş panelleri ve jeneratör. ilk önce sondaj vurduk, inşaata su lazım olacağı için önce su sorununa çözüm bulduk. Bazı aksaklıklar olsada o işi hallettik.
Ben geniş teras hastası olduğum için hesabı baştan yapıp 70m2 zemin betonu döktük. 21m2 si  konteyner ev için 7m2 depo, 2 mt2 sağdan soldan kayıp olur , bizede 40m2 teras kalır diye hesaplamıştım. Öyle de oldu.
konteyner-ev-zemin-betonu-1
konteyner-ev-zemin-betonu-4
Zemini yerden 50-60cm yukarıda tuttuk, ki çevreden böcekleri bir nebze tutsun. ama esas amaç yağmur sularını pas geçirtmekti. Zemin 3 günde kurudu, konteyner ev ‘i  tercih etmemin en büyük sebebi hızlı, hazır ve sempatik olmasıydı. Zaten bağ evi kurup evde oturan mı var? Küçük olması beni çok da endişelendirmedi. Kaldı ki 21 m2 de çok da küçük değil. Her türlü ihtiyacına da cevap veriyor. Tuvalet, banyo, mutfak, yatabileceğin oda, oturabileceğin bir tane daha oda. gayet yeterli. Konteyner Ev ‘de elektrik ve su tesisatlarının kurulu gelmeside cabası.
konteyner-ev-nakliyesi
konteyner-ev-su-basmani
1 günde ev sahibi oluyorsun. Ben Kayseri Başaran Prefabrikten aldım konteyner ev ‘i. Çok da memnun kaldım. Nakliyesi dahil 11bin civarı tuttu 2016 Ağustos’unda. Garanti ve servis konularında da çok iyiler. ( Ben satın aldığım firmadan pek memnun kalmadığım için firmayla ilgili paylaşımda bulunmadım. Fakat Çağatay Bey’in iyi tecrübesine binaen iç Anadolu’daki takipçilerimiz bu firmaya bir göz atabilirler. )

Hobi Bahçesi için Sulama Havuzu Hakkındaki Bilgiler ve Tecrübeler

Daha sonra kuyudan çıkan suyumuz sodalı çıktı, sağdan soldan denen laflar sonucu bir havuzda suyu hava ile buluşturursam, su nötralize hale gelir ve ağaçlar için sorun yaşatmaz fikrinde mutabık kaldık.
E hazır havuz yapiyoruz , yapmışken de büyük yapalım gözümüz gönlümüz açılsın dedim 🙂 6x4x1 ebatlarında yaptık. Tabi tahlile giden suyun raporu gelipte hiç böyle bi atraksiyona girmemize gerek olmadığını öğrenmemiz de değişik bir tecrübe oldu bize 🙂
hobi-bahcesi-sulama-havuzu-yapimi-1
hobi-bahcesi-sulama-havuzu-yapimi-2
Havuzun temeli beton, etrafı briket tuğla ile örüldü. Tam bir f/p ürünü. Briket tuğla yerine beton daha sağlam olurdu ama bütçemi sarsardı ozamanda. Brikette işimi görüyor , sonuçte ejderha yıkamıyoruz havuzda. Derken kuyudan gelen suyu havuzla buluşturuk, ama kangal boruların iğrençliği yüzünden ona da bir çözüm bulduk. Boruları toprağın altından geçirip havuza ayrı, konteyner Ev ‘in su tesisatina giden depo için ayrı bi vana atıp yarı otomatik bir sistem kurduk. Bir vana ile istersem konteyner Ev ‘in çatısında koyduğum depoyu doldurabiliyordum artık.
Havuz doluyor ama nereye boşalacak tonlarca su ? Bunu da hep hayalini kurduğum küçük bir kanalla çözdük. havuzdan yakşalık 25 mt uzunluğunda briketten bir su kanalı yaptık.
konteyner-ev-zemin-betonu-3
konteyner-ev-zemin-betonu-2
bahce-sulama-kanali-yapimi-1
bahce-sulama-kanali-yapimi-12
amaç havuzun tahliyesi sonrası suyu dikeceğim fidanlara ulaştırmak ve göze hoş bir görüntü yaratmak. maliyeti i 100 küsür briket çimento, kum ve işçilik.
Havuzun çok ciddi avantajları var, hem istediğin kadar su depolayabiliyorsun, hem ortamı nemlendiriyorsun, ayrıca yazın buz gibi suda buzdolabı olarakta kullanabiliyorsun 🙂 Havuzun maliyeti malzemede dahil 1250 Tl civarı tutmuştu.

