Sürgün Temizliği ve Lider Bırakma İşlemi Ceviz Fidanında Nasıl Yapılır?

Bodur ceviz fidanlarımızı toprakla buluşturduktan sonra malesef yaygın inanışta olduğu gibi kendi haline bırakıp verim beklememiz büyük bir hata olacaktır. Tam aksine fidanımızın gelişiminin ilk yıllardında ilgimize fazlasıyla ihtiyacı var. Fidanımızdaki sürgün temizliği ve lider bırakma işlemleride bunlardan en önemlisi. Bu işlemin zamanında yapılmaması veyahut hiç yapılmaması fidanımızı kaderiyle baş başa bırakmayla eşdeğer. Kasım ayında aşı kısmı toprağın 5cm üstünde ve güneye bakacak şekilde diktiğimiz bodur (chandler) cinsi ceviz fidanlarımızın sürgün temizliği ve lider bırakma işlemini Mayıs ayında gerçekleştirmemiz gerekiyor. surgun-temizligi-ve-lider-birakma Bu işlemden önce diktiğimiz tüm fidanlarda dikim esnasında 40-50 cm yükseklikten tepe budaması yapmamız gerekiyor. Bu budama sayesinde örneğin fidanımızın üzerinde 18 adet sürgün varsa, fidanımız toprakta bulunduğu bu 6 ay içerisinde (Kasım sonu-Mayıs başı) bu 18 adet sürgüne topraktan aldığı besinleri eşit olarak aktarmaya çalışacağından sürgün temizliği ve lider bırakma işlemine başlayacağımız zaman hiç bir sürgünün istenilen derecede gelişmediğini göreceğiz. Ve bu durumda da lider bırakma işlemi yapılamayacaktır. Fakat biz bu fidanımızı dikim esnasında 40 cm den tepe budaması yaparsak üzerinde yaklaşık 6-7 adet sürgün kalacaktır. Ve böylece bu sürgünler ilk duruma göre daha iyi gelişecektir. Bu işlemi doğru bir şekilde yaptığımızı düşünerek; ( Peki ozaman neden 1-2 sürgün yerine 6-7 sürgün bıraktık? Malumuzun bu 6 ay içerisinde sürgünler yaralanabilir, boş çıkabilir, böcekler veya hayvanlara yem olabilir. Bu yüzden riske girmemek adına 6-7 adet sürgünün budama işleminden sonra fidanın üzerinde kalması mantıklı bir karar olacaktır. Fidanlarımızın üzerindeki sürgünler Nisan ayının ortalarından itibaren iyice kabarmaya başlayacaktır. Mayıs ayı ortalarına doğru ise sürgünlerimiz gelişimlerini sürdüreceklerdir. Mayıs ayı ortası geldiğinde fidanın üzerindeki tüm sürgünlere bakarak gelişimini en iyi sağlayan sürgünü lider olarak seçip diğer sürgünleri temizlememiz gerekiyor. surgun-temizligi-ve-lider-birakma-2
Bu sayede yine ilk aşamada bahsettiğimiz gibi fidanımız 6-7 adet sürgünü eşit derecede belslemek yerine tüm gücünü tek bir sürgüne (lider bırakılan) yönlendireceğinden, bir yıl içinde bu sürgünün beklenenin çok üstünde bir gelişim sergilemesi şaşırtıcı olmayacaktır. Yaklaşık 2-3 metrelik bir gelişimden bahsediyorum. Dikimden sonraki bir kaç yıl içerisinde sürgün temizliği ve lider bırakma gibi gübreleme ve sulama işlemlerine gerekli özeni göstermemiz bahçemizden almak istediğimiz verime bizleri daha çabuk yaklaştıracaktır. Yine ilk sene lider bıraktığınız sürgün üzerinde göreceğiniz meyve oluşumlarınıda farkettiğinizde koparmanız fidanın gelişimine katkı sunacaktır. Özetle; İlk yıllarda Fidan üzerindeki gereksiz gözler ( sürgünler ), meyveler fidanın gelişime odaklanmasını olumsuz yönde etkileyeceğinden gereksizdir. Eğer amacımız fidanımızın ilk bir kaç yıl içinde olabilirdiğince en hızlı şekilde gelişmesini sağlamaksa fidanımızın sadece gelişimine odaklanmasını sağlamalıyız. Ayrıca yapacağımız doğru gübreleme ve sulama ile de bu durumu destekleyip hayallerimize daha erken ve daha az zahmetle kavuşabiliriz. Sürgün Temizliği ve Lider bırakma ile ceviz fidanının nasıl sulanması ve nasıl gübrelenmesi gerektiğini bir bilenden dinlemek isterseniz, buyrun Ziraat Mühendisi Sinan Kara’dan dinleyebilirsiniz.
Kendisinin çiftçi tv de hazırlamış olduğu videoları bize bahçe kurulumu süresince bir çok bilgi ve tecrübe sundu. Bu sayede bahçe kurulumu sırasında dikkat etmemiz gereken şeyleri öğrendik ve yaygın yanlışları yapmamaya gayret gösterdik. Kendisine ülke tarımına katkısından dolayı teşekkür ederim.

HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER

hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Sürgün Temizliği ve Lider Bırakma İşlemi Ceviz Fidanında Nasıl Yapılır?” için 4 yorum

  • 6 Ağustos 2019 tarihinde, saat 00:07
    Permalink

    Mart 2019 dikimi fidanları 3, 4, 5 (en fazla 6) göz üzerinden kestim ve sutut uyguladım.

    Temmuz 2019 başından bu yana damla sulama ile beraber hümik asit, amonyum nitrat, 20-20-20 veriyorum.

    Lider bırakma yapmadım. Ağustos 2019’da lider kalacak sürgün harici diğer sürgünleri kessem olur mu? Sakıncası nedir?

    Yanıtla
    • 13 Ağustos 2019 tarihinde, saat 21:41
      Permalink

      Ceviz fidanında lider bırakma budaması yaparken ağacın uykuda yani kış aylarında yapraklarını dökmüş halde olması lazım. Aksi taktirde ağaç strese girer. Önümüzdeki kış dönemi lider bırakma işlemini yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  • 28 Haziran 2020 tarihinde, saat 16:27
    Permalink

    Sinan bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizi izleyerek yeni ve önemli bilgiler kazanıyorum. Sağlıkla esen kalın.

    Yanıtla
  • 21 Ağustos 2022 tarihinde, saat 10:55
    Permalink

    size bakıp bende imreniyorum : )

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?