Bahçe Blog | Hobi Bahçesi - Konteyner Ev - Ceviz - Zeytin

Su Tankı ‘nı Bahçemize Yerleştirdik. Ve Bağlantılarını Yaptık!

Sevgili Bahçe Blog okurları merhabalar. Kemalpaşa’daki bahçemizin eksiklerini tamamlamaya devam ediyoruz. Maliyetli işlemlerden biri de su tankı. “Su Deposu ve Su Deposu Fiyatları” adlı yazımda satın aldığımız su tankından ve su tankı fiyatlarından bahsetmiştim. Şimdi size su tankını bahçemize nasıl yerleştirdiğimizi ve bağlantılarını nasıl yaptırdığımızdan bahsedeceğim. Malumunuz hobi bahçenizde en çok ihtiyacını duyacağınız unsur tabi ki su. Bahçenizin büyüklüğüne göre ister 1 ton ister 30 ton mutlaka su depolamak durumunda kalacaksınız. Tabi su depolamak için farklı yöntemler de mevcut. Örneğin anadoluda yayın olan sulama havuzları… Biz kendi bahçemiz için su depolama ihtiyacımız için araştırma yaparken sulama havuzları konusunu da detaylıca araştırdık. Aslında mantıklı bir çözüm olabilirdi. Fakat o ustalar yok mu o ustalar… Ustayla uğraşacağıma ve usta hatası yüzünden birkaç yıl içinde farklı sorunlarla boğuşacağıma biraz daha maliyetli olan her yöntem benim için en iyi yöntem. Zaten bizde bu sebeple su tankı almaya karar verdik ve araştırmalarımızı o yünde yoğunlaştırdık. İzmir Kemalpaşa yolunda Polidaş adlı firmadan su tanklarımızı tedarik ettik. Sipariş ve teslimat sürecinde herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Hatta yer yakın olduğu için nakliye ücreti almadılar. Gelelim detaylara;

Su Tanklarının Konulacağı Zeminin Hazırlanması

Bahçenizde su tankı ‘nı yerleştireceğiniz yeri başta iyi seçmeniz gerekiyor. Çünkü beton zemin yaptıracaksınız. Sonrasında bu yeri değiştirmeniz ya mümkün olmayacaktır ya da çok zahmetli olacaktır. O sebeple sulama tankı ‘ndan suyu nereye vereceğiniz, tanka suyu nerden basacağınız konular hakkında iyi düşünmelisiniz. Bizim bahçe engebeli olduğu için su tanklarını olabildiğince yüksek bir noktaya koyarsak ileride kuracağımız damlama sulama sisteminde istediğimiz su taziğini sağlayabileceğimizi düşündük ve yerini ona göre belirledik. Beton dökme işlemi başlamadan alacağımız su tankı ‘nın tüm ölçülerini öğrendik ve ileride de yanına başka bir su tankı koymayı düşünebiliriz diye 2 tane 20 tonluk su tankının sığabileceği ebatlarda (yaklaşık 7 metreye 3 metre ebatlarında) 15 santim yüksekliğinde kireç ve çelik hasır kullanılan düz bir zemin hazırlattık. Toplam maliyeti 1200 TL oldu bize. 20 Tonluk su tankının boş ağırlığı 400kg. içi dolu iki su tankının toplam ağırlığı yakalaşık 41 ton olacağından zemine çok fazla yük binecektir. Bu sebeple mutlaka hazırlatacağınız beton zemine çelik hasır koydurmayı unutmayınız. Şimdi gelelim su tankı için zemin hazırlanırken en çok dikkat edilmesi gereken pif noktaya… Zeminin mümkün olduğunca pürüzsüz olması gerekiyor. Çünkü malumunuz su tanki boş ağırlığında herhangi bir sorun yok fakat deponun altında bir çakıl taşı büyüklüğünde bir pürüz olduğunu düşünelim. Siz su deposu ‘nu tamamen doldurdunuz ve deponun zeminine yük bindi. Ve günden güne o o pürüz depoya zarar vermeye başlayacak ve uzun kullanımlar sonucu depoda tahribata hatta su kaçaklarına sebep olacaktır. Bunu kötü bir şekilde tecrübe eden bir komşumuzun uyarısını dikkate alarak depo zeminini ona göre yaptırdık. Size de bu konuya dikkat etmenizi öneririm. Sonuçta içi su dolu olsun ya da olmasın ağır bir su deposunda tadilat yapmak gerçekten zor bir durum.