Konteyner Ev ‘in Üstüne Yapılan Gölgelik Hakkındaki Bölüm

Havuzla birlikte terasın üstünü de kapattık. Yazın sıcaktan oturulmadığı için demir ve sac kullanarak gölgelik yaptırdık. Ayrıca bağ gerekçleri içinde (kazma, kürek vs) bir depo yaptırdım. Depoyu demircilere yaptırdım çok daha ekonomik oldu. konteryner eve bitişik 3 tarafı sac ve yine aynı sacdan bir kapı yapildi. çatısıda oluklu sacdan oldu. çok pratik 1 saatte monte ettiler. Bu da tam bir f/p ürünüydü. Taa ki hırsızların deponun  içindeki jenaratörümü almak için parçalayana kadar. Jenaratör kuyumu çalıştırıyordu, ev için elektrik ihtiyacını ise güneş paneliyle sağlıyordum.
konteyner-ev-golgelik-yapimi
konteyner-ev-golgelik-yapimi-2
hobi-bahcesi-konteyner-ev-sulama-havuzu-golgelik

Güneş Panelleri İle Hobi Bahçesine Elektrik Sağlamak Üzerine

…Panel demişken biraz da ondan bahsedeyim. Güneş paneli sistemini kendim kurmuştum. 11 Kasım’da n11 deki kuponlarla çok ekonmik bir sistem kurulabiliniyor.
100w lık bir panel, 1 sulu araba aküsü, 1200w invertör ile lamba, mini buzdolabı ve güvenlik kamerası, matkap , dekupaj(kısa süreli) vs. çalıştırabiliyordum. (dolap günde 1 saat filan)
aliexpress ve n11 11 Kasımda inanılmaz tasarruflu oluyor. 2016 kasım da tüm sistemi 650 tl civarı toplamıştım.

Jeneratör gidince Şebeke Elektriğine Dönüş 🙂 ve Bahçesinde Bulunan Ağaç ve Bitkiler Hakkında

…Neyse devam edeyim. Jeneratör olayı kabusun olduktan sonra en sonunda şebeke hattı çektirdim bende.
Mart başında da yaklaşık 50 tane belli bir hiyerarşi ile  karışık meyve fidanları diktim. Elma armut, erik , şeftali vs. yazında bunlara bir otomatik sulama sistemi hazırlayacağım. (bunu daha sonra detaylı anlatabilirim) hem damlama hem salma su ile havuzdan gelen kanalı fidanlara ayarlayacağım.
Ayrıca test amaçlı 10’ar tane nane, dağ kekiği, limon kekiği, lavanta, adaçayı ve biberiye ektim. Tutma durumlarına göre devamını getireceğim. Özellikle lavantadan çok umutluyum. hem böceklere karşı doğal bir koruma sağladığı hemde kokusundan dolayı umarım tutarda devamını ekebilirim.
bahce-tesfiyesi-13
hobi-bahcesine-fidan-dikimi-1
benim ağır işlerim bittiği için artık peyzaj işlerine geçeceğim yazın. Konteyner Ev ile su kanalı arasında çim ektim 20 m2 lik. Eğer düzgün bir görüntü elde edersem devamını da getireceğim.
çiçek olarak, gül benim favorim. Hem soğuğa dayanıklı hem  görüntüsü güzel, hem kokusu hoş. Daha ne olsun.
benim bağımın bulunduğu bölgede (nevşehir) gül fidanları 7.5 tl den başlıyor. Ben de ne zamandır merak ediyordum, köklendirme hormonlarını. Bir şişe sıvı köklendirme hormonu aldım. Aralık ayında 1 dal gülden test ettim (şuan çiçek açtı) ve gülde başarı oranı çok yüksek olduğunu gördüm. Tam budama mevsiminde olduğumuzdan budanan güller den her daldan 3-4 tane çelik çıkararak hormona batırıp yaklaşık 20 tane gül fidanı yaptım. Bedavadan çiçek. Hatta, şemsiye dutlardan artan budanmış dallardan da 6 tane dut çeliği yapıp köklendirdim. 10 gün içinde yaprak açtılar. Çok ekonomik oluyor bu köklendirme hormonları ve aşıya da ihtiyaç olmuyor zaten aşılı dalları köklendirdiğinden. Tavsiye ederim. hedefim yaklaşık bir 50-100 tane gül çeliklendirmek. çünkü diktiğim güllerden kendime bir araba yolu yapmak istiyorum 🙂 23 numaralı resimdeki betonun üstüne de pergole yapacağım. Ya üzüm yada çiçeklerle üstünü kapatmak istiyorum oranında.

Son olarak…

Çağatay Bey’in bu bilgilendirici mesajları ve gönderdiği görseller için hem kendi adıma hem de sizler adına kendisine çok teşekkür ediyorum. Sanırım aldığım yüzlerce mail arasında bana bu kadar ilham veren başka bir mail olmadı. Özellikle sulama havuzu, konteyner ev üstüne gölgelik şu an favorilerim. Kendi hobi bahçeme yaptığımda sizlerle paylaşacağım.
Sevgili takipçilerim gördüğünüz gibi bilgi paylaşıldıkça güzel. Sizler de kendi bahçelerinde yaptığınız uygulamaları bana mail yoluyla ulaştırıp, sitede yayınlanmasını ve diğer aynı hayali paylaştığımız kişilere yol göstermesini sağlayabilirsiniz.
Blogda Paylaştığım Konteyner Ev hakkındaki yazılara ulaşmak için tıklayın…
Blogda paylaştığım hobi bahçesinde yapılan tüm yapı işleri için tıklayın…

hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Konteyner Ev ve Hobi Bahçesi Hikayesi…” için 11 yorum

  • 5 Mayıs 2018 tarihinde, saat 12:02
    Permalink

    Ben de düşünüyorum emeklilikte böyle bir yer. Bakalım, kısmet.

    Yanıtla
  • 5 Haziran 2018 tarihinde, saat 12:08
    Permalink

    Merhaba ,
    metropol bir şehirde yaşamanın ve çocuk büyütmenin verdiği zorluğundan çok uzun süredir aklımda hayalimde olan yeri aldım. hem de tam aradığımı bulamamaktan yana dert yanarken ve bu durumdan vazgeçmişken, zeytinlik sahibi oldum. yavaş yavaş çocuğumla büyüteceğim bu yer için tecrübelerinizden yararlanmak gerçekten keyif verici. teşekkürler blog için.

    Yanıtla
    • 8 Haziran 2018 tarihinde, saat 10:10
      Permalink

      Seçil hanım merhabalar,

      Doğal yaşam aslında sandığımız kadar bize uzak değil. Sadece biraz çaba harcayıp üretime katılmamız gerekiyor. Yıllarca tüm mecralarda tüketim toplumunun birer parçası olduğumuz empoze edildiği için belki biraz zor olacaktır. Fakat geleceğimiz çocuklarımız için doğal hayata toprağa dokunmamız gerekiyor.

      Gün gelecek yine en büyük zenginlik toprak olacak geçmişteki gibi.

      Saygılar.

      Yanıtla
  • 6 Ağustos 2018 tarihinde, saat 22:01
    Permalink

    Merhabalar, blogunuzu sürekli okuyup imreniyorum. Biz henüz hobi bahçesinin en basındayız. Fidanlarımıza su taşıyarak sulama yapıyoruz. Sondaj yaptırmak istiyoruz ve bir depo ile damla sulama sistemi kurmak istiyoruz. Blogunuzda sondaj ile ilgili bir sayfa bulamadım. Sizinle paylaşan başkaları veya sizin sondaj ile ilgili tecrübeleriniz var ise paylaşmanızı rica edeceğim. Su sondajı hakkında internetteki bildiler çok sığ, sizlerin tecrübeleri ile su sondajda bize bir yol gösterebilirseniz çok memnun olacağım.

    Yanıtla
  • 20 Eylül 2018 tarihinde, saat 14:03
    Permalink

    Merhaba,
    Blog icerisinde bir tartisma forumu gibi bir bolum acma sansiniz var mi?
    Bilgileri paylasiriz bahce sahipleriyle bu sekilde bazen dustugumuz caresizliklerde fikir almis oluruz.
    Bahce sahibi olmak isteyenler de bu konulari okuyarak daha da heveslenirler 🙂

    Selamlar

    Yanıtla
    • 26 Eylül 2018 tarihinde, saat 21:10
      Permalink

      Merhaba,

      Bu yorumunuz için özel olarak teşekkür ederim. Verdiğiniz fikir çok mantıklı geldi ve bahsettiğiniz gibi bir soru-cevap platformu kurmamı sağladınız. böylece herhangi bir yere üyelik yapmadan anonim olarak isteyen herkes kendi tecrübelerini paylaşabilecek veya istediği konuda bilgi alabilmek için soru oluşturabilecek.

      Bahçe Blog Soru-Yanıt Platformu için tıklayın.

      Saygılar.

      Yanıtla
  • 2 Mart 2021 tarihinde, saat 16:46
    Permalink

    Merhaba,
    Havuzun içini hangi malzemeyle sıvadındı ve havuzun herhangi bir yerinde zamanla çatlak oluştumu acaba…

    Yanıtla
    • 10 Mart 2021 tarihinde, saat 15:19
      Permalink

      Baki bey selam,

      Su deposunu tamir ettirdik adlı yazımızda merak ettiğiniz tüm detaylar mevcut.

      Biz weber dry ss10 kullandık. Weberi aradığınızda sizi ihtiyacınız olan doğru ürüne yönlendiriyorlar.

      Saygılar.

      Yanıtla
  • 15 Şubat 2022 tarihinde, saat 09:20
    Permalink

    Zaten çölleşen bir ülke ve su kuraklığının olduğu yerde devasa havuz ve kanalla sulama yapmak, doğa cinayetinden farkı yok resmen.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?