DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ ‘Nİ NASIL KURDUK?

Bahçe Blog okurları uzun bir aradan sonra tekrar selamlar. Ev taşıma sebebiyle uzun bir süredir bahçemizdeki gelişmelerden sizleri haberdar etmek için bloğa yazı girme şansım olmadı. Tabi bu süre zarfında sizlerle paylaşmak için baya bir konu birikti. Damlama sulama sisteminin kurulumu da bunlardan biri.. “Damlama sulama sistemi öncesi hazırlık” adlı yazımda damlama sulama  sistemi öncesi yapılması gereken hazırlıklardan, Damlama Sulama Sistemi Ekipmanlarının Detaylı İncelemesi adlı yazımda ise bu sistemin kurulumunda kullanılan malzemeleri anlatmaya gayret ettim. Şimdi de bahçemize damlama sulama sistemi kurulumu sırasında yapılan aşamaları tek tek fotoğraflarla anlatmaya çalışacağım.

Ana Kangal Borunun Döşenmesi

Malumunuz ağaçlarımızı dikerken damlama sulama sistemini de hesaba kattığımız için fidan dikiminin tek sıra halinde düzgün bir şekilde olması için gayret ettik. Ve bahçenin üst kısmından en altına kadar toplamda 40 hat halinde fidan dikimi işlemini gerçekleştirdik. Tüm hatları kapsayacak şekilde bahçenin başından sonuna kangal boru için 30 cm eninde ve 20 cm derinliğinde bir hat açtırdık. Bu hattın temel amacı; kangal borunun toprak altında kalmasını sağlayıp dış etmenlerden ( sıcak, soğuk, nem) korumaktı. Tabi kangal boruda önümüzdeki dönemde meydana gelebilecek hasarlara hızlı müdahale edebilmek ve hasarlı yeri kolay tespit edebilmek için boruyu 50-80 cm gibi derinliklere gömmek pek mantıklı gelmedi o sebeple 20 cm derinliği uygun gördük. 2inc-kangal-boru-baglanti su-deposu-baglanti
20-tonluk-su-deposu-baglanti 2inc-kangal-boru-baglanti-2 Bahçenin üstündeki su depolarına resimlerde görüldüğü gibi bağlantısı yapılan kangal boru ağaçların bulunduğu son sıraya kadar açılan çukura yerleştirildi. Ve sonuna kör tıpa takıldı. damlama-sulama-borusu-yolu damlama-sulama-kangal-boru-2 Yaklaşık derinliği fotoğraflardan da rahatlıkla görebilirsiniz. kangal boruyu serme işlemi sonrası hırsız kelepçeler kullanılarak 2 inçlik ana kangal borudan 16mmlik deliksiz sulama borularına bağlantıları yapıldı. damla-sulama-sistemi-kurulumu-4 16mm-deliksiz-damlama-sulama-borusu damlama-sulama-hirsiz-kelepce-2

Deliksiz Damlama Sulama Borularının Serilmesi

Dikilen fidanlarımıza suyu taşıyacak olan deliksiz 16mm çapındaki borularımız 40 sıra halinde hazırlanıp kesildi ve her sıranın sonuna kör tıpa takıldı. Bu işlem sırasında sulama borusu rulolarını bozmadan yapmak daha kolay olacaktır. Rulonun bozulması halinde borular birbirine karışarak bu işlemi tam bir eziyete çevrilmesine sebep olabilir. deliksiz-damlama-sulama-borusu Şayet aynı sıra üzerinde 10-12 ağaçtan fazla sayıda ağaç olması durumunda 16mmlik boru yerine 1 inçlik deliksiz sulama borusu kullanmakta kesinlikle fayda var. 16mm-deliksiz-damlama-sulama-borusu-3 Deliksiz damlama sulama boruları sıralara serildikten sonra ana kangal borulara fotoğraflardan da görüleceği üzere 2 inçten yarım inçe hırsız kelepçe ve 16 mmlik vana yardımıyla takıldı. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken husus su kaçaklarını önlemek amacıyla vanaların iki tarafına da teflon sarılabilir. Malum bu sistemi kurma sebebimiz suyu en verimli şekilde kullanmak. Zaten Ana kangal borunun üstü kapatılmadan damlama sulama sistemimizi çalıştırarak herhangi bir yerde su kaçağının olup olmadığını test etmek gerekiyor.

