Açık Köklü Ceviz Fidanı ve Tüplü Ceviz Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Açık köklü ceviz fidanları için en iyi dikim tarihlerine şu şekilde değinebiliriz. Kasım ayında sökülen bir açık köklü ceviz fidanı ‘nı yine Kasım ayı içerisinde toprakla buluşturmanın sağlıklı bir çalışma olacağını düşünüyorum.

acik-koklu-bodur-ceviz-fidani-2

Bunun sebebi ise Kasım ayında dikilen açık köklü ceviz fidanı sürgün vermeye başlayacağı Mayıs ayına kadar toprağa alışması ve uyanması için uzun bir süreye sahip olacaktır. Bu beş aylık evrede fidan köklerini toprağa salıp, kendini tam anlamıyla toprağa adapte edecektir. Tam tersi bir örnek durumunda ise; Mart ayında dikilen açık köklü fidanımız Mayıs ayına kadar toprağa adaptasyonunu tam olarak sağlayamayacağından, ya Mayıs ayında sürgün vermeyecektir veyahut çok zayıf sürgünler verecektir.

acik-koklu-ceviz-fidani-1

Ayrıca Kasım ayında dikilen açık köklü ceviz fidanı bir mevsimi toprakta geçireceğinden yaz aylarının kuraklığına, sıcağına direnci daha yüksek olacaktır.

bodur-ceviz-fidani-acik-koklu

Bu sebeplerden dolayı açık köklü fidanlarla bahçe tesisinde fidanların Kasım veya Aralık aylarında sökülerek yine aynı aylarda dikiminin yapılmasının diğer aylarda yapılacak bahçe tesislerine oranla daha başarılı bir çalışma olacağı kanaatindeyim.

Tüplü Bodur (chandler) Ceviz Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Tüplü veya torbalı olarak ifade edilen bu fidanlar, açık köklü ceviz fidanı gibi uykuya geçmediği sürekli toprakta olduğu için uyanma sürecinide yaşamayacaktır. Bu sebeple tüplü fidanların dikimi yılın 12 ayı gerçekleştirilebilir.

Burda sadece bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Biz bu tüplü fidanlar 12 ay dikilebilir olduğunu öğrendik diye, bulunduğumuz bölgenin en çetin hava koşulları sırasında toprağın işlemesinin mümkün olmadığı dönemlerde dikim yapabiliriz anlamına gelmiyor.

tuplu-bodur-ceviz-fidani-1

Yine aynı şekilde yaz kurağında dikimini gerçekleştireceğimiz tüplü fidanlar toprağa köklerini salarken daha çok sulamaya ihtiyaç duyacaktır.

Kısacası bu fidanlarında Şubat-Mart veya Eylül-Ekim-Kasım aylarında toprakla buluşturulmalarının verimi etkileyeceğini düşünüyorum.

Bizler de kendi bahçemizde tüplü fidan kullandık. Ve dikim işlemimizi toprak hazırlığından sonra Şubat ayının başında gerçekleştirdik. Burda devreye iklim şartları giriyor. İzmir’de Şubat ayında dikim yapılbiliyorken başka iklime sahip bir ilde dikimin Mart ayında gerçekleştirilmesi doğru bir hareket olabilir.

Bu tamamen toprağınızın durumuna ve arka arkaya 3-4 gün açık hava şartlarını denk getirmenize bağlı. Çok uzun süreli yağmurlar sonucunda tamamen çamurlaşmış bir toprağa dikim yapmaya çalışmak hem fidanı strese sokacaktır hem de sizin normalde harcayacağınızdan daha fazla efor harcamanıza sebep olacaktır.



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER



hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Açık Köklü Ceviz Fidanı ve Tüplü Ceviz Fidanı Ne Zaman Dikilir?” için 6 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?