Su Tanklarının Yerine Yerleştirilmesi

Bahçenizdeki su ihtiyacını gidermek için alacağınız su tanklarının ağırlıkları boyutlarına göre farklılık göstermekte. Örneğin; 1 tonluk su Tankı 30-40 kg 10 Tonluk Su Tankı 120-140 Kg 20 Tonluk Su Tankı 400 Kg ağırlığındadır. Konteyner evin üzerine yerleştirdiğimiz su tankı hafif olduğundan herhangi özel bir işleme gerek duymazken 20 tonluk bir su tankı ‘nın insan gücüyle yerine doğru bir şekilde yerleştirilmesi çok zor bir durum. Nakliyenin firma tarafından üstlenilse de sizin kamyonetle bahçenize gelen su tankı ‘nı yerine yerleştirmek için vinç çağırmanız gerekiyor. Bu işlem için de bizim anlaştığımız vinç firmasına 300 tl ödeme yapmak durumunda kaldık. Bu tür hesapta olmayan harcamalar mutlaka çıkıyor. O yüzden ne işlem yapacak olursanız olun mutlaka harcama kaleminizi belirlerken biraz esnek olun. Vinç operatörü yanında getirdiği sağlam bir kalas parçasını deponun ağzından dikey geçirip sonrasında yatay pozisyona çevirip halat bağladı. Ve vinçi çalıştırarak kalasa bağlı halatı çekerek depoyu dik konuma getirdi. Sonrasında da yavaş hareketlerle yerleştirme işlemlerini tamamladı. Neden yerleştirme işlemleri dediğimi merak ettiğinizi biliyorum. Kısa bir açıklama yapayım. İlk aşamada bahçedeki ağaçların sulanması için 20 tonluk bir su tankı ve konteyner evdeki su ihtiyacı için de 1 tonluk su tankı satın almayı düşünüyorduk. Fakat yaptığımız hesapları şu an dikili olan 1 yaşındaki fidanlara göre yapmanın yanlış olacağına kanaat getirdik. Sonuçta bu ağaçlar büyüyecek veya çok kurak bir yaz olabileceğini düşünerek hazır vinç çağırmışken 2 adet 20 tonluk su tankı almaya karar verdik. Baya bir maliyetli oldu fakat su = yaşam, hem bizim için hem de ağaçlar için. Önceki yazımda bahsettim mi bilmiyorum. Olası bir su ihtiyacı durumunda köylüler bahçelere 3 tonluk su tankı ile su taşıyor. Ve ücret olarak 100-150 tl talep ediyorlar. Bizim o tankı taşıma suyla doldurmamız zaten her seferinde 900tl ye mal olacak. Halbuki derede ve kuyuda su varken iki tankı da tamamen doldurduğumuzda o suyla iki – iki buçuk ay rahat bir şekilde sulama yapıp yazı kurtarma şansımız olacak.

Su Tankı Bağlantılarının Yapılması

Su tankı siparişi verirken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur tank su çıkışının kaç inçlik olmasına ihtiyacınız varsa onu firmaya bildirmeniz gerekiyor. Firmalar genelde su tankı çıkışlarını 2 inç olarak fabrikadan çıkarıyor. Ki zaten genelde kullanılan ölçüde 2 inç. Bizde damlama sulama sistemi için 2 inçlik çıkış kullandık. Su Tankı Tesisatını yaptırmadan önce almanız gereken bazı şeyler var. Son olarak bir konuya daha değinmek istiyorum. Su tanklarının üzerinde kapağın haricinde 1 tl büyüklüğünde bir delik daha var. Bu deliğin görevi su tankı dolduğunda suyu tahliye edip sizi uyarmak. Tabi bizim bu delikten haberimiz yoktu. Dikkatimizi çekmemişti. Saatlerce su bastıktan sonra dolup dolmadığını nasıl anlayacağız diye düşünürken bu bilgiye ulaştık. Bunu da size aktarmış olayım. Bizim gibi strese girmeyin.

Evet artık merak edilen konuya gelmenin vakti geldi. Tabiki Maliyetten bahsediyorum.

Su Tanklarının konulduğu 7×3 metre 15 cm enli beton zemin    1200 TL 2 Adet dikey 20 tonluk su tankı (KDV dahil)                                 8400 TL 1 Tonluk Yatay Su Tankı fiyatı (KDV dahil)                                     400 TL Vinç Ücreti                                                                                             300 TL 2 Adet 2 inçlik döküm vana                                                                 100 TL

HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER