Bahçe Blog | Hobi Bahçesi - Konteyner Ev - Ceviz - Zeytin

DAMLAMA SULAMA EKİPMANLARI ‘NI ALDIK! TÜM PARÇALARIN DETAYLI İNCELEMESİ

Sevgili Bahçe Blog okurları merhabalar. ” Damlama Sulama Sistemi Öncesi Hazırlık İşlemleri “Adlı yazımda Damlama sulama sistemi kurulumu öncesi bahçemizde yapmamız gereken uygulamaları detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Bu yazımda da sizlere; hobi bahçemize kuracağımız sulama sistemi için satın aldığımız tüm damlama sulama ekipmanları üzerine detaylı bir yazı sunmaya çalışacağım.

Damalama sulama sisteminin bahçemiz için elzem bir ihtiyaç olduğuna kanaat getirdikten sonra internette yapacağımız araştırmalarda birçok ekipmanın hazır bir şekilde ya da parça parça satıldığını göreceksiniz. Şahsen ben şu damlama sulama sistemi kurulumu işini tüm detaylarıyla en ince ayrıntısına kadar anlatan bir yazı bulmak için baya bir araştırma yaptım. Fakat istediğim özelliklerde bir yazıya denk gelemediğim için bahçemize sulama sistemi kuracak olan Ziraat Mühendisi Hikmet AYVALI ‘nın başını çok ağrıtmak zorunda kaldım. Sağ olsun her sorumuza detaylı ve doyurucu cevaplar verdi. Ve yine bahçemiz için büyük Türkiye Tarımı için küçük bir adımı gerçekleştirmeye başladık kendisiyle.

Hikmet Bey damlama sulama ekipmanları için envanter çıkarmak sebebiyle bahçemize uğradı ve parça temini için notlarını aldı. Notların bir örneğini de bana verdi ve istersem piyasada araştırma yapabileceğimi, uygun fiyat bulmam durumunda bulduğum yerden damlama sulama ekipmanları ‘nı temin edebileceğimizi söyledi. Bu ekipmanların çoğunun ismini ilk kez o notlarda gördüm. Ben sistemin büyük boru, küçük boru ve damlatıcılardan ibaret olduğunu düşünürken o iş öyle değilmiş! Tabi kurulum esnasında parçaları tanıma fırsatım oldu. Bilgiler tazeyken yavaştan sizlerle paylaşmaya başlayayım.

NOT: Baştan belirtmem gerekir ki bu parçaların ölçüleri, adetleri bahçeden bahçeye değişmekte olup, elimden geldiğince miktarları ve fiyatlarını vermeye çalışacağım ki eminim siz de kendi bahçeniz için yapacağınız harcama hakkında az çok bilgi sahibi olmuş olursunuz.

DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ EKİPMANLARI

2 İNÇLİK 10 ATÜ KANGAL BORU

Bu iki inçlik boru damlama sulama ekipmanları arasında en yüksek maliyetli kalemi oluşturuyor. Görevi ise bahçede damlama sulama yapılacak alana tek bir hat şeklinde döşenip, küçük borulara su taşıması.

150 metre 2” 10 atü kangal boru fiyatı metresi 6 TL den toplamda 900 TL

1 İNÇLİK 10 ATÜ KANGAL BORU

Eğer çekeceğiniz ince hatların üzerinde 10-15 ağaçtan daha fazlası var ise normal damlama sulama hortumu yeterli gelmeyeceğinden ve tüm ağaçlar tek sıra hat üzerinde olduğundan 1 inçlik kangal boruya ihtiyaç duyabilirsiniz. Şahsen bizim iki hat için bu boruya ihtiyacımız oldu çünkü bu iki hat üzerinde toplam 40 ağaç var. Kısacası hatta 20 ağaç varsa 1 inçlik kangal boru kullanmanız ileride sıkıntı yaşamanızı engelleyecektir.

100 Metre 1” 10 Atülük Kangal Boru fiyatı toplamda 180 TL

DELİKSİZ DAMLAMA SULAMA BORUSU ( 16 MİLİMETRELİK )

İnternette fazlasıyla resmini bulabileceğiniz bu boru kılcal damar gibi ana damardan aldığı suyu hat üzerindeki ağaçlara taşıyor. Genelde tek topu 400 metre geliyor.

4 top (1200 metre) Deliksiz Damlama Sulama Borusu fiyatı 135 tl ( tek top) x 4 = 520 TL

DAMLATICI ( KATİF )

Damlatıcıların birçok çeşidi mevcut. Saatte 6 litre damlatanlar, saatte 8 litre damlatanlar, farklı damlatma yöntemleri uygulayanlar vs. Fakat olay belli ağaçlarımıza suyu taşıyan son damlama sulama ekipmanları bu damlatıcı memeler. Aşağıda gördüğünüz resimdeki katif diğerlerine göre daha sağlıklıymış. Malum bahçenizi sürdürmek isterseniz yada kışa girişte boruları toplarım sonra tekrar kurarım derseniz diğer damlatıcılar sıkıntı yaratabiliyormuş, yerinden çıkabiliyormuş. Bilginiz olsun.