16mmlik Damlama Sulama Borularının Delinmesi ve Katiflerin ( Damlatıcıların ) Takılması

Sıra geldi deliksiz borularımızı delip katifleri yerleştirmeye. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Birincisi bu katiflerin saatte damlattığı su farklılık gösteriyor. Bu yüzden satın alma işlemi sırasında ağaçlarınızın su ihtiyacını doğru bir şekilde hesaba katarak katiflerinizi alırsanız sonradan sıkıntı yaşamazsınız. Kendi planımız üzerinden örnek vermek gerekirse bilindiği üzere ağaçların kökleri gövdenin toprakla buluştuğu yerden ziyade dalların iz düşümündedir. Bizim fidanlarımız daha ufak olduğu için kök mesafelerini hesaba katarak fidandan 30 cm önce ve fidandan 30 cm sonra olmak üzere her bir fidan için iki adet damlatıcı yerleştirdik. İleride ağaçlar geliştikçe bu mesafeler değiştiğinde damlatıcılar sökülerek yerine kör tıpa takılıp, damlatıcıların yerini değiştirmek mümkün olacaktır. En kötü ihtimalle deliksiz damlama sulama borusu değiştirilebilir. Sonuçta bu boru yıllarca toprağın üzerinde her türlü hava koşuluna maruz kalacak ve tabi ki zamanla yıpranacak. 400 metre deliksiz sulama borusunun maliyetinin 120-130 tl civarlarında olduğunu düşünürsek 4-5 yılda bir bu boruları yenilemek çok büyük bir maddi külfet yaratmayacaktır. Eğimli Arazilerde kurulan damlama sulama sistemine ilişkin uyarı; araziniz eğer eğimliyse ve su depolarınız arazinin en yüksek yerinde ise; su en tazyikli hali ile eğimi en az olan yere yöneliyor. Yani bahçenin altındaki katifler (damlatıcı) su tazyiğinden dolayı saatte daha fazla su damlatırken su deposuna yakın bölgelerdeki katifler daha az su damlatıyor. Bu durumda da bahçenin her yeri eşit sulanmamış olacağından biz ilk sulamada suyun az ve çok gittiği yerleri tespit ettik. Ardından az giden sıralara daha çok gitmesi için belli bir süre sulamanın ardından çok su giden sıraları vanasından kapatmak suretiyle üstte kalan sıralara daha fazla su gitmesini sağlıyoruz. Bahçemizin durumu hakkında bilgi sahibi olanların bileceği üzere alt kısımda zeytinler, orta kısımda karışık meyve ağaçları, üst kısımda ( su deposuna yakın bölgede) ise chandler cinsi ceviz ağaçlarımız yer alıyor. Tüm vanalar açıkken en çok su zeytinlere damlıyor. Bu aşamada tüm vanalar açıkken 1 saat sulama yapılmasının ardından, zeytinlere giden kangal borunun bağlantısını kesip cevizlere yarım saat daha fazla sulama yapıyoruz. Böylece damlama sulama sisteminde tüm ağaçlarımız yeterli suya ulaşmış oluyor.

Damlama Sulama Sistemi Hakkındaki Görüşlerim

Başta 100 metrelik hortumla salma sulama yaptığımız zamanlar geliyor aklıma.. Hortum katlanır, uzanmaz, çekersin gelmez, birbirine karışır vs derken tüm sulama işlemi hortumla cebelleşerek geçer. Bu cebelleşme sırasında ağaçtan ağaca geçerken akan su zararlı otları sulayarak azmasına sebep olur. Ayrıca her ağacın dibindeki arığın boyutu aynı olmadığından birine çok daha fazla diğerine çok az su verilebilir farkına varılmadan. Bu durumda yine maalesef su israfına sebep olur. Yukarda bahsettiğim durumlardan kurtulmak için tek çare damlama sulama sistemi. Bu sistem sayesinde suyun dağıtımıyla uğraşırken geçirdiğimiz süreyi suyu depoya basmayla geçiriyoruz. Bir yandan sulama işlemi gerçekleşirken diğer yandan kuyudan veya birikintiden depoya su basıyoruz. Damlama sulamanın diğer bir avantajı ise eğer birkaç sulama sonrası yerinden çıkan katifler ( damlatıcılar ) onarıldıysa ve sistemde su kaçağı olmadığı biliniyorsa, sulamayı serin saatlerde yani karanlıkta yapma imkanı sunması. Bu sayede ağaç strese girmeden suyun emilimini yavaş yavaş yapabiliyor ve sulama esnasında su buharlaşması en düşük seviyede gerçekleşiyor. Salma sulama için 2-3 kişi saatlerce hortumla savaşırken, damlama sulama için bir kişinin su deposu vanasını açması yeterli oluyor. Kısacası hobi bahçesi de dahil büyük çaplı bahçelerde de kesinlikle damlama sulama sistemi çok büyük önem arz ediyor. Bu sistemin sulama işini çözmesiyle geriye kalan işlemler için daha fazla zaman harcanabiliyor.

Damlama Sulama Sistemi ve Gübreleme

Ayrıca damlama sulamanın diğer bir özelliği de sıvı gübrelemeyi sağlaması. Önümüzdeki dönemde gübre tankı aldıktan sonra bu özelliği faal bir şekilde kullanmayı planlıyorum. Özellikle hümik asit üzerine araştırmalarım devam ediyor. Eğer bahçenizde bizimki gibi iki tür üzerine yoğunlaştıysanız ve bu iki türün de gübre gereksinimleri farklıysa; damlama sulama sistemi kurulurken bununda hesaba katılarak iki bölge arasına vana koyulmasında fayda var. Veyahut her sıra başındaki vanaları açıp kapayarak istediğiniz bölgeye gübrenin su ile birlikte ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Son Birkaç Uyarı

Yukarda değindim fakat tekrar üzerinden geçmekte fayda gördüğüm bir durum söz konusu. Damlama sulama sistemi kurulup ilk deneme yapıldıktan sonra ana kangal boru tamamen toprağa gömülüyor. Bu aşamadan sonraki 3-4 sulama boyunca borulara su verdiğinizde sürekli ağaçların arasında dolaşıp katifleri incelemeniz gerekiyor. Bizim sistemdeki bazı hatlar üzerindeki katifler (damlatıcı ) suyun tazyikiyle birlikte yerinden çıktı ve delikten su aktı. Tabi bu durumda hemen o sıranın vanasını kapatarak müdahale edip, sistemi düzeltmek mümkün. Ama farkına varmadığınız durumda boşuna yüklü miktarda su kaybı yaşayacağınız da bir gerçek. 2017 yazı için önümüzde çok fazla zaman kalmadı. Bir şekilde ordan burdan depoya su çekerek bu yazı atlattık. Fakat farklı yerlerden depoya su basmak için uğraşmak giderek zor gelmeye başladığından önümüzdeki yaza girişte bahçede su bulup dalgıç pompa ile depodaki su seviyesi azaldığında otomatik dolduran bir sistem kurdurmayı planlıyoruz. Bu işlemi gerçekleştirdiğimizde yine sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Özellikle teşekkür etmek için sona sakladım. Bahçemize damlama sulama sistemini kuran başta Ziraat Mühendisi Hikmet AYVALI’ya sonrasında da ekibine çok teşekkür ederim. 2 aydır sistemde herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Zaten biliyoruz ki bir sorunla karşılaşmamız durumunda Hikmet Bey hemen müdahale edip bize yardımcı olacaktır. Fidan dikimi sonrası desteğini gördüğümüz için bu sistemin kurulmasında da özellikle Hikmet Bey ile çalışmak istedik. Ve ellerindeki işlerini bitirmesini bekledik. Tabi ki her zamanki gibi pişman olmadık. Kendisinin ve ekibinin eline emeğine sağlık. Tecrübelerinizi ve sorularınızı yorum olarak eklerseniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

HOBİ BAHÇEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İŞLEMLER

hobibahce

Adım Çağlar. 1987 doğumluyum. Hayatı boyunca şehirde yaşamış biri olarak, gün geçtikçe yüksek katlı apartmanların duvarları üzerime geldikçe; toprağa ve doğaya olan özlemim katlanarak artıyor. Bu sebeple annemin ve babamın emeklilik dönemlerini huzurlu bir ortamda geçirmeleri için kurma gayretinde olduğumuz çiftlik için edinmiş olduğumuz iyi/kötü tecrübeleri bu blogda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ ‘Nİ NASIL KURDUK?” için 18 yorum

  • 13 Mart 2018 tarihinde, saat 10:45
    Permalink

    Sayın bahçe blogu yayıncıları, benimde kırşehir kamanda bir köy evim ve 700 m2 bahçem var, bahçemde 30 adet ağacım var, damlama sulama sistemi yapmak istiyorum, dediğiniz gibi bu sistemi her yönüyle anlatan bir site bulamadım internetten, sizin sitenize araştırma yaparken tesadüf oldu, aklımdaki her soruya cevap buldum, bu şekilde bir hizmet verdiğiniz için çok teşekkürler, ama bize de bir Hikmet bey gerekiyor sistemleri kurarken, çok teşekkürler elinize sağlık bende buradaki bilgiler ışığında damlama sistemi kurdurmaya çalışacağım., ama ben suyu su deposundan hidrofor kullanarak almak durumundayım, bir de damla sulamanın gün ve saatini ayarlayan saat var ya, hangi tür ve marka daha iyi Hikmet bey önerebilir mi acaba, çok teşekkürler,

    Yanıtla
    • 14 Mart 2018 tarihinde, saat 15:56
      Permalink

      Mukaddes hanım merhaba,

      Güzel yorumunuz için teşekkürler. Paylaşımlarımın işinize yaramasına sevindim.

      Hobi bahçeniz küçük olduğundan damla sulama sistemi maliyetinizde hayli düşük olacaktır. Çevrenizde bu malzemeleri satan esnafa sorarsanız onlar sizi damla sulama sistemi kurulumu yapanlara yönlendirirler.

      Bu aletlerin dezavantajlarından dolayı pek önerilmiyorlar. Sonuçta sulama açıldığında mutlaka takip edilmesi gerekiyor. Katiflerin patlaması gibi sıkıntılar olabiliyor.

      Saygılar

      Yanıtla
  • 27 Mart 2018 tarihinde, saat 00:27
    Permalink

    S.a oncelikle yazilanlar cok net ve yararli bilgiler bu yuzden zaman ayirip bilgilendirme yaptiginiz icin tesekkurler bizimde icerisinde karisik meyvelerden olusan 30 agaclik 1.5 dönüme yakin bir bahcemiz var hemen yaninda 4 gözlü köy çesmesi vardi ama bu sene su tamamen kesildi bahce koyun icerisinde oldugu icin ceşme cektirdik bahceye surekli gidemiyoruz haftada 1 yada 2 haftada 1 gidiyoruz bizde agaclara damlama cekmeyi dusunuyoruz kendimiz yapacaz aklimizdaki 1 tonluk bi tank ve her siraya 1 boru şeklinde 5 sira falan var zaten planimiz şu sekilde olacak 1 tonluk tankı 1 metre falan yukseklikteki kıyiya (yeterlimi bilmiyorum )yerlestirip ceşmeden getirdigimiz hortumu monte edip şamandira yerlestirmek ve ceşmeyi surekli acik birakmak su koyde tonu 50 kurus ama.ucuz diyede israf etme niyetinde degiliz şartları biliyoruz her agaca 2 damlama muslugu birakip 0 şeklinde agacin etrafini cevireceZ bugun sordum 400mt hortum 160 lira ama bir yerde 90 lira dedi markasini falan arastirmadim ama elle tutunca poşetten bozma gibi sanki hepsimi ayni bilmiyorum yere gommeyi dusunmuyoruz cunku capa yapiyoruz kesilebilir bu konuda fikirlerinizi yorumlarinizi bekliyorum 1 haftamiz var bu sureye kadar fikir verirseniz sevinirim tesekkurler..

    Yanıtla
    • 3 Nisan 2018 tarihinde, saat 11:44
      Permalink

      Şükrü bey merhaba.

      Yorumunuz için teşekkür ederim. Hobi bahçesi temalı paylaşımlarımın işinize yaramasına sevindim.

      Piyasada çelik ayaklı yerden yüksek su depoları mevcut. Suyun ulaşacağı yerle su deponuzun musluk kısmı arasında 1,5-2 metre olması yeterli olur diye düşünüyorum.

      Dikey su deposu daha fazla basınç oluşturacağından sizin için daha mantıklı olur. Ayaklı dikey su deposu tercihiniz faydalı olacaktır.

      İnternette yassı şekilde satılanlar sebzeler için daha uygun. Siz kaliteli dolgulu olanları tercih edip uzun ömürlü kullanmaya çalışın.

      Damlama sulama ana borusunu gömme veya gömmeme konusu sizin kararınız. Fakat kılcal boruları zaten gömmenize gerek yok. Sonuçta bahçeyi sürdürüyoruz veya dediğiniz gibi çapa yapıyoruz. Veyahut katif ( meme) yerinden çıkıyor.

      Damlama sulama sistemi her ne kadar işimizi kolaylaştırıyor olsa da takip edilmesi gereken bir yapı. Borular yerinden çıkabilir. Katifler fırlayabilir, delik tıkanabilir vs derken gereksiz su sarfiyatı ya da suyun ağaçlara ulaşmama durumu oluşabilir.

      Tüm bu önemli konulara dikkat etmenizi öneririm

      Saygılar.

      Yanıtla
  • 3 Nisan 2018 tarihinde, saat 09:07
    Permalink

    Merhabalar,
    Adım Harun sizlere Erzincan dan yazıyorum.Bende bir çok kişi gibi bahçe hayali kuruyordum ve geçen sene nasip oldu yaklaşık 90 ağaç dikimi yaptım tabi sıra sulamaya geldi. İnternet denen bilgi çöplüğü içinde sizin yazılarınız çölde vaha bulmak gibi.İnanın defalarca okuduğum yazılarınız var. Konteyner temelinden tutunda çitleri nasıl çektiğinize kadar. Tabi onca işin arasında temiz ve samimi bilgi bilgi paylaşımınız için teşekkür etmek adına yazıyorum bunları.Çok sağ olun.
    Ve babaannemin duası ile sonlandırıyorum.

    Allah utandırmasın, usandırmasın , emeklerinizi zayi etmesin selamlar.

    Yanıtla
    • 3 Nisan 2018 tarihinde, saat 11:22
      Permalink

      Harun bey merhaba,

      Yorumunuz beni çok mutlu etti gerçekten teşekkür ederim. O bahsettiğiniz internet çöplüğü içerisinde o kadar çok kayboldum ki hobi bahçemi hayata geçirdiğimde tüm aşamaları paylaşıp benim durumumda olanlara yardımcı olmak istedim.

      Ve gelen yorum ve maillerden de anladığım üzere amacıma ulaşmaktayım. Bu da benim için yeterli.

      Tekrar teşekkürler. Bahçenizde sevdiklerinizle ve tabiki sevgili babaannenizle mutlu mesut zamanlar geçirmeniz dileğiyle

      Saygılar.

      Yanıtla
  • 20 Temmuz 2018 tarihinde, saat 02:41
    Permalink

    Merhabalar Ankara ‘dan ben nurşen … Saygı değer çalışmalarınızı, deneyimlerinizi, tecrübelerinizi sanal ortamda bizlerle paylaşmış olmanız bedeli ölçülemez bir davranış.. teşekkürlerimi iletiyorum. Elektrik sözcüğünden yola çıkarak tesadüfen bu sayfanıza ulaştım. Okurken okurken baktım ki hobi bahçeciliğinde yapılması gereken ne varsa başınızdan geçen her şeyi gayet düzgün bir dil ile usanmadan bıkmadan yazmış ve çok iyi ifade etmişsiniz. 4 yıl önce annem ve kız kardeşlerimle bayan olarak , yıllardır boş kalan 2 dönümlük arsamıza bu işleri yapmak üzere girişimde bulunduk . Aplikasyon ile sınırları belirleme , çit çevirme, yaklaşık 50 tane fidan alma ve aynı sizin gibi 1 metre çukurlar açtırarak fidanları dikme,5 tonluk su tankı alma , su tankerleri ile su satın alma ,sonra 6 metre kuyu açtırma , su azalınca 60 metre sondaj yaptırma , damla sulama sistemi,sonrası bir konteynır koyma, bu arada belediyeye noterden aldığım ve istediği zaman konteynırı kaldırma (yıkma ) tahahütnamesi verme ve 1500 tl bağış .. vs. vs ..derken kuyudan suyu su pompası ile çekmek o kadar zor oldu ki! halen pompayı kuyuya taşıması, benzini, yağı, contası, kelepçesi, su kaçırması,hava yapması bir bayan işi değildi ama biz yapmaya çalışıyoruz.. bu yaz elektriği alabilirsek bu zorlukları da aşmış olacağız. bahçenin 120 metre ilerisine kadar tedaş direkleri dikti. bizim oraya direk koymadı neymiş projede yokmuş. 2019 da ancak yeni bir proje çizilirse olurmuş. Kendimiz resmi başvuru yapalım dedik. bizden konteynır için iç tesisat projesi , tapu , numarataj, belediyeden izin yazısı vs istediler. Yetkilli bir elektrik firmasının bu belgelerle bizim adımıza başvurup elektrik için izin alması gerekiyormuş. sonra ben 120 metre kazdırıp yer altından elektrik kabloları döşeyerek elektriği alabileceğimi söylediler. bu arada sulama amaçlı başvurmuştum ama proje çizen elektrik firması konteynır için proje çizmiş böylesi daha iyi diyerek başvuru yaptı . aboneliğinizi sulama amaçlı yaparsınız dedi. bu hafta tedaş tan gelip yaptırdığım panoya bakacaklar ve kablomu yerden mi getireceğim, direk mi dikecekler onlar söyleyeceklermiş. Hiç anlamadığım işler oluyor, prosedürleri uygulamaya değil prosedürü doğru şekilde öğrenmeye vakit harcıyoruz. kim ne derse o şekilde yapmaya çalışıyoruz. çoğu zaman kandırılıyoruz, maalesef boşa giden paralarımız oldu . İşçilikleri berbat ve işi yarım yamalak yapıyorlar. toprakla uğraşırken geçen zamanı fark etmediğimiz gibi , bırakmayı da istemiyoruz. bir bakmışız akşam hava kararmış işi öyle bırakmak zorunda kalıyor evimize dönüyoruz. stres sıkıntı düşünce kalmıyor. Doğal olsun istiyoruz. hiç bir ağacımız kurumadı. 3. yılında az da olsa cevizler oldu ve güzel görünüyorlar. meyve ağaçları şiddetli yağmur ve dolu sebebiyle çiçekleri döküldü. Sizin sayfanızdan da yararlanarak seneye daha bilinçli ve daha düzenli bir çalışma yapmayı sizin çalışmalarınızı bilgilerinizi takip etmeyi ve uygulamada daha iyi işler çıkarmayı arzu ediyorum. Saygılarımla işlerinizde kolaylıklar diliyor teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
    • 23 Temmuz 2018 tarihinde, saat 17:15
      Permalink

      Nurşen hanım merhabalar,

      Bu güzel yorumunuzla beni çok mutlu ettiniz teşekkür ederim. Bahçe bloğun bu şekilde işe yaraması ve yeni kişilerle yeni paylaşımlara zemin hazırlaması çok güzel.

      Mesajınızı okurken hobi bahçemizde yaptığımız tüm işlemler film şeridi gibi gözümün önünden geçti. Bu yolda çekilen çile inanın kutsal. Babam ve annem her hafta usanmadan bahçe bakımı ile uğraşıyorlar ve resmen son iki yılda gençleştiler. Daha dün bahçemizdeki bademlerden yeme fırsatı buldular. İnanılmaz bir zevk ve huzur kaynağı hobi bahçeciliği.

      Anladığım kadarıyla tüm işlere el atmışsınız ve artık olaya hakimsiniz. Biz de tek tek tüm işleri sıfırdan çözmek zorunda kaldık. Yanlış bilgi verenler oldu işini düzgün yapmayanlar oldu. Bir yandan tecrübelerimiz artmaya devam ediyor ve her gün yeni şeyler öğreniyoruz.

      Bahçenizde sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve huzurlu bir ömür geçirmenizi temenni ederim. Ayrıca vaktiniz varsa hobi bahçeniz ile ilgili yapmış olduğunuz işlemleri kısa kısa yazıp birkaç fotoğrafla birlikte bana mail atarsanız siteye eklemekten memnuniyet duyarım. Çünkü blogda sadece gerçek tecrübeleri payşaşıyorum. Amaç güzel bir arşiv yaratmak.

      Sevgiler, saygılar.

      Yanıtla
  • 22 Ağustos 2018 tarihinde, saat 19:15
    Permalink

    Merhaba Çağlar Bey,

    Blogunuzla tanıştığımdan beri her yazıyı itina ile okuyorum. Benim gibi toprak dostu birisi için eşsiz bir kaynak. Ben 2013-2018 yılları arasında 6 yıl boyunca Arnavutköy Belediyesine ait Bostan Gülistan Hobi Bahçesinde 78m2 bir bahçe ile uğraştım (Kiralamıştım) Bence bu tarz toprakla uğraşmak isteyen kişilerin mutlaka öncesinde böyle bir yer kiralayıp toprak hayatına uyup sağlayıp sağlamayacağını sınaması lazım. Toprağı sevmezseniz bir hevesle girişirseniz çıkamazsınız. Ben çok komşumu biliyorum bir hevesle tutmuşlar hobi bahçesini ama fiziksel zorluklarını görünce mangaldan mangala uğrayan ya da ot içinde bahçeyi bırakıp seneye tutmayanları çok gördüm.

    Damla sulama konusunda benim 5 yıllık bir tarım tecrübem var. Bunları burda okuyucularınızla paylaşmak istiyorum. Öncelikle belirteyim benim 78m2 bahçem bir bostandı. 22-25 çeşit sebze yetiştiriyordum. İşin sırrı planlamada. Her mm2 sini doğru değerlendirirseniz sorun olmuyor. Bahçemin 6 yılını ve gelişimini bu linkten yıllara göre albümlere bakarak görebilirsiniz : https://plus.google.com/collection/MhJFOE

    Ben 16’lık delikli tip damla sulama borularını tercih etmiştim. Bostan için delikli kullanmak daha mantıklı ama ağaç için sizin sistem daha doğru. Bu arada ana kangal boruları derine gömmelerinin sebebi fidanların etrafından traktörle toprağı havalandırmak istediğinizde pulluk filan takılmasın diye olabilir. Aklıma başka bir sebep gelmiyor. Benim naçizane tavsiyem Hobi Bahçesi ile ilgili her işi (Konteyner, Duvar, Beton, Foseptik vb) uzmanlarına yaptırın ama damla sulama sistemini mutlaka kendiniz yapın ve öğrenin. Çok zor değil damla sulama borularını çekmek ve ilerde patlama kesilme kopma değiştirme olacağı için her defasında yardım alamazsınız kendi söküğünüzü dikmeniz gerekiyor.

    Damla sulama İsrailliler tarafından icat edildi. En önemli faydası az olan bir su kaynağını verimli kullanabilmek. (İsrail’de su sıkıntı olduğu için sanırım onlar buldu bu sistemi) Siz salma sulama ya da püskürtme yoluyla suladığınızda suyun bir bölümü daha toprağa ulaşmadan buharlaşır (özellikle püskürtmede) Salma sulamada ise toprak suyu ememeden yüzeyden buharlaşma olur. Damla sulamanın ana gayesi toprağa yavaş yavaş suyu vererek tasarruf sağlamasıdır. Ayrıca bostan kurduğunuzda domates salatalık gibi sebzelerin yapraklarına suyun gelmesi hiç istenen birşey değildir. Yaprak yanıklarına neden olur. (Güneşin mercekleme yapmasından) Bu yüzden esas damla sulama faydasını bostanda göreceksiniz.

    Almayı düşündüğüm Muğla taraflarında 5900 m2’lik bir yer var. Allah kısmet ederde alırsam ilk iş ilerde prefabrik evi nereye koryacağımı nereye neyin ekilip nerenin bostan nerenin sera nerenin giriş olacağını kağıt üstünde kendim belirleyeceğim. Mühendis olduğum için teknik bu tarz tasarımlar yapmak bana kolay geliyor. Bir yazınızda haritacıya bir miktar para verip sınırları belirletmişsiniz. Merak ettiğim şey topu kadastro sitesinde tarla koordinatları alınabiliyor. Bu işi akıllı telefonla bizde yapabiliriz diye düşünüyorum. Tarım da olsa Hobi de olsa ilk iş tasarım önce mutlaka bir peyzaj tasarımı yapmalı. Bir kez yapacaksınız herşeyi. Evin bakacağı cephe ilerde konacak solar paneller herşey en başta düşünülmeli bence. Bahçenin 10-15 yıl sonrasını planlayarak yatırım yapmak gerekli.

    Bloğunuzdan çok faydalanıyorum. Tekrar teşekkürler bu bilgileri paylaştığınız için. Uzun yazı için özür dilerim.

    Yanıtla
    • 22 Ağustos 2018 tarihinde, saat 19:34
      Permalink

      Derinlemesine bilgilendirici paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler çok anlamlı. Bahçenize ait fotoğraflara bakarak çok güzel bir bostan tasarımı yaptığınızı görüyorum. Ben henüz bostan işine giremedim. Ama uzun süredir önümüzdeki yıl yapacağım bostan için farklı araştırmalar yapıyorum.

      Damlama sistemi konusunda haklısınız. Hala her sulama sırasında ufak tefek tamiratlar bakımlar yapmamız gerekiyor ve gerekecek.

      Hobi bahçenizde yaptığınız çalışmaları fotoğraflarla birlikte kaleme alıp mail olarak gönderirseniz blogda sizin adınıza yayınlamaktan mutluluk duyarım. Böylece o bostanı nasıl o hale getirdiğinizi ve sebzelerinizi nasıl yetiştirdiğinizi öğrenebiliriz. Tecrübeler paylaşıldıkça güzel.

      Saygılar.

