Süs Havuzu : Hobi Bahçelerinin Vazgeçilmezi…

Uzun bir aradan sonra Bahçe Blog okurlarına yeniden merhaba. Hobi bahçemizde hafta sonundan hafta sonuna yaptığımız sulama, gübreleme vb işlemler haricinde yeni uygulamalar olmadığından uzun süredir yeni paylaşımlar yapamıyordum. Her ne kadar hobi bahçemizde yeni işlemler yapamasak da gelecek dönemde gerçekleştirmeyi planladığımız işlemler için araştırmalarım devam ediyor. Ve bu araştırmalar sonucunda kendi bahçemiz için yaptığım derlemeleri de sizlerle paylaşmaya karar verdim. Bu sayede daha uygulamaları bahçede gerçekleştirmeden sizlerle fikir alışverişi yapma fırsatı bulabileceğim. Daha fazla uzatmadan ilk derleme ve araştırma çalışmamı sizlerle paylaşayım. Karşınızda her hobi bahçesini dekoratif açıdan güzelleştiren ve sesiyle huzur veren süs havuzu …

tastan-bahce-havuzu-yapma

Hobi Bahçesine Süs Havuzu Yapımı Üzerine;

Son iki yıldır bahçemizde; bahçe blogda sizlerle paylaştığım toprak tesfiyesi, bahçenin etrafını çevirme, fidan dikimi, damlama sulama sistemi vs gibi hayati konular üzerine uğraştığımız için henüz dekoratif içerikli çalışmalara eğilme fırsatı bulamadık. Fakat sanırım hobi bahçemizde çimlendirme ve çiçeklendirme işlemlerini yapmadan önce süs havuzunu nereye yapacağımızı belirlememiz gerektiğinden ilk olarak süs havuzu üzerine araştırmalarda bulundum. Ve çok güzel süs havuzu örnekleriyle karşınızdayım.

 

 Yapım Süreci ve Kullanılan Malzemeler

Hobi bahçemiz için süs havuzu tasarımımızı belirlemeden önce eğer bu işe çok para dökmek istemiyorsak bölgemizde bulunan taşların yapısına göre bir tasarım seçmemiz eminim çok işimize yarayacaktır. Tabi istenilen dekoratif taşlar piyasadan satın alınıp süs havuzu  yapımında kullanılabilir. Fakat bu durum hem maliyeti fazlasıyla yükseltecektir. Bu sebeple benim planım bahçemizde atıl vaziyette bulunan doğal taşlardan şekil ve renk olarak ilgi çekici duranları süs havuzu yapımında kullanmak.

sus-havuzu-yapimi-2

sus-havuzu-yapimi-hobi-bahcesi

sus-havuzu-nasil-yapilir

Süs havuzu tasarımını etkileyen bir diğer faktör de süs havuzumuzda süs balığı, ördek gibi hayvaları beslemeyi düşünüp düşünmediğimizdir. Bu tür fikirleriniz varsa baştan ona uygun şekilde yapmamız gerekiyor. Şahsen kendi bahçemiz için bizim düşüncemiz aşağıda fotoğraflardan görebileceğiniz türde bir süs havuzu yapmak. Bu sayede hem ördekler rahatlıkla istedikleri zaman süs havuzunu kullanabilecekler, hem de bahçede güzel bir sus sesi ve dekoratif bir görüntü olacak.

Gelelim hobi bahçemize  süs havuzunun nasıl yapılacağına;

Her halükarda süs havuzunun derinliğinin 15-20 cm olmasını istediğimizi ve yaklaşık kapladığı olanında 1 veya 2 metre kare olacağını düşünürsek sanırım bir torba çimento ve bahçemizde topladığımız irili ufaklı taşlar yeterli olacaktır.

Öncelikle süs havuzunu yapacağımız alanı temizledikten sonra bombeli olacak şekilde( kenara yaklaştıkça 20 cm, orta kısma doğru 30 cm ) kazıp çukuru üzerine ayakla basarak düzgün bir görünüme kavuşturuyoruz. Sonrasında bu alana 1-2 cm kalınlığında harç seriyoruz ve kurumasını bekliyoruz.

Çukurumuza döktüğümüz harç kuruduktan sonra bombeli taşlardan kullanacaksak süs havuzunun etrafına bir sıra çapa yardımıyla gömüp üzerlerine harç koyup ikinci sıra taşı döşememiz gerekiyor.

Eğer istenirse süs havuzunun içinde suyun devir daim etmesi için akvaryum su pompası yerleştirilerek suyun yukarıdan akması sağlanabilir. Su eksildikçe takviye edilebilir.

hobi-bahcesi-sus-havuzu-nasil-yapilir

sus-havuzu-cesme-yapimi

 

Kendi bahçemiz için düşündüğümüz bu süs havuzu yapımı sadece biraz emekle bir torba çimento maliyetle yapılabilecek bir çalışma. İsteğe göre farklı örneklerdeki eklemeler yapılarak zenginleştirilebilir.

 

Son olarak da eğer bulunduğunuz yerde aşağıdaki fotoğraflarda yer aldığı üzere ince uzun taşlar mevcutsa muhteşem görüntüye sahip çok güzel bir süs havuzu yapabilirsiniz.

sus-havuzu-tasarimi

balik-havuzu-yapimi-1

dikey-sus-havuzu

Hatta yaptığınız Süs havuzuna nilüfer ve çeşitli su bitkileri ekleyerek, çevresine farklı bitki ve çiçekler dikerek daha da zenginleştirip seyrine doyum olmaz bir çalışmaya dönüştürebilirsiniz.

nilufer-havuzu-sus-havuzu

hobi-bahcesi-sus-havuzu-yapimi-2

-bahce-sus-havuzu-2

bahceye-sus-havuzu-yapimi[1]

balik-havuzu-nasil-yapilir

 

Dediğim gibi herşey zevkinize bağlı. Süs havuzu için çalışmalara başlamadan elinizdeki materyalleri ( taş, kütük vs..) belirleyerek kendine has güzel bir süs havuzuna sahip olabilirsiniz. Hem de neredeyse sıfır maliyete…

Bu konuya ilişkin bahçelerinizdeki çalışmalarınıza ait bilgileri ve detayları bu yazı altına yorum olarak yazarak, güzel bir fikir alışverişine vesile olabilirsiniz.



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER



hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Süs Havuzu : Hobi Bahçelerinin Vazgeçilmezi…” için 2 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?