Bu katif ‘leri alırken hesabımızı her ağaç için 2 adet ve ekstra 50 adet olarak yaptık. Her zaman ihtiyaç duyulabilecek bir aparat. Ağaç başına iki tane olmasını istememizin sebebini biraz açmak istiyorum çünkü önemli. Malumunuz tek bir katif koyduğunuzda bunu direk ağacın gövdesinin altına koyacaksınız yada gövdesinin ya sağına ya da soluna koyacaksınız. İlk durumda ağacınız gövdesinden su emmediği için suyun köklere ulaşması zorlaşacak. İkinci durumda ise örneğin katifi sol tarafa koydunuz; ve yıllarca bu şekilde sulama yaptınız. Bu durumda da ağacınızın kökleri sağlıklı bir şekilde dağılmak yerine sadece sol tarafa yönelecektir. En güçlü kökler sol tarafta olacaktır. Bu da böyle ilginç bir detay işte

Saatte 8 Litre damlatan katif tane fiyatı 50 kuruş x 600 = 300 TL

SU DEPOSU İÇİN 2 İNÇLİK VANA

…. Adlı yazımda satın aldığımız su depolarının çıkışına taktığımız vanalardan bahsetmiştim. Bu vana ile depoyu doldurduk ve damlama sulama sistemi ‘ne su verebiliyoruz. Ayrıca bloğu takip edenlerin bileceği üzere bahçemizin üst kısmı cevizlik alt kısmı zeytinlik. Bazı gübreleme işlemlerini damlama sulama sistemi vasıtasıyla yapmayı düşündüğümüzden; örneğin cevizlere azot vermek istediğimizde zeytinliklerin başladığı yere koyduğumuz bir vana sayesinde azotun sadece cevizlere gitmesini sağlamak amacıyla bir tane 2 inçlik vanada tam ortaya aldık.

2 inçlik Vana tane fiyatı 50 TL x 3 = 150 TL

16 MMLİK VANA

2 inçlik ana kangal borudan deliksiz borulara su akışını sağlayan bu 16 mmlik vanalardan kaç sıra varsa o kadar almanız gerekiyor.

16 milimetrelik vana tane fiyatı 90 kuruş. Biz 40 adet satın aldık.

2 İNÇLİK GÜBRE TANKI

Bilindiği üzere damlama sulama ekipmanları arasından en önemlilerinden biri de gübre tankı. Bu sistem hem sulamada size zaman kazandırıp verimli bir çalışma yapmanızı sağlıyor hem de ağaçlarınızın ihtiyaç duyduğu gübrelerin birçoğunu sıvı halde bu tank vasıtasıyla tüm ağaçlarınıza dağıtmanızı sağlıyor. Şimdi gelelim bizim olaya. Gübre tankı için internette araştırma yaptığımda 100 litrelik 2 inç gübre tankının 200 – 250 tl dolaylarında olduğunu gördüm. Fakat damlama sulama sistemi ekipmanlarını temin ettiğimiz yerde bir de filtreden vs bahsedildi ve toplam fiyatın 750 tl olduğu söylenince, ben biraz daha araştırmak için gübre tankı olayını biraz ertelemek istediğimizi belirttim. Bu konudaki araştırmalarım devam ediyor

16 MİLİMETRELİK KÖR TIPA

Ana kangal borudan 16 milimetrelik deliksiz borulara su verdiğinizde son ağaçtan sonra bu deliksiz boruyu tıkamamız gerekiyor. Bunun içinde kör tıpa kullanılıyor. Bu kör tıpanın da tane fiyatı 10 kuruş. 40 tane satın aldık.

2 İNÇTEN YARIM İNÇE HIRSIZ KELEPÇE –

1 İNÇTEN YARIM İNÇE HIRSIZ KELEPÇE

Damlama sulama sistemimizin önemli aparatlarından biride hırsız kelepçeler. Bu kelepçeler sayesinde borular arasındaki vanalardan suyun sızmasını engellemiş oluyoruz. Zaten bu sistemdeki amacımız suyu verimli kullanmak. Bahçenizde kaç sıra varsa o kadar hırsız kelepçe almanız gerekiyor.

2 inçten yarım inçe hırsız kelepçe tane fiyatı 3 TL x 40 Adet = 120 TL

Evet sevgili okurlar bir damlama sulama sistemi bünyesinde olması gereken aparatlar bu şekilde özetlenebilir. Belki başka ihtiyaçlar için özel başka damlama sulama ekipmanları vardır da bizim bahçe için gereksiz olduğundan kullanılmamış olabilir. Eğer yeni bir aparat taktırır ya da bilgi edinirsem buraya eklerim.

Bir sonraki yazımda 2 gün boyunca uğraşılarak kurulan damlama sulama sistemi ‘ni fotoğraflarla anlatmaya çalışacağım.



HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER