Elektrikli Su Motoru ile 180 tonluk su depomuzu doldurduk!

Sevgili Bahçe Blog okurları merhaba. Bahçemizden haberleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda 1 inçlik elektrikli su motoru ‘muz ile su depolarımızı nasıl doldurduğumuza değinmek istiyorum.

Blogdaki diğer yazılarımıza aşina olan okurlarımızın bileceği üzere, geçen yıl bahçemizdeki ağaçlarımızın su ihtiyacına kesin çözüm bulmak için sondaj etüdü yaptırmıştık. Bahçemizin sondaj etüd detaylarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sondaj etüdü sonrası yeterli miktarda suya ulaşma ihtimalimizin düşük olduğunu öğrenince başka yollarla bu ihtiyacımızı gidermek üzere düşünmeye başladık.

Bu süreçte keson kuyu, muşambalı sulama havuzu gibi seçenekleri de değerlendirdikten sonra bahçemizin ön kısmına ömürlük bir su deposu yaptırmaya karar verdik. Yaptırdığımız 180 tonluk perde beton su deposunun tüm yapım aşamasına ve detaylarına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bahçemizin üst kısmında yer alan 2 adet 20 tonluk su deposu ve bu 180 tonluk su deposu ile bahçemizin su ihtiyacını uzun süre karşılayabileceğimizi düşünüyoruz. En azından yaz sonuna doğru ağaçlarımızı gönül rahatlığıyla su derdi olmadan sulayabileceğiz. Tabi bu depolar yıl içinde kendi kendine dolmadığından sıra geldi. hem 20 tonlukları hem de su deposunu doldurmaya.

Resimlerden anlaşılması biraz zor olsa da bahçemizin önünden geçen yolun hemen altından cılız bir dere geçmekte. Bu dere Mayıs ayının sonuna doğru kurumakta. Anlaşılacağı üzere dağlardaki karlar ve yer altı sularıyla beslenmekte kendine ait bir kaynağı bulunmamakta.

Bizim Mart ve Nisan aylarında zaman kaybetmeden elimizdeki tüm su depolarını bu dereden zaman kaybetmeden doldurmamız gerekiyor. Bu süreçte büyük iş elektrikli su motorumuza düşüyor. Her ne kadar kendisi ufacık olsa da 2017 yılından bu yana bize hiç sorun çıkarmadan en az 300-350 ton suyu istediğimiz yerlere aktarmamızı ve sulama yapmamızı sağladı. Bu elektrikli su motorunun detaylarını merak edenler buraya tıklayabilirler. Şimdi yine görev bu küçük elektrikli su motorumuzda 🙂

Elektrikli Su Motoru ile dereden su çekmek

2020 yılının Mart ayında havaların da iyi gitmesiyle birlikte annem ve babam karantina günlerinde kendilerini izole etmek için bahçeye gidip uzun süre bahçede kalmaya karar verdiler. Bu depoların doldurulması için bundan iyi bir dönem kesinlikle olamazdı. Çünkü 2 kiloluk elektrikli su motoru ‘muz saatte ortalama 1 ton suyu depolara basma gücüne sahip. Tabi böyle olunca da 180+20+20 toplamda 220 tonluk depolarımızı doldurmak için fazlasıyla uzun süreye ihtiyacımız vardı. Öncelikle başka bir su motoru mu alsak diye düşündük fakat yılda bir kere yapılan ve zaman sıkıntımızın olmadığı bir dönemde elimizdeki cefakar su motorumuzun bu işin üstesinden gelebileceğine kanaat getirdik.

Öncelikle motorumuzu 24 saat esasında sıkıntı yaşamadan çalışabilecek ortamı kurarak işe başladık. Sonuçta hala yağmur yağan bir dönemdeyiz ve malumunuz elektrikli su motoru ‘nun suyla temas etmemesi gerekiyor. Derme çatmada olsa hem sudan etkilenmeyeceği hem de rahat hava alıp hararet yapmayacağı bir ortam kurmayı başardık.

Sonrasında sıra geldi yolun altından geçen bahçemiz ile dereyi birleştiren belediyenin yeni koyduğu geniş borudan hortumu geçirmeye. Bu güzel yol çalışması için Kemalpaşa Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Umarım artık yolumuz daha düzgün olacak ve her yağmurda bozulmayacak.

resimden de anlaşılacağı üzere cılız akan deremizdeki nispeten suyun biriktiği yere kafasında çek valf olan hortumumuzu sabitledik. Diğer taraftanda elektrikli su motoru bağlantılarını sağladık. Bu bağlantıyı yaparken hortum içine hortum sokmak ve kaynar su ve metal kelepçelerden faydalanmak zorunda kaldık. Annem ve babam için fazlasıyla zor bir işlem olmuş. Saatlerce sadece bununla uğraşmışlar. Ama sonunda başarmışlar 🙂

Son olarak da su deposuna girecek hortumu ayarladıktan sonra işlem tamamlanmış oldu.

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi su motorumuzun bahçemizin çitlerinin içinde kalması çok iyi oldu. Böylece elektrikli su motoru sabah akşam çalışabilecek duruma geldi. Ayrıca belediyenin koyduğu geniş tahliye borusu sayesinde hortumumuz araçların altında ezilmekten kurtulmuş oldu.

Tüm depoları doldurduktan sonra sulama döneminin gelmesiyle depolardaki suları damlama sulama sisteminden ağaçlara dağıtarak suyu etkili ve verimli bir şekilde kullanmayı planlıyoruz. Her ne kadar bu depo doldurma işi 1 haftadan daha uzun sürecek olsa da motorun sessiz ve elektrikli olması ve ısındığında kendini dinlendirmesi sayesinde düşük bir elektrik faturasıyla işimizi bitirmiş olacağımızı düşünüyoruz.

Sanırım bahçemizdeki bir sonraki yapı işi bu 180 tonluk su deposunu hidrofor sistemi kurarak damlama sulama sisteminin bağlı olduğu mavi depolara otomatik su basacak hale getirmek olacak. Tabi bu iş biraz masraflı ve zahmetli. Mesafe de uzun. Bakalım onu da yaptıracak olursak sizlerle paylaşacağız. Yazılarımız hakkında yorum ve yeni fikirlerinizi bizlerle paylaşırsanız seviniriz.

Sevgiyle kalın…



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER



hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Elektrikli Su Motoru ile 180 tonluk su depomuzu doldurduk!” için 2 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?