      Yanıtla
      • 23 Ağustos 2018 tarihinde, saat 01:12
        Permalink

        Hobi Bahçemle ilgili geçen 6 yıllık tecrübemi yazmam biraz zor ancak sizin gibi profesyonel kendi tarlamı alıp yapmaya başladığımda düzenli fotoğraf ve yazılarımı emaille size ulaştıracağım. Mevcut Belediyeye ait aboneliğim bitti bu yıl. Seneye 6 yıllık olduğum için vermeyecekler. Bu sene bile zor aldık. Neticede kiracıydık. İnsanın kendi yeri gibisi yoktur. Bir avuç toprak olsun ama kendinizin olsun. Bahçe işi gerçekten çok masraflı bir iş. Kira bile olsa gübresiydi, otomatik sulama saatiydi, yağmur sensörüydü, dekoratif çitleriydi, aleti edavatıydı ciddi bir maliyet 78 m2’de bile. Sizin altına girdiğiniz masrafları hayal bile edemiyorum 12 dönümde. Esas bostan kısmına geçince yorulacaksınız bunlar iyi günleriniz 🙂 bostan hiç büyümeyen bebek gibi ilgi bekliyor. Fidanlar ağaç oldu mu nispeten daha az üzerler sizi ama sbzeler öyle değil. Her yıl sil baştan.

        Yanıtla
      • 28 Ağustos 2018 tarihinde, saat 00:30
        Permalink

        Çağlar Bey aklıma sonradan gelen bir soruyu sormak için gönderiyorum bu yorumu. Damla sulama sistemini çalıştırmak için bir otomasyon sistemi kurdurdunuz mu? Siz bahçede değilken sulama işlemi nasıl gerçekleşiyor? Siz gittikçe mi damla sulamayı açıyorsunuz? Eviniz ile bahçeniz birbirine yakın mı?

        Yanıtla
        • 3 Eylül 2018 tarihinde, saat 12:04
          Permalink

          Biz bahçe sulamada eğimi kullanıyoruz 🙂 su depolarımız bahçenin üzt kısmında yer aldığından vanayı açmamız yeterli oluyor.

          Tabi yaptığım araştırmalarda gördüğüm otomatik sistemlerde mevcut. Ama şöyle bir durum var. Damlama sulama sistemi açıkken takip edilmesi gereken bir sistem. Borular çıkabilir, katifler yerinden fırlayabilir. Bazı delikler tıkanabilir.

          Evet ev ve hobi bahçemiz birbirine yakın.

          Saygılar.

          Yanıtla
  • 11 Nisan 2020 tarihinde, saat 08:26
    Permalink

    Merhaba. Çeşme Ovacık tarafında 3 dönüm bir tarlaya damlama sulama sistemi kurdurmak istiyorum. Kemalpaşa çok da uzak sayılmaz. Bu yazınızda ismini verdiğiniz ve güvenerek çalıştığınızı söylediğiniz ziraat mühendisi bey ilgilenir mi böyle bir iş ile acaba. İlgilenir derseniz irtibat bilgilerini alabilir miyim ?

    Selamlar,

    Yanıtla
    • 13 Nisan 2020 tarihinde, saat 12:20
      Permalink

      Cem bey Selamlar,

      Çalıştığımız Ziraat mühendisi arkadaş tüm ağaç dikimi işlemlerimizi hallettiği için bizi kırmamak adına sulama sistemini kurmuştu. Normalde böyle bir hizmetleri yok diye biliyorum. Size tavsiyem size olabildiğince yakın bir firmayla çalışmanız. Kolaylıklar diliyorum.

      Yanıtla
    • 28 Temmuz 2020 tarihinde, saat 19:52
      Permalink

      A. Cem İlhan Bey Merhaba

      Bizimde Çeşme Ovacık bağlar mevkiinde 3.5 dönüm kadar zeytin ektiğimiz bir yerimiz var ve sulama sistemi kurmak istiyoruz, ancak bölgeyi çok iyi tanımadığımızdan bu sorunu kiminle çözeceğimizi düşünüyorduk.
      Sanırım sorunumuz ortak, konuyla ilgili bende araştırıyorum bir gelişme olursa sizinle paylaşmak isterim, sizde gelişmeleri benimle de paylaşırsanız memnun olurum.
      Saygılarımla
      Ertuğrul Tetik

      Yanıtla
  • 28 Temmuz 2020 tarihinde, saat 23:14
    Permalink

    Ertuğrul bey bu mesajı attıktan sonra damlama konusunda işinin ehli birini bulduk. Benim mail adresim cmilhan@gmail.com . Bana bir mail atarsaniz daha ayrıntılı bilgi paylaşırım.

    Selamlar,

    Yanıtla
  • 30 Eylül 2022 tarihinde, saat 01:55
    Permalink

    YouTube kanaliniz var mı varsa ismi nedir tam bana göre paylaşımlar yapmissiniz doğa bahçe damlama sulama vs sizin gibi bir kanalı kacirmamam gerekir bilgi alayimmm?

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Emek Hırsızlığı Bu Kadar Kolay Olmamalı Değil Mi?